EUR/USD’da Ayılarla Boğaların Mücadelesi ( Maç Devam Ediyor…)

EUR/USD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası, tahvillerin para politikası hedefleriyle alınmasından ötürü, bir kez daha elindeki Yunan tahvili varlıklarında yeniden yapılandırmaya gitmeye karşı çıktı. Bankanın Yönetim Kurulu’nun duruşu hakkında bilgisi olan 2 kişi, ECB’nin de Yunan tahvillerinde zarar yazılmasında özel sektör kreditörlerine dahil olması konusunda baskıyla karşılaştığını, ancak merkez bankasının bunun bir tür “güven açığına” sebep olacağını düşündüğünü belirtti. Uluslararası Para Fonu (IMF) Yönetici Direktörü Christine Lagarde bugün, özel sektör kreditörlerinin yeterince ilerleme kaydetmemesi durumunda, Avrupalı hükümetlerin ve Yunanistan kamu sektöründeki diğer kreditörlerinin de işe el atmalarının ve desteklerini artırmalarının gerekebileceğini söyledi. Yunanistan’ın yatırımcıları ve Eurogrup Maliye Bakanları hâlâ özel sektör kreditörlerinin ne kadar zarar yazacağı konusunda uzlaşamadı.

EUR/USD paritesi dün yapmış olduğu geri çekilmeyi bugünde gerçekleştirdi. Dün 1,2945 desteğine kadar gerileyen parite bugünde 1,2947 seviyesinden geri dönerek tekrar yükselişler için sinyal verdi. Ancak burada temkinli olunmakta fayda var. Çünkü uzun vadeli düşüşlerin güçlü olması paritenin bu desteği kırmasına neden olabilir. 2 gündür bu desteğin üzerinde oyalanması yükseliş baskısını oluşturabileceği gibi bu desteğin kırılması ile artık yükseliş hareketi bitti dememize neden olabilir. Gün içerisinde ECB başkanı Draghi’nin Türkiye saati ile 15.15’de yapacağı konuşma ile piyasalar hareketlenecektir. Bunun dışında günün en önemli haberi ise Türkiye saati ile 21,15’de FED faiz oranı açıklaması ve basın toplantısıdır. Bu iki haber gün içerisinde piyasalarda dalgalanmalara neden olabilir. Teknik olarak 1,2945 desteğinin üzerinde kaldığı müddetçe 1,3080 hedeflenirken bu desteğin kırılması ile 1,2875 ve 1,2835 hedeflenmesi gözlemlenebilir. Parite için uzun vadeli düşüş beklentimizi koruyoruz ve yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olacağını söyleyebiliriz.

Pivot;1,3000

Destek; 1,2920–1,2875-1,2835

Direnç; 1,3050-1,3085-1,3120

GBP/USD ANALİZ

İngiliz ekonomisi dördüncü çeyrekte, imalatçıların üretimini düşürmesi ve hizmetlerin durma noktasına gelmesinin etkisiyle beklentinin üzerinde düşüş kaydetti ve ülkeyi ikinci kez resesyonun eşiğine getirdi. Resmi istatistik kurumunun verilerine göre İngiltere’de GSYH dördüncü çeyrekte, bir önceki çeyrekten yüzde 0.2 düşüş kaydetti. 3. çeyrekte yüzde 0.6 büyümüş olan İngiliz ekonomisinde yüzde 0.1 gerileme bekleniyordu. Kuruluş, kamu sektörünün 30 Kasım’da emeklilik maaşları şikayetiyle gittikleri grevlerin GSYH’yı etkilediğine dikkat çekti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King dün, gerektiği takdirde bankanın yeniden teşvikleri artırabileceğini söylemişti. İngiltere, dördüncü çeyrekte küçülme açıklayan tek G-7 ekonomisi olmayabilir. Almanya’nın istatistik kurumu aynı dönem için GSYH’da yüzde 0.25 düşüş beklediğini açıklarken, IMF de Euro Bölgesi’nde resesyon öngörüyor. Son ve ilk çeyreğin yatay seyirde kalacağını söyleyen Londra’daki Commerzbank AG’nin ekonomistlerinden Peter Dixon, bunun merkez bankasını Şubat gibi parasal genişlemeye gitme konusunda destekleyeceğini belirtti.

GBP/USD paritesi gün içerisinde 1,5625 seviyesine kadar yükselse de bu dirençten geri döndü ve satış baskısına maruz kaldı. Gün içerisinde GDP ve parasal genişleme ile ilgili haber gelmeden sert satışlara maruz kalan ve 1,5530 seviyesine kadar gerileyen GBP/USD paritesi parasal genişleme ile ilgili herhangi bir değişimin olmaması nedeniyle kısmi yükselişlerine sebep oldu. Ancak büyüme oranının olumsuz gelmesi ve daha öncede işsizlik oranı verisinin olumsuz gelmesi paritedeki satış baskısını ortaya koymaktadır. Uzun vadeli beklentimizin düşüş olduğunu ve yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. JP Morgan, Goldman Sachs gibi şirketlerinde parite için öngörüsünün düşüş olması önemli kuruluşlarında satış beklentisi içerisinde olduğunu göstermiştir. Teknik olarak 1,5630 altında kaldığı müddetçe gün içerisinde 1,5510 desteği hedefleneceği gibi uzun vadeli olarak da 1,5400 seviyesi hedef olarak belirtilebilir.

Pivot:1,5630

Destek; 1,5510 –1,5495–1,5465

Direnç; 1,5600–1,5645-1,5700

USD/JPY ANALİZ

ABD Başkanı Barack Obama, ”Birliğin Durumu” konuşmasında, fabrikalarını denizaşırı ülkelerden ABD’ye taşıyacak Amerikan şirketlerine vergi kesintisi, ülkede petrol ve doğalgaz aramayı teşvik, ABD’ye güvenli olmayan gıda ve taklit malların girmesini önlemek için ”Ticaret Yaptırım Birimi” ile büyük çaptaki sahtekarlıklara sert önlemler alacak ”Mali Suçlar Birimi” kurulması ve temiz enerji sektörünü geliştirme gibi birçok alana dair yeni adımlar içeren bir plan sundu. Obama, Kongre’ye, siyaseti bir kenara bırakarak ülkenin daha ileri düzeye taşınabilmesi için birlikte hareket etme ve üretimden eğitime, enerjiden finansal sektöre kadar birçok alandaki düzenlemeleri onaylama çağrısı yaptı.

78,25 ile gün içi zirvesini tekrarlayan parite CUP formasyonunu tamamlamış görünümü içerisindedir. Teknik olarak uzun vadeli düşüş beklentisi içerisinde olduğumuz parite için yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olduğunu her analizimizde belirtmekteyiz. Genel görünümün kısa vadeli yükseliş, uzun vadeli düşüş olduğu parite için gün içerisinde 77,75 desteği önemlidir. Bu seviye üzerinde 79 seviyesi hedefleneceği gibi bu seviyenin kırılması ile 77 seviyesi gün içerisinde hedeflenebilir. uzun vadeli beklentimizin değişebilmesi için paritenin 79,50 direncini geçmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda uzun vadeli düşüş beklentimiz yerini yükselişlere bırakacaktır.

Pivot: 77,75

Destek: 77,95 – 77,50- 77,25

Direnç: 78,20 – 78,40 – 78,65

PETROL ANALİZ

Avrupa hisse senetleri, Ericsson AB ve Novartis AG gibi şirketlerin kar ve tahmin açıklamalarının beklentilerin altında kalmasının ardından, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC)’nin faiz tahminlerini açıklaması öncesi değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermezken, Asya hisse senetleri değer kazandı. Dünyanın en büyük kablosuz şebeke üreticisi Ericsson, dördüncü çeyrek net karının beklentilerin altında kalmasının ardından yüzde 14 düştü. Avrupa’nın satışlar bakımından en büyük ilaç üreticisi Novartis yüzde 3.4 değer kaybetti. ARM Holdings Plc, Apple Inc.’nin çeyrek dönem karının ikiye katlamasının ardından yüzde 3.8 yükseldi.

Siyah inci gün içerisinde 100 dolar seviyesinin üzerine çıksa da düşüş baskısı siyah incinin tekrar 100 dolar altında kalmasına neden oldu. Kısa vadeli EUR/USD paritesindeki iniş ve çıkışlar siyah incinin de belirli seviyeler arasında hareketlerini sağladı. Genel olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği siyah inci de yaşanılacak tepki satışlarına dikkat etmek gerekir. Bu yüzden de yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Gün içerisinde 100,00 direncinin üzerine çıkabilirse yükselişlerin devam edeceğini ancak bu direnç altında tepki satışlarına devam edeceğini söyleyebiliriz. Kısa vadeli 100,00 üzerinde hedef olarak 100,90 olduğu gibi 100,00 direnci altında hedef olarak 97,50 desteği belirlenmiştir.

Pivot;100,00

Destek; 97,90-97,50-97,00

Direnç; 99,50–100,20-100,90

ALTIN ANALİZ

Altında uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini her fırsatta sizlerle paylaşmaktayız. Ancak uzun vadeli yükseliş beklentimizi sizlerle paylaşırken yaşanılacak kar satışlarına da dikkat etmeniz konusunda sizlere bilgi vermekteyiz. Sarı madenin 1680 seviyesinden başlattığı satıcılı seyir gün içerisinde 1662 dolar desteğini kırarak devam etti ve yine gün içerisinde 1652 seviyesine kadar geriledi. 1690-1680 seviyelerinin güçlü olması kar satışlarının hızlanmasına ve sarı madenin 1630-1600 dolar seviyelerine kadar geri çekilmesine neden olabilir. Bu yüzden de bu destekler özellikle uzun vadeli işlemler için önemli seviyeler olarak belirlenebilir. Uzun vadeli beklentimizin değişmesi için altın fiyatlarının 1530 desteğini kırması gerekmektedir. Bu durumun gerçekleşmemesi halinde uzun vadeli beklentimizi yükseliş olarak belirtip hedefimizi de 1800 olarak söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak satış baskısına maruz kalmasına ve 1635 dolar seviyesine doğru gerilemesini gözlemleyebiliriz.

Pivot; 1672

Destek; 1650- 1645- 1635

Direnç; 1665– 1680- 1690

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR