LiderForex: EUR/USD’da Pastanın Bütününe Bakmak Gerek…

EUR/USD ANALİZ

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesi’nin resesyonun kıyısında olduğu uyarısında bulunarak, büyümeyi destekleyici yollar bulunması gerektiğini bildirdi. Juncker düzenlediği basın toplantısında, Euro Bölgesi’nin teknik olarak resesyonun eşiğinde olduğunu belirterek, ”Mali konsolidasyonun alternatif tanımayan bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Kamu maliyemizi sağlamlaştırmalıyız ancak aynı zamanda Avrupa’nın gerçek bir büyüme politikasına kendini adamasının önemine dikkat çekilmesi gerekiyor” dedi. Mali konsolidasyonun ulusal bir konu olduğuna dikkati çeken Juncker, büyümeninse Avrupa’nın ilham unsuru olarak kullanılabilmesi gerektiğini vurguladı. İspanya Hazinesi, bugün düzenlediği ve maksimum 4.5 milyar Euro’luk satış yapmayı hedeflediği ihalede, 6.61 milyar Euro’luk 2016, 21019 ve 2022 vadeli tahvil sattı. 2016 vadeli tahvile, satış miktarının 3.24 katı alış talebi geldi. Bu oran, geçen haftaki benzer vadeli ihalede 1.71 seviyesinde gerçekleşmişti. 2022 vadeli tahvile ise satış miktarının 2.17 katı talep geldi. Kasım ayındaki benzer vadeli ihalede bu oran 1.54 seviyesindeydi.

EUR/USD paritesi gün içerisinde zirvelerini tekrarlamaya devam etmektedir. 1,2620 seviyesinden başlattığı yukarı yönlü hareketine gün içerisinde Euro bölgesi için gelen tahvil ihalesi sonuçlarıyla yukarı taşıyan parite 1,2880 direncini geçerek 1,2917 seviyesine kadar yükseldi. Teknik olarak yükselişlerin kısmi düşüşlerin ise kalıcı olduğunu her analizimizde vurgulamaktayız. Çünkü pastanın sadece bir köşesine bakıp tümünü görmemezlik yaptığımızda yaşanılan bu yükselişlere aldanır paritedeki çıkışın trend yönünde olduğunu zannederiz. Ancak pastanın bütününe baktığımızda paritedeki düşüşlerin devam edeceğini yaşanılan bu yükselişlerin tepki olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Ancak burada önemli olan paritenin yükselişlerine nerde son vereceğidir. Burada bizim belirlediğimiz bazı önemli direnç seviyeleri vardır. Genel görünüm de maksimum 1,32 ile sınırlı kalacak bir yükseliş olacağını söyleyebiliriz. Ancak bizim beklentimiz paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,2980 ve 1,3020 seviyelerinden geri dönüşlerin gerçekleşmesidir. Gelecek olan makro-ekonomik haberlere de dikkat etmeli ve buna göre kademeli satış pozisyonları açılabilir. Özellikle bugün ABD’den gelecek olan ve Türkiye saati ile 15,30’da açıklanacak veriler paritenin bu seviyelere kadar çıkışına katkı sağlayacağı gibi bu seviyelerin görülmemesine de sebep olabilir. uzun vadeli düşüş beklentisi içerisinde olduğumuz EUR/USD için hedef olarak daha önce test edilen ve kırılamayan 1,2620 ve kırılışında 1,2480 belirlenebilir.

Not: EUR/USD paritesinin yaşadığı yükselişlerde kademeli olarak yapılan satış pozisyonları ve bundan sonra açılacak satış pozisyonlarınızı hesabınızın kar/zarar ve marjin durumunu belirleyerek işlem stratejinizi oluşturabilirsiniz. Çünkü piyasalar bazı durumlarda beklentinin tersinde hareket ederken sizlerin yüksek lotlu işlemlerinizi kapattırabilir ve sonra normal seyrine geri dönebilir. Bu yüzden de işlem stratejinizi ve marjin seviyenize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Pivot;1,2805

Destek; 1,2850–1,2755-1,2705

Direnç; 1,2925-1,2950-1,2980

GBP/USD ANALİZ

Yunanistan Hükümeti bugün de özel sektör kreditörleriyle görüşmelerine devam ederek, ülkenin borçlarını azaltmak ve ekonominin iflasını önlemek üzere bir anlaşmaya varmaya çalışacak. Yunan Vouli TV kanalından açıklamalarda bulunan Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, özel sektör kreditörlerini temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü IIF’nin yetkilileriyle bugün de görüşmelere devam edeceklerini söyledi. Venizelos’un açıklamaları, IIF sözcüsü Frank Vogl tarafından da doğrulandı. Başbakanlık ofisinde çok kritik bir toplantıyı yeni bitirdiklerini aktaran Venizelos, Yunan hükümeti ve IIF arasındaki görüşmelerin yeniden başladığını ve bugün de devam edeceğini söyledi.

EUR/USD paritesinin çıkışı GBP/USD paritesindeki günlük düşüş baskısının sınırlanmasına ve GBP/USD paritesinin de çıkış gerçekleşmesine neden oldu. Gün içerisinde 1,5400 seviyesinden geri dönen ve yükselişine devam eden parite tıpkı EUR/USD paritesindeki gibi uzun vadeli düşüş baskısı hala daha devam etmektedir. Ancak gelen haberlerin etkisi nedeniyle yaşanılan çıkışlar paritedeki yükselişlerin belirli seviyeleri test etmesine neden olmaktadır. Eğer GBP/USD paritesi çıkışına devam etmek isterse fibonacci fan’ın üst noktası olan 1,5530 seviyesi hedeflenebilir. Gün içerisinde teknik beklentimizin kısa vadeli yükseliş olması paritenin bu seviyeye kadar çıkış gerçekleşmesini kolaylaştıracaktır. Yükselişlerin devam edebilmesi için de paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5518 direncinin üzerinde 4 saatlik kapanış yapması gerekmektedir. Bu durum gerçekleşmediği müddetçe yükselişler kısa vadeli ve sınırlı olacaktır.

Pivot:1,5400

Destek; 1,5420 – 1,5365 –1,5315

Direnç; 1,5450- 1,5490 – 1,5530

USD/JPY ANALİZ

Japonya hükümeti, ağır borç kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi’ne Uluslararası Para Fonu (IMF) aracılığıyla yardıma hazır olduğunu bildirdi. Hükümete yakın bir kaynak, Japonya’nın borçlu Avrupa ülkelerine yardım etmek ve piyasaların istikrara kavuşması için IMF’ye daha fazla kredi sağlamaya hazır olduğunu, ancak bunun söz konusu ülkelerin krizin üstesinden gelmek için daha fazla çaba göstermelerine bağlı olduğunu vurguladı. IMF, dün ağırlaşan Euro Bölgesi borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak için kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı, 100 milyar dolar tutarında da koruma tamponu oluşturmayı planladığını açıklamıştı. Kaynak, Fonun üye ülkelerden ek kaynak talep edeceğini bildirmişti.

USD/JPY paritesi düşüşlerine devam etmek istemekte ancak 76,55 desteğini bir türlü kıramamaktadır. Her seferinde bu destek üzerinde kalmayı başaran USD/JPY paritesi için bu desteğin kırılması satışları hızlandıracaktır. Bu yüzden de bu destek dikkatle takip edilmelidir. Yukarıda ise 77,05 direnci yükselişlerin sınırlandığı önemli bir seviyedir. Gün içerisinde 76,90 ile 76,55 seviyesi arasında hareketine devam eden parite için 77,05 direncinin geçilmesi ile yükselişler devam edeceği gibi 76,55 desteğinin kırılması ile düşüş rallisine kaldığımız yerden devam etmemiz beklenilmektedir. Kısa ve uzun vade beklentisi düşüş olan parite için yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Japon Yen’in güçlü duruşu değişmediği müddetçe paritedeki düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir. Eğer Japonya Merkez Bankasından herhangi bir müdahale gelmezse düşüşler baskınlığını koruyacaktır.

Pivot: 77,05

Destek: 76,55 – 76,35- 76,15

Direnç: 76,95 – 77,25 – 77,45

PETROL ANALİZ

Fransa Hazinesi, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) ülkenin “AAA” olan kredi notunu düşürmesinin ardından çıktığı ilk orta ve uzun vadeli tahvil ihalesinde, 7.97 milyar Euro’luk (10.3 milyar dolar) kağıt sattı. İhalede borçlanma maliyeti düştü. İhalede 2.961 milyar Euro’luk gösterge iki yıl vadeli tahvil, 1.575 milyar Euro’luk üç yıl vadeli tahvil ve 3.43 milyar Euro’luk dört yıl vadeli tahvil satışı yapıldı. Fransa Hazinesi, bu ihalede maksimum 8 milyar Euro borçlanmayı hedeflemişti. Hazine bugün ayrıca 1 milyar ile 1.5 milyar Euro arasında 2016 ve 2040 arası vadelerde enflasyona endeksli tahvil satışı da yapacak.

Siyah inci gün içerisinde 101 dolar seviyesine kadar gerilese de bu destekten toparlanarak tekrar 101,95 seviyesine kadar yükseldi. 100 dolar üzerinde kalma çabası ve kritik dirençlere ulaşma isteği petrol fiyatlarının yükseliş trendinde hareket etmesinden kaynaklıdır. Yükseliş trendinden olduğundan özellikle uzun vadeli yükselişlerin devam edeceğini ve bu yüzden de yaşanılacak düşüşlere dikkat etmek gerekmektedir. Eğer siyah inci tekrar düşüşlerine devam ederse kontrol edilmesi gereken seviye olarak 96,35 ve 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 93,12 destekleridir. Bu destekler petrol fiyatlarının toparlanıp güç alabilecek ve sonra tekrar zirveye koşabilecek en önemli desteklerdir. Bu yüzden de özellikle ABD borsaları ile aynı korelasyonla devam eden siyah inciyi dikkat etmeliyiz. ABD borsalarında yaşanılacak olası düşüşlerin siyah inciyi de düşüreceğinden özellikle Dow Jones endeksini de takip etmemiz gerekmektedir.

Pivot;101,00

Destek; 100,15- 99,30-98,60

Direnç; 102,00–102,70-103,30

ALTIN ANALİZ

ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü Kara Alaimo, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ek kaynak sağlama niyetlerinin olmadığını bildirdi. Alaimo yaptığı açıklamada, Avro Bölgesindeki borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak için kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı hedefleyen IMF’ye ek kaynak sağlamayı düşünmediklerini belirterek, ”Uluslararası ortaklarımıza IMF’ye daha fazla para verme niyetimiz olmadığını söyledik. IMF’nin Avrupa’da önemli rol oynayabileceğini düşünmeye devam ediyoruz, ancak yalnızca söz konusu ülkelerin kendi çabalarını tamamlamak için” dedi. Avrupa’nın problemlerini çözecek kapasitesi bulunduğuna işaret eden Alaimo, IMF’nin Avro Bölgesi’nde etkin bir koruma duvarının yerine geçemeyeceği uyarısında bulundu. IMF dün ağırlaşan Avro Bölgesi borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak için kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı, 100 milyar dolar tutarında da koruma tamponu oluşturmayı planladığını açıklamıştı.

Sarı maden 1642 seviyesine kadar başlattığı kar realizasyonu sonrasında tekrar toparlandı ve kritik seviye olan 1671 dolar direncine yaklaşmış oldu. Gün içerisinde de 1655 desteğini kıramayan ve buradan toparlanan sarı maden yine gün içerisinde bu destekten aldığı güçler 1670 dolar direncine kadar yükseldi. Özellikle bu direncin altında kalması kar realizasyonlarının devam edeceğini gösterir. Ancak 1640 desteğinden dönmesi de acaba 1670 direnci geçilecek mi sorusun da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden de altında hem kısa hem de uzun vade pozisyon açmak isteyenler önemli kritik seviyeleri gözlemleyerek pozisyon açabilirler. Her ne kadar kar realizasyonlarına yani tepki satışlarına maruz kalsa da uzun vade beklentilerinin yükseliş olması sarı maden de yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirmesine neden olabilir. Eğer kar satışları devam ederse sarı maden önümüzdeki günlerde daha net düşüş gerçekleştirebilir ve 1593 dolar desteği test edilebilir. Böyle bir durumda altın için ilk kademeli alım pozisyonu gerçekleştirebiliriz. Eğer altın belirttiğimiz 1671 direncini geçebilirse kısa vadeli 1680 ve 1691 dirençlerini test etmek isteyebilir. Yukarıda kontrol edeceğimiz nokta ise 1691 direncidir ki bu seviye 1860 ve 1920 seviyelerinin önünü açacak bir kontrol noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot; 1655

Destek; 1659- 1648- 1639

Direnç; 1670 – 1680- 1690

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR