Gram Altın mı yoksa Çeyrek Altın mı almalı?

Özellikle Türkiye’deki yatırımcılarımızın tasarruflarını hangi yatırım aracında değerlendirme konusunda yetersiz kalması yatırımlarını etkin bir şekilde kullanamamasına neden olmaktadır. Kimi yatırımcı elindeki tasarruflarını döviz kurlarında ( EURTRY, USDTRY ) kimisi de büyüklerimizden gördüğümüz altın alma alışkanlığı “yastık altı” şeklinde değerlendirmektedir. Bilezik, Çeyrek, Yarım ve Cumhuriyet altını gibi fiziksel özellikli yatırım araçlarının kaybedilme ve çalınma riskine karşı yatırımcılar bu ürünleri bankalardaki kasalarda korumaktadır ya da bu tür risklere girmek istemeyen yatırımcılar bankalarda açtırdıkları altın hesabında sanal olarak gram altın alarak tasarruflarını değerlendirmek istemektedir. Özellikle son dönemlerde daha revaçta olan gram altın’la ilgili yatırımcıların talebi geride bıraktığımız yılda altının gramının 110TL’ye kadar yükselmesine neden oldu. Burada Ons’un 2000$ beklentisi ile altının gramını 120TL’ye kadar yükselecek beklentisi gündemde yer alırken gram altın 110TL ile zirvesini tamamladı ve 90-100TL seviyesi arasında hareketlerine devam etti. Çeyrek altın ise 120 TL’den başlayan çıkışını 190TL ile zirveye taşırken şuanda da 150-170 TL arasında hareketlerine devam etmektedir.

Burada önemle üzerinde durulması gereken konu ise yatırımcıların altın varlıklarına nasıl yatırım yapacağıdır. Tasarruflarını gram altında mı yoksa çeyrek altında mı yapmalıdır? Bu konuda bu yıl özellikle çeyrek altına daha fazla yatırım yapılmasını ve yapılacak tasarrufları da en az 1 yıl ellerinde tutulması gerekilmesini söyleyebiliriz. ONS’ un çok sert yükseliş veya çok sert düşüşlerinden maalesef gram altın yararlanamamaktadır. Çünkü gram altın hesaplanmasında ONS / TRY oranı kullanılmaktadır. Yani gram altının yükselebilmesi için basit matematik mantığıyla ONS’ un TL’den daha fazla değer kazanması ya da ONS yükselirken TL’nin değer kaybetmesi gerekmektedir. Son 3 aylık performansa baktığımızda ONS’daki yükselişlerin TL’deki yükselişlerle hemen hemen aynı olduğunu ve Altın fiyatlarının ONS bazında yüksek seviyelere kadar çıkış yaşamasına rağmen gram altında fiyat performansı olarak yeterli düzeye erişememiştir. Bu bilgiyle de “ONS yükseliyor neden gram altın yükselmiyor” sorusunu da cevaplamış olduk.

Yatırımcılarımızdan gelen maillerde elimde 105’den, 106’dan, 100’den, 109’dan şu kadar miktarda gram altınım var ve gram altının 70TL’ye kadar düşeceği söylentisi var ne yapmam gerekir tarzında sorular gelmektedir. Özellikle yatırımcılarımızın Küresel ekonomideki gelişmeleri net bir şekilde takip edememesi kısa vadeli olarak ONS/TL yani gram altındaki değişiklikleri kaçırmasına neden olmaktadır. ONS’un gidişine baktığımızda yükselişlerin devam etmesini ve yeniden zirve seviyesi olan 1920 dolar seviyelerine kadar çıkması beklenilmektedir. Ancak bu çıkış yaşanırken ONS’da yaşanacak olası kar satışlarına dikkat etmek gerekmektedir. ONS’da yaşanılacak bu hareketler tek başında gram altındaki seyri değiştiremeyecektir. İçeride ise Türk Lirasının gidişatı önemlidir. Bununla ilgili en önemli sinyali Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından piyasalara bildirilmiştir. 2012 yılında güçlü bir Türk Lirası olacak şeklinde yaptığı konuşma kurlardaki satış baskısını da beraberinde getirdi. Bu yüzden de güçlü TL’nin karşısında gram altının yükselebilmesi için güçlü bir ONS’un olması gerekmektedir. Muhakkak gram altında geri çekilmeler olacaktır ancak uzun vadeli stratejilerde her zaman altın yatırımcıların yüzünü güldürmüştür. ABD’nin 2014 yılına kadar faizleri değiştirmemesi ve 3. Tur tahvil programlarına doğru yaklaşması düşük doların altına olan talebini artıracağı da aşikâr. Ancak burada yatırımcılar ellerindeki gram altının değerini kaybetmesi ile mücadele ederken bu fırsatları kaçırabilme şansına sahiptir. Bu yüzden de tasarruflarının belirli oranlarda riske bölmek ve bu belirli oran içerisinde çeyrek altına gram altına oranla daha fazla ağırlık vermesi kazanç oranını daha fazla artmasına neden olması beklenilmektedir.

Yazımızın sonunda yukarıda vermiş olduğumuz bilgileri kısaca özetlersek; Bu yıl çeyrek altına olan talebin gram altına olan talepten daha fazla olacağına, bunun nedeninin ise ONS/TL’deki hareketliliğin gram altını ciddi bir biçimde etkilemediğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çeyrek altın’ın ise diğer yatırım araçlarına nazaran daha fazla talep gördüğü ve fiyat seçeneğinin her kesime uygun olması nedeniyle talebinin bu yıl da artmasını beklemekteyiz.

Günün Sözü…

Düşünmek zor iştir, muhtemelen bu nedenle çok az kişi düşünür.

Henry Ford

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR