Gözler Süper Mario’da…

EUR/USD ANALİZ

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan’ın kurtarma görüşmelerine hazırlanırken, Avrupa borsaları 4 günden bu yana ilk kez yükseldi, Euro değerlendi; İspanyol tahvilleri ise ülkenin CDS’lerinin artış kaydetmesiyle değer kaybetti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 kazanç sağlarken, Standard&Poor’s 500 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 1.3276’dan işlem gördü. 10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi 8 baz puan artış kaydetti. Emtia endeksi ise 27 Aralık’tan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Yunanistan’daki parti liderlerinin, 130 milyar euro değerindeki ikinci kurtarma paketini garantilemek için gereken yeni kemer sıkma önlemlerinde anlaşamamasının ardından, ülkenin maliye bakanı Evangelos Venizelos bugün Brüksel’e gidiyor. Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi’nin de bugünkü para politikası toplantısında bankanın Yunanistan’ın borçlarının azaltılmasındaki olası rolüne ilişkin sorularla karşılaşacağı tahmin ediliyor.

Tüm piyasaların gözü kulağı hiç şüphesiz ki Yunanistan Başbakanı ve 3 parti liderlerinin görüşmesinden çıkacak anlaşma haberindeydi. Ancak uzunca bir süre devam eden toplantı da herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Bu nedenle de anlaşma sağlanamadı haberi pariteyi gece saatlerinde 1,3215 seviyesine kadar geriletti. 1,32 desteğinin önemli olması bu desteğin ilk etapta kırılamamasına neden oldu ve parite tekrar 1,3275 seviyesine kadar yükseldi. Bugün temel faktörlerin teknik faktörlerin önüne geçebileceğini söyleyebiliriz. Çünkü İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası faiz oranları haberi ve Avrupa Merkez Bankası Draghi’nin konuşması piyasalarda sert hareketler gerçekleştirecektir. Bunun yanı sıra Türkiye saatiyle 19.00’da Euro bölgesi maliye bakanları toplantısının da yapılacak olması tüm gözlerin Avrupa tarafında olmasını sağlayacaktır. Teknik olarak baktığımızda her ne kadar yükselişler kısa vadeli etkili olsa da ve kısa vadeli Avrupa’da sorunların çözüm beklentileri pozitif çıksa da uzun vadeli özellikle Avrupa bölgesindeki sorunların paritedeki yükselişleri sınırlayabileceğini söyleyebiliriz. Bu yükselişlerin nereye kadar çıkacağı sorusu da özellikle bugün temel faktörlerin açıklamaları sonrasında daha da netleşecektir. Günlük grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,35 ve haftalık grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3650 hedef olarak belirtilebilir. Bu hedeflere kadar çıkış gerçekleşmesi ihtimalini göz önünde bulundursak bile EUR/USD paritesinin tepki satışlarına maruz kalması gerekmektedir. Eğer piyasalar 1,3285 seviyesinden 1,3215 seviyesine kadar yaşanılan 70 pipslik düşüşü düzeltme kabul etmez ve daha fazla gerilemek isterse düşüşlerde 1,31 ve 1,2930 seviyelerinin hedeflenmesi beklenilmektedir. Bu ihtimal 1,3350 geçilmediği müddetçe geçerliliğini koruyacaktır. Ancak eğer piyasalar 1,3215’e kadar yapmış olduğu geri çekilmeyi düzeltme olarak kabul ederse yeni hedef olarak 1,3350 ve 1,3410 gözlemlenebilir.

Pivot;1,3205

Destek; 1,3250-1,3165-1, 3095

Direnç; 1,3325-1,3350-1,3410

GBP/USD ANALİZ

Evercore Partners Inc.’in yönetim kurulu başkanı ve eski ABD Hazine Sekreteri Yardımcısı Roger Altman, ABD’nin ekonomik toparlanmasının “oldukça zayıf” olduğunun altını çizerek, bu durumun Başkan Barack Obama’nın seçim kampanyasına zarar verebileceğini söyledi. Dün Londra’da Chatham House’daki bir konferansa katılan Altman, ABD’nin toparlanmasının en dikkat çekici ve belirli özelliğinin “zayıflık” olduğunu savunarak, “Amerikan halkı hala daha uzun vadeli risk algısının değişmesi sürecinde ve iş gücü piyasası da göründüğünden daha zayıf” dedi. İşsizlik oranlarının geçtiğimiz ay yüzde 8.3 ile son 3 yılın en düşük seviyesine gerilemiş olmasına rağmen Fed Başkanı önceki gün bu düşüşün, ABD istihdam piyasasındaki zayıflığı gizlediğine dikkat çekti.

İngiltere Merkez Bankası faizlerini değiştirmeyerek 0,5 baz puanda bıraktı ancak varlık alım programını 50 milyar sterlin artırarak 325 milyar’a çıkarttı. Geçen ay 275 milyar olan varlık alım programını bu ay artıran GBP/USD paritesi 1,5830 seviyelerinden 1,5865 seviyesine doğru atak başlattı. Piyasaların beklediği bir artış olması nedeniyle sadece 30-35 pipslik bir yükseliş gerçekleştiren GBP/USD paritesi için özellikle Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması paritenin seyri açısından önemlidir. 1,59 seviyesine yaklaştıkça oluşan satış baskısının pariteyi 1,5740 seviyesine kadar geriletmesi beklenebilir. Genel görünüm olarak kısa vadeli yükseliş beklentisi devam eden GBP/USD paritesi için satış pozisyonları açılabilmesi için gün içi önemli destek olan 1,5785 desteğinin kırılması gerekmektedir. Danske Bankası, GBP/USD’ de 1,5778’e doğru düşüşlerde 1,5697’ye stop bırakarak 1,5929 hedefiyle diplerden alım yapmayı amaçladığı gibi Commerzbank’da GBP/USD paritesinde 1,5860 seviyesinden kısa pozisyon alarak haftanın düşük seviyesi 1.5730’a gerileyebileceğini ve bu seviyenin altında yükselme riskinin etkisiz hale gelerek 1.5585’teki 55 günlük hareketli ortalamaya düşüşün önünün açılabileceğini belirtti. İki bankanın da farklı stratejilerde hareket etmesi paritenin şuan ki seyrinden kaynaklanmaktadır. Genel görünüm olarak paritenin 1,6045 direnci altında kar satışlarının oluşabileceği ve oluşacak olası tepki satışlarıyla paritenin 1,55**’li seviyelere geri çekileceği beklentisi içerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz.

Pivot:1,5785

Destek; 1,5810-1,5745-1,5720

Direnç; 1,5885-1,5925-1,5940

USD/JPY ANALİZ

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre ekonomist Nouriel Roubini, Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın son hamleleri, önümüzdeki 5 ay daha hisseleri cazip bir yatırım aracı yapmaya devam edecek. Kriz kahini Roubini’nin birçok kişi tarafından hisselerde en çok düşüş öngören kişi olarak görülmesinden ötürü yatırımcılar, Roubini’nin açıklamasının ardından büyük ihtimalle hisseleri satma zamanı olduğunu düşünüyor. Roubini’nin hisse senedi stratejileri direktörü Gina Sanchez, ağırlığın hisselere verilmesini, özellikle de teknoloji sektörleri gibi alanlara yönelmesini tavsiye ediyor. Sanchez’in öngörüsünü yatırımcıların para kazanmak için birçok zamanı olacağını belirterek tamamlıyor. Diğer yandan Roubini, o kadar da iyimser değil ve yılın ikinci yarısında hisse senedi piyasalarının düşüşe geçerek, yılı 1300 puan seviyesinden, şuankinin yüzde 3.6 aşağısında kapamasını bekliyor. Business Insider’da ise Seabreeze Partners Management’ın kurucu başkanı ve hedge fonu yöneticisi Doug Kass’ın “Her şeyi satın, çünkü Roubini yükseleceğini söylüyor” ifadelerine yer verildi. Güçlü Yen’e yapılan gizli müdahaleler neticesinde paritenin 76 seviyesinden başlattığı atağın 77 seviyesi üzerinde de sürmesi gözlemlenmektedir. Dolar Endeksinin kan kaybettiği şu sıralar paritenin yükselmesi Yen’deki güç kaybının en büyük göstergesidir. Genel görünüme baktığımızda 76 seviyesi üzerinde kısa vadeli 77,80 seviyesi hedeflenebilir. Ancak uzun vadeli düşüş beklentimizin düşüş olması parite de yaşanılan var olan bu yükselişlerin satış fırsatları olmasına neden olmaktadır. 79,50 direncinin altında kaldığı müddetçe düşüşlerin uzun vadeli devam edeceğini, 76 desteğini kırması durumunda ise 75,50 ve 74,30 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 76,70

Destek: 77,00-76,45-76,25

Direnç: 77,25-77,45-77,60

PETROL ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, görevinin ilk 100 gününde bölgedeki borç krizini çözmek için öngörülemeyen ataklara imza attı. Yunanistan, Draghi’yi bu hamlelerde daha fazla bulunmasını gerektirebilir. Yunanistan’ın temerrüde düşme tehdidi eşliğinde Draghi bugün bir kez daha ECB’nin Yunanistan’ın borçlarını azaltmaktaki olası rolüne ilişkin sorularla karşılaşacak. Geçtiğimiz hafta 2 Euro Bölgesi yetkilisi, ECB’nin niyetini henüz belli etmemesine rağmen, önündeki seçenekler arasında elindeki Yunan tahvillerini ıskontolu olarak satması ve Yunan varlıklarında zarar yazmasının olduğunu söyledi. Söz konusu olan şeyler ise borç krizinin aşılmasının temel unsurları olan Yunanistan’ın borçlarını 100 milyar Euro oranında azaltması için özel sektör kreditörleri ile anlaşması ve elindeki tahvilleri ödemesini sağlayacak kurtarma paketini alması olarak öne çıkıyor. 1 Kasım’da Draghi’nin göreve gelmesinden bu yana bankalara 3 yıllık sınırsız krediler ve önceki başkan Trichet’nin faiz artışlarının geri çevrilmesi gibi hamleler ile ECB gerginliği gevşetmede önemli rol oynadı. 4 saatlik grafikte düşüş kanalı içerisinde hareketine devam eden siyah inci için kanalın alt ve üst noktaları siyah inci için önem arz etmektedir. Kanalın üst noktası olan100,20 ile kanalın alt noktası olan 95 dolar seviyelerinin dışına çıkması neticesinde daha sert hareketler oluşabileceği gibi bu kanal içi hareketlerde de üst noktadan sat – alt noktadan al mantığı ile işlem stratejisi oluşturulabilir. Teknik olarak baktığımızda kısa vadeli satış baskısının aslında uzun vadeli beklentimiz olan yükselişler için alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 95 dolar desteğinin kırılması durumunda 93,30 ve 90 dolar seviyeleri uygun alım fırsatları olarak gözlemlenebilir. Yukarı da ise hedef olarak 12 haftadır geçemediği 103,39 direnci mevcuttu. Bu direncin de geçilmesi durumunda 107 ve 110 dolar seviyeleri yeni hedef olarak belirtilmiştir.

Pivot;100,20

Destek;98,00-97,50-96,90

Direnç; 101,00-102,00-103,39

ALTIN ANALİZ

Haftanın başından beri sabah saatlerine yükselişle başladıktan sonra gün boyu kayıp ile kazanç arasında giderken ons başına 10 dolara yakın hareketleriyle yatırımcısına ara satış şansı sunan altın, bu sabah ise güne düşüşle başladıktan sonra yükselişe geçti. Altının işlem hareketlerini Avrupa’ya bağlayan Baocheng Futures Co analisti Cheng Xiaoyong, “Avrupa’nın borç krizi meselesi uzun süre buralarda dolaşmaya devam edecek. Zamanında altını yukarı taşıyan etkenler şu an aynı şekilde doları seçtiler, onu yukarı taşıyorlar.” açıklamasında bulundu. Sarı maden günlük grafikteki kanal içi hareketlerine devam etmektedir. kanalın alt noktası olan 1725 desteğini kıramayan ve tekrar toparlanan sarı maden şuanda 1732 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Eğer kanal içi hareketine devam etmek isterse 1749 ve bu direncin geçilmesi ile birlikte kanalın üst noktası olan 1760 seviyesi hedeflenecektir. Kar satışlarının devamlılığını öğrenebilmek için kanalın alt noktası olan 1725 desteğinin kırılıp kırılmama durumuna karşı gözlemleyebiliriz. 1725 dolar altında 1655 dolar seviyesine kadar geri çekilme olması mevcut uzun vadeli yükselişler için önemli bir geri çekilme olarak gözlemlenebilir. Uzun vadede yükseliş beklentimize devam ettiğimiz sarı maden için yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot; 1725

Destek; 1721-1709-1700

Direnç; 1749-1760-1770

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR