5 Ekim 2011 Akşam Analizi

EUR/USD ANALİZ

Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Fransa-Belçika ortaklığı Dexia bankasına müdahalelerinin ülkenin ”AAA” olan kredi notu üzerinde baskı yaratmadığını bildirdi. Noyer Fransız Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, Fransa hükümetinin Dexia bankasına teminat vermesinin ülkenin ”AAA” olan uzun vadeli kredi notunun düşürülmesine yol açacağını söylemenin yanlış olduğunu vurgulayarak, Fransa ve Belçika’nın Dexia’yı desteklemek için kullanacağı paranın İngiltere’nin Royal Bank of Scotland ya da Barclays için kullandığı paradan çok daha az olduğunu ifade etti. Öte yandan Fransa Maliye Bakanı François Baroin RTL radyosuna yaptığı açıklamada, hükümetin Dexia’ya sağlayacağı mevduat garantisinin ülkenin kamu borcunu ağırlaştırmayacağına dikkat çekerek, Avrupa İstatistik Enstitüsü’ne (Eurostat) göre finansal kuruluşlara sağlanan teminatın kamu borcuna entegre edilmediğine vurgu yaptı.

EUR/USD paritesi dün yaşadığı yükselişleri bugün de gün içerisinde devam ettirmek istemektedir. Haftalık düşüşünü geride bırakmak isteyen EUR/USD paritesinde bugün ABD borsaları açılışı öncesi gelecek olan Tarım Dışı İstihdam haberine göre hareketlerine devam etmek isteyebilir. Haber sonrası ABD borsalarında yaşanılan hareketlere de dikkat edilmesi gerekmektedir. EUR/USD paritesinde teknik olarak 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3433 önemli bir seviye olarak göze çarpmaktadır. Eğer parite yükselişlerine devam eder ve bu direnci geçebilirse 1,38 seviyelerine doğru yeni bir atak başlatabilir. Bu yükselişlere dün başlattığı yükseliş atağıyla Dow Jones Endeksinin destek vermesi gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanılacak yükselişler kalıcılığını yitirecektir.

Pivot;1,3225

Destek;1,3285– 1,3150 – 1,3050

Direnç; 1,3375 – 1,3420 – 1,3480

GBP/USD ANALİZ

İngiltere Perakende Konsorsiyumu BRC ile araştırma şirketi Nielsen´in verilerine göre İngiltere´de mağaza fiyat enflasyonu gıda fiyatlarındaki keskin artışın etkisi ile Eylül ayında yükseldi. Eylül ayında mağazalarda fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0.2 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 arttı. Ağustos ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0.1, yıllık yüzde 2.7 artmıştı. Eylül ayında gıda fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarken, gıda dışı fiyatlarda artış yüzde 1.3´te kaldı. Gıda fiyatları Ağustos ayında da yıllık yüzde 5 artmıştı.

GBP/USD paritesi düşüş trendi içerisinde hareket etmekte ve kanalın üst noktası olan 1,5560 seviyesine yaklaşma düşüncesinde hareket etmektedir. Bu seviye öncesinde geçmesi gereken seviye olarak ta 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5535 direnci önemlidir. Eğer GBP/USD düşüş trendi içerisinde hareketine devam edecekse 1,5535 – 1,5565 seviyeleri arasında satış baskısına maruz kalması gerekmektedir. Bu durumu gerçekleştiremediği takdirde kanalı kırarak yükselişler için sinyaller verecektir. EUR/USD paritesi ile aynı korelasyonda hareketine devam eden GBP/USD paritesi için bugün makro-ekonomik olarak gelecek olan öncü tarım dışı istihdam haberi ve ABD borsalarının seyri gün içerisinde önem derecesi yüksek haberler olarak belirlenmiştir. Bu yüzden bu haberler ve borsaların seyri nedeniyle paritede sert hareketlerin olması kuvvetli bir ihtimaldir.

Pivot:1,5400

Destek; 1,5420 – 1,5380 – 1,5340

Direnç; 1,5480 – 1,5525 – 1,5580

USD/JPY ANALİZ

Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası JBIC, Japon şirketlerinin deniz aşırı aktivite satın alımlarını desteklemek için büyük Japon bankalarına 43 milyar dolar büyüklüğünde kredi hattı açacak. Kaynaklar, JBIC’nin bu kredi desteğinin hükümetin yendeki keskin artışın Japon ekonomisi üzerinde yarattığı negatif etkiyi azaltma çabalarının bir parçası olarak duyurulabileceğini ifade ediyor. JIBC’nin Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui Banking Corp. ve Mizuho Corporate Bank´a açacağı bu kredi hattı yabancı şirket satın alacak Japon şirketlerine ABD Doları cinsinden düşük faizli kredi verilmesini sağlayacak.

USD/JPY paritesi gün içerisinde belirli seviyelerdeki bant hareketine devam etmektedir. Gün içerisinde 76,85 ile 76,60 seviyeleri arasında hareketine devam eden USD/JPY paritesi 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 77,15 direnci önem arz etmektedir. Eğer parite bu direnç seviyesi altında kalmaya devam ederse düşüşlerini önemli bir destek olan 75,95 seviyesine kadar sürdürmesi beklenmektedir. Eğer parite 77,15 direncini geçebilirse kanalın üst noktası olan 77,50 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirebilir. Bugün Amerika’da açıklanacak olan öncü tarım dışı istihdam verisi paritenin sert hareketlere maruz kalmasına neden olacaktır. Bu yüzdende haberin sonucuna göre paritede kısa vadeli alım-satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Uzun vadeli olarak ta yaşanılacak olası yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz.

Pivot: 77,14

Destek: 76,50 – 76,30 – 76,10

Direnç: 77,00 – 77,60 – 78,00

PETROL ANALİZ

Goldman Sachs dün yayınladığı raporda, global piyasaların gösterge olarak kabul ettiği 2 petrol çeşidinin fiyatları arasındaki makasın daralacağını öngördü. Goldman Sachs, ABD´de ham petrol üretimindeki darboğazların engellenmesi için yeni demir yolu ve deniz taşımacılığı kapasitelerinin devreye alınmasının bu makasın daralmasında etkili olacağını öngördü. Goldman Sachs, Brent petrolü ile Batı Teksas petrolü arasında dün 23.75 dolar/varil seviyesinde olan farkın yıl sonuna kadar 16 dolar/varil ve gelecek 12 ayda 6.5 dolar/varil seviyesine gerileyeceğini tahmin etti. Brent-Batı Teksas petrolü fiyat farkı 6 Eylül´de 27.22 dolara yükselerek rekor kırmıştı.

Bernanke’nin konuşması sonrasında yükselişe geçen siyah inci 74 desteğinden güç alarak yükselişini gün içerisinde de devam ettirme niyetinde hareket etmektedir. Gün içerisinde 78,33 seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren siyah inci şuanda da 78 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Özellikle Dow Jones ile aynı korelasyonda hareket eden petrol fiyatlarında dow Jones endeksinin yükselmesine devam etmesi durumunda yükselişlerine kaldığı yerden devam edecektir. Aksi takdirde yaşanılacak kısmi yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini ve hedeflerin ise 74 ve 72,70 olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot;75,00

Destek; 77,00-75,70-73,70

Direnç; 79,60-80,50-81,50

ALTIN ANALİZ

ABD Merkez Bankası Ben Bernanke’nin ihtiyaç olduğu takdirde daha fazla teşvik uygulamaya hazır olduklarını söylemesi, bunun enflasyonu hızlandıracağını savunan Cumhuriyetçilerin baskılarını artırdı. Ancak Fed Başkanı, baskıya direnerek, siyasi baskının daha fazla parasal genişlemeyi sonlandırmayacağını söyledi. Bernanke dün Kongre’nin Ortak Komisyonu’na yaptığı açıklamasında Ağustos ve Eylül’de alışılmadık parasal genişleme araçlarını uygulamaya koymasının ardından, gerektiği takdirde daha fazla adım atmaya hazır olduklarını açıkladı. Fed Başkanı, bankanın teşviklerinin enflasyonist baskılarını artırdığını ve para arzını kontrolden çıkardığını söyleyen Cumhuriyetçi senatörlerden Jim DeMint ve Mike Lee’nin eleştirilerine de karşı çıktı.

Sarı maden pembe renkli belirlediğimiz üçgen içerisinde hareket etmektedir ve kanalın alt noktası olan 1600 dolar seviyesinden geri dönerek yükseliş baskısının devam edeceğinin sinyallerini vermektedir. Ancak altın için 1590 desteğinin önemli olduğunu ve gün içerisinde bu desteğin kırılması durumunda kısa vadeli satışların artabileceğini ve hedeflerin ise 1560 ile 1530 olabileceğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumun teknikten çok temel analizle gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Bu da bugün 15.15’te açıklanacak olan öncü tarım dışı istihdam haberi ve ABD borsalarının seyri ile olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1590 desteğinin güçlü bir seviye olduğunu ve yaşanılan satışların bu seviyeye takıldığını görmekteyiz. Eğer bu tutumunda başarılı olursa altın fiyatlarının 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1655 ve kanalın üst noktası olan 1672 dolar seviyesine kadar yükselişler gözlemlenebilir.

Pivot;1590

Destek; 1602 -1560-1530

Direnç; 1640-1680 -1720

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist