Lider Forex: Altında Kar Realizasyo​nları Başladı…

EUR/USD ANALİZ

Gecikmeli olarak başladığı tatilini yarıda keserek Madrid’e dönen İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero gün boyunca toplantılar yaptı. Zapatero, piyasalardaki değişikliklere ilişkin gün içerisinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dahil 10 önemli telefon görüşmesi yaptı. Zapatero’nun, Yunanistan’a finans yardım planıyla ilgili anlaşmaların ve Euro Bölgesi’ndeki ülkelere desteği öngören Avrupa’daki reform paketlerinin AB ülkelerinin parlamentoları tarafından bir an önce kabul edilmesi gerektiğini ve böylece finans piyasalarına güven verileceğini savunduğu ifade edildi. İspanya Başbakanı Zapatero’nun ayrıca, İspanyol ekonomisindeki mevcut durum hakkında iktidar ve muhalefetteki siyasi partilerin liderlerini de telefonla bilgilendirdiği belirtildi. Zapatero, akşam saatlerinde de Başbakan yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado ve Bayındırlık Bakanı Jose Blanco ile bir ekonomi zirvesi yaptı. Sosyalist Hükümet, 26 Ağustos tarihinde Bakanlar Kurulu’nun toplanacağını açıklarken, krize karşı yeni önlem paketlerinin alınabileceği bilgisi verildi. Son 3 gündür İspanyol ekonomisinin her gün sınava girdiği yorumlarını yapan İspanyol basınının değerlendirmelerinde, mevcut krizi çözmenin tek yolunun Avrupa Merkez Bankası’nın müdahalesi olduğu savunuldu.


EUR/USD paritesi 1,4145 seviyesine kadar düştükten sonra buradan toparlanarak kendisini 1,4250 seviyesinin üzerine atmayı başarmıştı. Daha sonra yapmış olduğu ataklarla tekrar 1,43 seviyesi üzerine çıkan parite gün içerisinde 1,4370 seviyesine kadar yükselmeyi başardı. Bu seviyeden tekrar gerilemeye çalışan parite ise tekrar 1,43 seviyesinin altında hareket etmeye devam etmektedir. Daha önce 2 defa test ettiği 1,4370 direncini geçemeyen parite her seferinde bu dirençten dönmekte ve satış baskısı yaşamaktadır. Ayrıca fibonacci fan’da bu seviyenin kanalın üst noktası olduğunu da doğrulamaktadır. Bu geri çekiliş sonrası parite 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,43 seviyesine kadar geriledi hatta kırarak 1,4270 seviyesine kadar düşüşlerine devam etti. Paritedeki satışların yorulduğundan ve yükselişlerin başlayacağının sinyallerini daha önceki analizimizde belirtmiştik. Parite 1,4150 desteğinden aldığı güçle yükselişine devam etmektedir. Teknik olarak yükselmeye devam etmesi beklenen parite de temel olarak borsaların gerilemesi paritenin yükseklerden tekrar düşmesine neden olmaktadır. Bugün makro-ekonomik haberlerin yoğun olduğu bir gün içerisindeyiz. Özellikle Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’in konuşması paritede sert hareketlere maruz kalması bekleniliyor. Bu yüzden de paritedeki sert hareketlere dikkat etmeliyiz. Teknik olarak paritede 1,4450 direncinin önemli olması nedeniyle ve paritenin bu seviyeyi geçememesi nedeniyle düşüşler kaldığı yerden devam edebilir. Ancak gelecek olan haberler paritenin bu seviye üzerine çıkmasını sağlarsa o zaman yükselişler kendisini gösterecektir. Tabi ki bunun için daha önce test edipte geçemediği 1,4370 seviyesini geçmesi gerekecektir. 1,4450 altında hedef olarak 1,40 olarak belirlerken, 1,4450 üzerinde ise hedef olarak 1,47 ve 1,49 seviyesi belirlenebilir.

Pivot;1,4250
Destek; 1,4270-1,4200-1,4150
Direnç; 1,4305-1,4350-1,4380

GBP/USD ANALİZ


ABD’nin resesyona girme ihtimaline karşı Fed’in üçüncü tur parasal genişlemeye gidebileceği spekülasyonuyla ABD borsaları yükseldi. Bu yükselişle Dow Jones 1978′ten beri gerçekleştirdiği en büyük düşüşü tersine çevirdi. MasterCard, kârının yüzde 33 arttığını açıklamasıyla yüzde 13 yükselirken Coca-Cola ve General Electric ise yüzde 1.5′tan fazla değer kazandı. S&P’deki teknoloji hisseleri yüzde 1.2 oranında tırmandı. Günlerdir ekside seyreden borsaların yeniden yükselişe geçmesinde Wall Street Journal gazetesinde çıkan haber etkili oldu. Gazetenin haberine göre, Fed’den 3 üst düzey yetkili, merkez bankasının büyümeyi teşvik etmek için yeni bir parasal genişleme programını göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.


GBP/USD paritesi 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,6230 desteğinden aldığı güçle fibonacci %38.2 fan seviyesine kadar yükseldi. Bu yükseliş sonrası ABD borsalarında yaşanan düşüşler nedeniyle geri çekilen parite bu kanal seviyesini şimdilik geçemedi. Daha önce 1,6480 direncinden geri dönen parite şimdide 1,6440 direncini geçmekte zorlanmakta ve geri dönmektedir. Paritenin seyri için bu seviyeler önemlidir. Çünkü bu direnç seviyeleri aşılmadığı için geri çekilmeler sert olmaktadır. Bu yüzdende eğer parite 1,6440-1,6480 dirençlerini geçemezse tekrar 1,60 seviyesine kadar gerilemesi beklenilebilir. İlk kontrol noktası da 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,6230 belirtilmektedir. Eğer parite 1,6480 direncini geçerse o zaman 1,6750 seviyelerinden söz edebiliriz. Bugün makro-ekonomik haberlerin yoğun olduğu bir gün içerisindeyiz. Bu yüzdende gelecek olan açıklamaları takip etmeli ve doğru yorumlamalıyız. Çünkü açıklanan haberler neticesinde paritede sert hareketlerin olacağını ve herhangi bir yanlış stratejide ciddi zararlar elde edeceğimizi bilmemiz gerekmektedir. Bu yüzden olası yanlış stratejilerde ciddi zarar elde etmemek için muhakkak stop loss yani zararı durdur seviyesi belirlemek önemlidir.Pivot;1,6400Destek; 1,6330-1,6295-1,6250
Direnç; 1,6440-1,6480-1,6510


USD/JPY ANALİZ

Son haftalarda spekülasyonları gerçek hâle getiren Japonya Hükümeti, yendeki değerlenmeyi önlemek ve deprem sonrasında hâlihazırda kırılgan olan ekonomik büyümesini korumak için yene müdahale etti. Japonya Merkez Bankası’nın bugün hükümet ile koordineli olarak daha fazla parasal genişleme programı açıklaması bekleniyor. Yen, müdahalenin ardından dolar karşısında geri adım attı; ancak analistler bu gerilemenin uzun süreli olmayacağını, müdahalenin etkisinin kısa vadeli olacağını düşünüyor. Önceki günlerde güçlü yene karşı birçok kez uyarıda bulunan Japon Hükümeti, güçlü yenin ihracat odaklı ekonomisi bulunan Japonya’nın büyümesini ve deprem sonrası toparlanmayı tehdit ettiğini bir kez daha vurguladı. Müdahalelerin genellikle yen üzerinde uzun vadeli bir etkisinin olmadığına dikkat çeken Jefferies’in analistlerinden Naomi Fink, bunun yalnızca spekülatörlere bir uyarı yollamak ve piyasaları rahatlatmak amaçlı yapıldığını söyledi.

Uzun bir süredir paritede müdahale gelebilir şeklinde yaptığımız açıklamanın neticesinde Japonya Merkez Bankası bugün gerekli müdahaleyi yaptı ve Güçlü Yen biraz değer kaybetti. Daha önce yaptığımız analizlerde herhangi bir müdahalenin gelmesi durumunda paritedeki yükselişlerin maksimum 80 seviyesi ile sınırlı kalacağını ve uzun vade beklentisi düşüş olan parite için bu yükselişlerin satış fırsatı olacağından bahsetmiştik. Parite gelen müdahale sonrasında şuanda 79,25 seviyesinde ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan79,35 direncini geçmeye çalışmaktadır. Ayrıca bu seviyede düşüş trendinin üst kanal noktalarından birisi olduğundan geçemeyerek geri dönme ihtimali yüksektir. Bu yüzden bu kanalın kırılıp kırılmamasını kontrol edebiliriz. Kanalın kırılması durumunda gelebileceği seviye olarak düşüş trendinin üst kanal noktası olan 81,15 seviyeleri hedeflenebilir. Eğer parite bu kanal ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesini geçemezse paritede geri çekilmelerin başlayacağını söyleyebiliriz ve uzun vade hedef olarak 74,30 belirlenebilir. Bugün gerek Euro bölgesinden gerekse ABD bölgesinden gelecek olan haberler paritenin teknik dışında sert hareketlere maruz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden gelecek olan açıklamaları takip etmeliyiz.Pivot; 78,40Destek; 79,00-78,70-78,00
Direnç; 79,50-79,85-80,15

PETROL ANALİZ


Siyah inci ABD ekonomisi ile ilgili olumsuz haberlerin gelmesi ile gerilemesine devam etmektedir. Dün azda olsa stoklarda azalış görülmesine rağmen yükselemeyen siyah inci ABD’den gelen olumsuz ISM haberi nedeniyle gerilemesine gün içerisinde devam etmektedir. Şuanda da önemli seviyelerde hareketine devam eden petrol için kanalın alt noktası önemlidir. Çünkü eğer kanalın kırılması söz konusu olursa satışların biraz daha devam etmesini gözlemleyebiliriz. 91,15 dolar seviyesi olan kanalın alt noktası kırılırsa uzun bir süredir görmediği 89,60 dolar seviyesi tekrar test edilecektir. ABD ekonomisindeki kötü haberler neticesinde gerileyen siyah inci için ABD ekonomisinden gelecek olan haberler emtianın seyrini belirleyecektir. Kötü haberlerin gelmeye devam etmesi durumunda düşüşler devam edecekken gelecek olan haberlerin olumlu olması petrol fiyatlarının tekrar yükselmesine neden olmaktadır. Özellikle bugün gelecek olan haberler petrol için önem arz etmektedir ve haberlerin sonuçlarında petrol fiyatlarında sert hareketler olmasına neden olabilir.
Pivot;90,15
Destek;91,15-89,60-88,80
Direnç; 92,85-93,75-95,70


ALTIN ANALİZ

Küresel ekonomiye dair belirsizlikler yatırımcıları güvenli limana itince altın rekor üstün rekor kırıyor. Gelişmekte olan ülkelerin Merkez Bankaları, Haziran ayında 10 milyar dolardan fazla altın satın aldı. Uluslararası Para Fonu IMF verilerine göre Tayland, Haziran ayında bu yıl ikinci kez altın satın aldı. Tayland, 19 ton altın alarak rezervlerini 127 tonun üzerine çıkardı. Tayland’ına ardından dünyanın en büyük altın rezervlerine sahip sekizinci ülke konumunda bulunan Rusya da 5,85 ton altın satın alarak altın rezervlerini 836.7 tona çıkardı. IMF verileri, Rusya’nın son beş yılda altın rezervlerini her ay artırdığını gösteriyor. Geçen yıl küresel çapta merkez bankaları 73 ton altın satın alırken, bu yıl şimdiye kadar gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları ise 180 ton altın satın aldı. Meksika bu yıl şimdiye kadar 5,3 milyar dolar tutarında 98 ton satın alırken, Rusya da 2,6 milyar dolarlık 48 ton altın satın aldı. IMF verilerine göre, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna ve Tacikistan da altın rezervlerini artırdı. Güney Kore Merkez Bankası da iki ayda 25 ton altın satın aldığını, böylece altın rezervlerini 39,4 tona çıkardığını açıklamıştı. Dünyada en fazla altın rezervi 8.133 tonla ABD Merkez Bankası Fed’in elinde bulunurken, Almanya 3.401 tonla ikinci sırada yer alıyor. Çin Merkez Bankası ise Mayıs ayı sonunda elinde bulundurduğu 1.054 ton altınla, dünya sıralamasında 6. konumda bulunuyor

Sarı maden ülkelerin yapmış olduğu alımlarla yükselmesine devam etmekte ve rekor üzerine rekor kırmaktadır. 1673 dolar seviyesine kadar yüksen sarı maden bu seviyeden başlattığı geri çekilmesini 1652 dolar seviyesine kadar sürdürdü. Buradan aldığı güçle tekrar yükselişine devam eden altın 1666 dolar seviyelerinde hareket etmektedir. Altın için 1673 ve 1687 dolar seviyeleri tepki satışlarının oluşması için önemli direnç seviyeleridir. Eğer altın 1673 direncine gelir ve geçemezse tekrar kar realizasyonu gerçekleşebilir. Eğer 1673 direnci geçilirse 1687 dolar seviyesi yükseliş trendin üst kanal noktası ve bu seviyeden de tepki satışlarına maruz kalması kuvvetlidir. Bu yüzdende yaşanılması beklenen kar realizasyonlarına dikkat etmeliyiz. Uzun vade beklentilerinin 1775 dolar olduğu sarı madende düşüşler alim olarak değerlendirilebilir.Pivot;1673
Destek; 1651-1644-1637
Direnç; 1667-1687-1700

Kudret AYYILDIR
LiderForex Başanalist

Add a Comment