EUR/USD’da Gözler ABD’den gelecek olan verilerde…

EUR/USD ANALİZ

Ocak ayında yeni iletişim ve şeffaflık politikası kapsamında faiz tahminlerini açıklamaya başlayan Fed’in politikasına ilişkin banka içinden yorumlar duyulmaya başlandı. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, politika yapıcılarının, merkez bankasının politika faizi tahminlerini “spekülasyonun biraz daha ötesinde” şeklinde niteledi. Bu tahminlerin bağlayıcı bir özelliği olmadığını söyleyen Fisher, Fed yetkililerinin ekonomi ve faiz tahminlerinin “varsayımdan” ibaret olduğunu belirtti. ABD Merkez Bankası Fed 25 Ocak’ta ilk kez yetkililerin politika faizi öngörülerini açıklayarak, sıfıra yakın seyreden faizleri 2014’un sonlarına kadar devam ettirileceğini söyledi. Fed Başkanı Ben Bernanke bugün son ekonomik verilerin ilerlemeye işaret ettiğini, ancak hâlâ uzun vadede azaltılması gereken bütçe açığı gibi ekonomiyi tehdit eden öğelerin olduğunu ifade etti. EUR/USD paritesinin bu haftalık performansına baktığımızda 1,3020 ile 1,3235 seviyesi arasındaki bant hareketini korumaktadır. Özellikle 1,32**’li seviyelere kadar çıkış gerçekleştirdikten sonra yaşadığı sert satışlar dönüş için bir sinyal niteliğinde olabilir mi sorusunun cevabını paritenin 1,3020 seviyesini kırarak teyit edeceğini söyleyebiliriz. Çünkü bu seviyenin şuanda psikolojik bir destek olduğunu ve bu yüzden de kırılması durumunda 1,2858 ve 1,2620 seviyesine kadar geri çekilmenin önünü açacağını söyleyebiliriz. Yukarıda ise tüm analizlerimizde belirttiğimiz 1,3270 direnci mevcuttur. Bu direnç geçilmesi durumunda yükselişlerin 1,34-35 bandına çıkmasını gözlemleyebiliriz. Euro bölgesinden gelen olumlu haberler neticesinde paritenin yükseldiğini ve buna istinaden Dolar endeksinde yaşanan geri çekilmenin katkı sağladığını görmekteyiz. Ancak her ne kadar bu yükselişlerin sadece kısa vadeli tepki niteliğinde olduğunu ve uzun vadede düşüşlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bugün tüm gözler Tarım dışı istihdama çevrilecektir. Özellikle öncüsünün olumsuz gelmesi bugünde bu haberin olumsuz gelmesine neden olabilir. Burada önemli olan haberin ABD borsalarına yaşattığı etkidir. Eğer haber açıklandıktan sonra ABD borsalarında düşüşler gerçekleşirse Dolar değer kazanacağından parite de sert satışlar gözlemlenebilir. Aksi durumda yani haberlerin ABD borsalarına çıkış getirmesi durumunda Dolar değer kaybedeceğinden paritede yine sert yükselişler gözlemlenebilir.

Pivot;1,3208

Destek; 1,3090-1,3045-1,3020

Direnç; 1,3170-1,3235-1,3270

GBP/USD ANALİZ

İngiltere’nin etkili düşünce kuruluşlarından Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (Niesr), hanehalkı harcamalarının azalmaya devam etmesi hâlinde, ülkenin ilk yarıda resesyona gireceğini öne sürdü. Kuruluş, hükümetin büyümeyi desteklemek için geçici olarak gevşemeye gitmesi gerektiğini söyledi. Ülke ekonomisinin 2012’de yüzde 0.1 küçüleceğini öngören kuruluş, ancak Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin çözülmesi hâlinde ekonominin 2013’de yüzde 2.3 büyümeyle artıya geçeceğini düşünüyor. Diğer yandan Niesr, bütçe açığındaki düşüşün, piyasanın güvenini desteklediğine dikkat çekti. “İngiltere ve Dünya Ekonomisi Beklenti Raporu’nu” yayınlayan düşünce kuruluşu raporunda, “hane halkının harcamalarını azaltması, kredi şartlarının sıkı olması ve şirketlerin yatırımdan uzak durması hâlinde, yılın ilk yarısında teknik bir resesyon bekliyoruz” ifadelerine yer verdi. GBP/USD paritesi gün içerisine 1,5780 seviyesine kadar gerilese de bu destekten aldığı güçle yükselişlerine devam etti. Bu çıkıştan sonra şuanda 1,5820 seviyelerinde hareket eden parite için 1,5885 seviyesinin altında daha net satıcılı seyir izleyebiliriz. Ancak düşüşlerin devam edebilmesi için paritenin 1,5780 desteğini kırması gerekecektir. Bu desteğin kırılamaması durumunda tekrar 1,5885 direncinin test edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bunun dışında bugün makro-ekonomik olarak Türkiye saati ile 15,30’da ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve işsizlik oranı haberleri paritede sert hareketlere neden olacaktır. Bu yüzden de paritedeki olası sert hareketlere dikkat etmek gerekir. Kısa vadede 1,5780 seviyesi üzerinde yükseliş beklentimiz devam ederken, uzun vadeli 1,6045 direncinin altında düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot:1,5780

Destek; 1,5805-1,5740-1,5700

Direnç; 1,5855-1,5885-1,5920

USD/JPY ANALİZ

Euro Bölgesi’ndeki borç krizi ve ABD’nin belirsiz ekonomik görünümünün etkisiyle Singapore Airlines Ltd.’dan Hynix Semiconductor Inc.’e kadar birçok şirketin beklentinin altında kazanç açıklaması üzerine Asya’daki hisselerin çoğunluğu değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi 3 ayın zirvesinden gevşedi Japon cam üreticisi Nippon Sheet Glass Co., en büyük pazarı olan Avrupa’dan gelen taleplerin düşmesinden ötürü 31 Mart’ta sonlanan yıl için 3 milyar yenlik zarar tahmininde bulunmasının ardından yüzde 10 düşüş kaydetti. Dünyanın en büyük ikinci bilgisayar bellek çipleri üreticisi Hynix Semiconductor, beklenenin üzerinde zarar açıklamasıyla yüzde 2.8 değer kaybetti. Piyasa değeri bakımından dünyanın 2 numaralı havayolu şirketi Singapore Airlines, 3. çeyrek kârının yüzde 53 düşmesiyle yüzde 2.4 geriledi. USD/JPY paritesinin 76 seviyesine kadar gerilemesi nedeniyle piyasalarda “müdahale beklentisi” artık yüksek seslerle konuşulmaya başladı. Bu durumun paritede tepki yükselişlerin yapma olasılığını artırması 76 desteğini güçlü kılabileceği gibi Japonya’dan gelebilecek müdahale yok çağrısı ile satışların sertleşebileceğini söyleyebiliriz. Çünkü 75,30 seviyesine kadar beklenilen düşüş beklentisi paritenin bu seviyelere kadar düşmesini tetikleyebilir. Ancak yine de tüm gözlerin Japonya hükümetinden gelecek olan haberlere çevrilmesi paritenin hareketlerinin bu aralar sakin kalmasına neden olabilir. Ancak özellikle Türkiye saati ile 15.30’da ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve yine Türkiye saatiyle 15.30’da ABD’den gelecek olan işsizlik oranı parite de sert hareketliliğe sebep olabilir. Bu yüzden bu haberlerin sonuçlarına dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 76,40

Destek: 76,00-75,75-75,50

Direnç: 76,60-76,85–77,05

PETROL ANALİZ

Resesyon ve borç krizindeki Yunanistan’ın finansmanında bir kara delik daha bulundu. Uluslararası borç denetçileri, ülkenin 15 milyar Euro daha ekstra finansmana ihtiyacı olacağını açıkladı. İrlanda hükümetinin büyüme beklentisini düşürdüğü ve Madrid hükümetinin İspanyol bankalarına riskli varlıklarını karşılamak için ekstra 50 milyar Euro bulmalarını söylemesinin ardından, Brüksel’deki yetkililer, Atina’nın mali sıkıntılarını giderebilmesi için Avrupa ülkelerinin ve kamu bankalarının katkısının gerektiğini açıkladı. Hâlen daha özel sektör kreditörleriyle 100 milyar Euro’luk borçlarının zarar yazılması için müzakerelere devam eden Yunanistan’ın krizden çıkması için yalnızca özel sektör kreditörlerinin katılımı yeterli olmayabilir. Siyah inci üzerinde üstüne basa basa durduğumuz kanal hareketinin ciddi bir şekilde bu haftadır devam ettiğini görmekteyiz. Bu hareketin sürmesi için petrol fiyatların 95,75 dolar seviyesinden dönmesi gerekmektedir. Eğer bu strateji gerçekleşirse petrol fiyatlarının tekrar yükselmesi ve yeniden kanalın üst noktası olan 100 dolar seviyesine kadar çıkış gerçekleştirmesi gözlemlenebilir. Ancak dolar endeksinde yaşanan yükselişlere dikkat ettiğimizde bu çıkışın sürme ihtimalinin kuvvetli olduğu ve bu nedenle de 95,75 desteğinin kırılmasına neden olabilir. Bu durumda da sert düşüşlerin devam etmesi kaçınılmaz olacaktır. Uzun vadeli beklentimizin yükseliş olduğunu ve bazı geri çekilmelerin alım fırsatı olduğunu haftalık analizimizde sizlerle paylaşmıştık. Yaşanılacak olası düşüşlerin 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 93,30 ve 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 83,46 desteği olarak belirlenmiştir. Özellikle 93,30 desteği çok önemlidir. Çünkü bu desteğin kırılması ciddi bir düşüş dalgasını da beraberinde getirecektir.

Pivot;97,55

Destek;95,75-95,00-93,90

Direnç;98,50-99,45-100,00

ALTIN ANALİZ

Emtia dünyasının iki dev şirketi madenci Xstrata ve aracı kuruluş Glencore International birleşmeyi planlıyor. İki şirket olası bir satın alma üzerine görüştüklerini açıkladı. Glencore’un şirket evliliği teklifinin ardından Xstrata’nın hisseleri yüzde 10 değerlenirken, yıllık kazancı 90 milyar doları bulan Glencore da Londra’daki seansta yüzde 5.4 primlendi. Alınan ilk haberlere göre, iki devin birleşimi, 80 milyar dolar değerinde yeni bir şirket oluşturacak. Ancak, yıllık kazançları 30 milyar dolar olan Xstrata, henüz bir teklifin yapılacağının kesinleşmediğini söyledi. İngiliz ticaret kanunu uyarınca, Glencore’un teklif götürmek için 1 Mart’a kadar süresi var. BBC’nin ekonomi ve finans editörlerinden Robert Peston, anlaşmayı, “genellikle daha fakir ülkelerde şirketlerden biri işlem yapıyor, diğeri maden buluyor” şeklinde değerlendirdi. Oriel Securities’in analistlerinden Charles Cooper ise Xstrata’nın Glencore’dan daha yüksek piyasa değerlemesine sahip olduğunu hatırlatarak, Glencore’un anlaşmanın sonuçlanabilmesi için kayda değer büyüklükte bir teklif götürmesi gerektiğini belirtti. Sarı maden gün içerisinde 1759 seviyesine kadar yükseldi ve buradan tekrar geri çekilerek gün içerisinde 1754 seviyesine kadar geriledi. Kar realizasyonlarının devam edebilmesi için sarı madenin gün içerisinde 1740 seviyesini kırması gerekmektedir. Çünkü sarı maden eğer 1740 desteğini kırarsa 1713 dolar seviyesine doğru düşüşlerin devam etmesi beklenebilir. Bu destek üzerinde günlük yükselişlerin devam etmesini ve 1790 dolar seviyesinin hedeflenmesini gözlemleyebiliriz. Sarı madende yaşanılan yükselişlerin kar realizasyonları getirme riskine karşı da dikkatli olmalı ve mümkün olabildiğince en alt noktalardan kademeli alımlar yaparak yükselişlerde karlı işlemler elde edebilirsiniz. Uzun vadeli strateji olarak altın fiyatlarının 1530 dolar üzerinde yükselişlerde devam edeceğini, yaşanılacak geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirmenin uzun vadeli yükseliş trendinde başarılı bir strateji olarak görüldüğü söylenilebilir. Olası geri çekilmelerde maksimum hedef olarak da 1655 dolar seviyesi belirlenebilir.

Pivot; 1740

Destek; 1750- 1726- 1713

Direnç; 1767- 1775-1790

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR