8 Temmuz 2011 LiderForex Sabah Analizi

EUR/USD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası, Portekiz’e borçları konusunda destek çıktı. Banka, kredi derecelendirme kuruluşları ülkenin kredi notunu daha fazla düşürse bile borçlarının arkasında olduğunun işaretini verdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, yaptığı açıklamada, Moody’s’in kredi notu kararının ardından Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz tahvillerine ilişkin olarak asgari kredi notu eşiğini askıya aldığını ifade etti. Portekiz’in borçlarının teminat altında olduğunu vurgulayan Trichet, eşiğin yeni bir uyarıya kadar askıda kalabileceğini kaydetti. Trichet, Portekiz hükümetinin, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu ile müzakere edilen ekonomik ve mali uyumlaştırma programını onayladığını belirtti. Fiyat istikrarı konusunda yukarı doğru riskler bulunurken tüm gelişmeleri çok yakından izlemeye devam edeceklerini belirten Trichet, bugün yapılan faiz artışıyla birlikte para politikasının uyumlu olmayı sürdüreceğini dile getirdi. Euro Bölgesinde enflasyona haziran ayında yüzde 2,7 ile Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefinin üzerinde çıktı.

EUR/USD paritesi dün sabah ve akşam yapmış olduğumuz analizlerdeki beklentilerimizi doğrulayarak hareketine devam etti. Bu tutum analizlerimizi okuyan yatırımcılarımızın da dünkü var olan hareketlerden ciddi kazanç elde etmeleriniz sağladı Dün analizlerimizde açıklama zamanına kadar teknik olarak düşüş beklentisi içerisinde olduğumuz ve Trichet’in olumlu konuşması halinde de temel olarak yükselişlerin olabileceğini söylemiştik. Nitekim bu şekilde gerçekleşti. Trichet’in konuşmasına kadar satıcılı seyreden piyasalar Trichet’in konuşmaya başlamasından sonra 1,4220 seviyelerine kadar düşen paritenin tekrar yükselmesine neden oldu. Bu yükselişin hızlanmasının hem temel hemde teknik olarak 2 önemli nedeni vardı. Temel olarak belirlediğimiz neden Trichet’in genel olarak konuşmasında Euro bölgesi için olumlu söylemlerine devam etti ve kararlılığını gösterdi. Teknik olarak ise günlük grafikteki kanal seviyesini test eden parite kanalı kıramayarak gün içerisinde 50 günlük hareketli ortalamayı yeniden test etti. Şimdi EUR/USD paritesinin gidişatı artık yukarı mı yada hayır bu yükseliş düzeltme ilerleyen zamanlarda düşüş mü diyenlere bugün açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik oranı verisini de takip etmelerini söyleyebiliriz. Bu haberlerin de açıklanmasından sonra yönünü netleştirecek olan parite için teknik beklentimiz 1,45 seviyesinin üzerinde hedeflerin 1,49-1,5150 olabileceğidir. Eğer EUR/USD daha önce yapmış olduğu gibi 1,44-1,45 seviyeleri arasından tekrar dönerse bu seferde 1,4070-1,4000 seviyelerine kadar gerilemesi gözlemlenebilir. Dün öncü tarım dışı istihdam verisi olumlu gelerek Dolar’ın değerlenmesine neden oldu. Eğer Tarım dışı istihdam verisi bugünde olumlu gelirse paritede sert düşüşleri gözlemleyebiliriz. Ancak bu arada ABD’den gelecek olan İşsizlik Oranı verisini de takip etmek gerekmektedir. Eğer gelecek olan veriler neticesinde Dolar değer kazanırsa parite tekrar kanalın alt noktası olan 1,42’ye çekilebilir. Ancak eğer gelecek olan veriler neticesinde Dolar değer kaybederse parite bu seferde 50 günlük hareketli ortalama aynı zamanda da bollinger bandının orta kanal noktası olan 1,4360 seviyesinde kalması beklenilmektedir ve böyle bir durumda görülebilecek ilk seviye olarak bollinger bandın üst kanal noktası olan1,4580 seviyesi olarak belirlenebilir.

Pivot;1,4300

Destek; 1,4320-1,4245-1,4200

Direnç; 1,4375-1,4400-1,4450

GBP/USD ANALİZ

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King’in para politikası, banka yetkililerin ekonominin toparlanmasını desteklemek ve Yunanistan krizinden kaynaklanabilecek sorunlara karşı savunma sağlamak için politika faizini rekor düşük seviyede tutması ile birlikte, Avrupa’nın diğer kısmından sapma gösterdi. Dokuz üyeli İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, bugünkü toplantıda, Bloomberg’in araştırmasına katılan 51 ekonomistin tümünün tahmin ettiği doğrultuda, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.50’de tuttu. Bombardier Inc. gibi şirketlerin işçi çıkardığı ve Thorntons Plc ve Carpetright Plc gibi perakendecilerin mağaza kapattığı bir ortamda, İngiltere Merkez Bankası Başkanı King, ekonomik toparlanmayı desteklemek için, enflasyona tolerans göstermeyi sürdürüyor. King, 28 Haziran’da yaptığı açıklamada, “üretimde istenmeyen volatilite” riski varsa, Banka’nın faizleri yükseltemeyeceğini söylemiş ve Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin İngiltere’ye yönelik riskleri konusunda uyarıda bulunmuştu. İngiltere Merkez Bankası, ayrıca, 200 milyar sterlin (320 milyar dolar) tutarındki varlık alım programında da değişikliğe gitmedi. Bloomberg’in araştırmasına katılan 32 ekonomistin tümü de kararın bu şekilde çıkmasını bekliyordu.

GBP/USD faiz artırım haberinden sonra herhangi bir hareketlenme içerisine girmedi. Çünkü faizlerde yapılacak herhangi bir değişiklik yoktu ve beklenti de 0,50 puanın devam etmesi yönündeydi. Saat 15.30’da ABD’den gelen haber neticesinde biraz hareketlenmeye devam eden GBP/USD paritesi gün içerisinde 1,5945 seviyesine kadar geriledikten sonra 1,60 seviyesinin üzerine çıktı. Ancak burada tutunamayarak tekrar düşen parite şuanda 1,5945 seviyesinde hareket etmektedir. GBP/USD paritesinde günlük grafikte belirlenen kırmızı renkli kanal olan 1,5930 ve bollinger bandının alt kanal noktası 1,5885 seviyesi paritenin gidişatı açısından önemlidir. Eğer parite bu seviyeleri kıramazsa tekrar yükselişler gözlemlenmesi ve paritenin 1,6250 seviyelerine kadar çıkması kolaylaşacaktır. Eğer parite bu destekleri kırarsa ciddi satış dalgasına maruz kalabilir ve bu durum paritenin 1,5650 ve 1,5250 seviyelerinin önünü açabilir. Akşam saatlerinde ABD’den gelecek olan haberleri takip etmeli ve Dolar’ın değer kazanması durumunda paritede satış pozisyonlarının bu desteği kırması ile alınması riskinizi minimize etmek adına önemli olduğunu söyleyebiliriz. Eğer gelecek olan haberler Dolar’ın değer kaybetmesine neden olursa paritede yükselişler gözlemlenmesi de kaçınılmaz olacaktır.

Pivot;1,5885

Destek; 1,5920-1,5840-1,5760

Direnç; 1,5970-1,6025-1,6060

USD/JPY ANALİZ

Yüzyılın felaketlerinden olan 11 Mart’taki deprem ve tsunaminin etkileri hâlâ daha Japonya’nın ihracatlarını etkilemeye devam ediyor. Japonya’da Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 51.7 azalarak 590.7 milyar yene (7.27 milyar dolar) gerileyen cari fazla, sert bir düşüş kaydetti. Japonya Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı olumsuz rakamlara rağmen, veriler analistlerin beklentisinin altında bir düşüşe işaret etti. Cari rakamlar, bir yandan ülkenin büyük felaketinin etkilerini yansıtırken, diğer yandan toparlanmanın da beklentinin üzerinde bir hızda gerçekleştiğini gösteriyor. Mayıs ayındaki düşüş, Japon ekonomisinde deprem ve tsunamiden bu yana 3. üst üste düşüşe işaret ediyor. Cari fazla Nisan ayında ise bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 69,5 altında gelmişti. Japonya’da arz zincirleri ve imalatçılardaki toparlanma sinyallerine rağmen, ihracat sorunlu ilerlemeye devam ediyor. Mayıs ayında ihracat yüzde 9,8; ithalat ise yüzde 14,7 düştü. İthalattaki düşüşte büyük ölçüde yüksek enerji maliyetleri etkili oldu. Bakanlık, bu rakamların Japon tarihindeki en büyük ikinci ticaret açığı olduğunu açıkladı.

USD/JPY paritesi günlük olarak beklenilen düşüşü ABD’den gelen olumlu haberler neticesinde değiştirdi. Bu haberler neticesinde bir anda 81,40 seviyelerine kadar yükselen parite şuanda da 81,29 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Akşam saatlerinde ABD’den gelecek olan haberleri takip etmeli ve Dolar’ın değer kaybetmesi durumunda paritede satış pozisyonlarının 81,00 desteğini kırması ile alınması riskinizi minimize etmek adına önemli olduğunu söyleyebiliriz. Eğer gelecek olan haberler Dolar’ın değer kazanmasına neden olursa paritede yükselişler gözlemlenmesi de kaçınılmaz olacaktır ve bu durum daha önce geçemediği 81,50 direncinin de geçilmesine neden olabilir.

Pivot;81,00

Destek; 81,15-80,90-80,70

Direnç; 81,45-81,60-81,90

PETROL ANALİZ

New York’ta vadeli kontratlar yüzde 1 kadar değer kazandı. Amerikan Petrol Enstitüsü, Salı günü açıklamasında geçen hafta ham petrol stoklarının 3,2 milyon varil azaldığını belirtti. ABD’de bugün açıklanacak olan Haziran ayı istihdam verisinin iyi çıkacağına dair beklentiler de petroldeki yükselişte etkili oldu. Petrol fiyatlarındaki yükseliş hız kesti. Bunun nedenlerinden birisi hiş şüphesiz ham petrol stoklarının beklenenden iyi gelmesi ve bu durumun petrol fiyatlarında gerilemeye neden olmasıdır. Petrol stoklarında gelen artış petrol fiyatlarının değer kaybetmesine neden olunca 99,40 dolar seviyesine kadar yükselen siyah incinin gerilemesine neden oldu. Bu tutum petrol fiyatlarının 98,30 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Siyah inci’de daha önce 95,80 seviyelerinin geçilmesi ile 100 dolar seviyelerinin hedeflenmesini daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Petrol bu direnci geçtikten sonra önündeki 50 günlük hareketli ortalama engelini de rahat geçti ve 100 dolar seviyesine yaklaştı. Bu süreçten sonra petrol fiyatlarının gidişatını etkileyecek olan bugün ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranları verisi ile 11 Temmuz pazartesi günü başlayacak olan 2. Çeyrek bilançolarıdır. Gelecek olan haberler Dolar’ın değer kaybetmesine neden olursa petrol gibi kıymetli emtiaların değerlenmesine neden olabilecekken dolar’ın değer kazanması ise emtialarda sert satışlara maruz kalabilir.

Pivot; 97,00

Destek; 96,40-95,90-94,35

Direnç; 99,40-100,00-100,65

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatlarının 2 haftanın en yüksek seviyesine çıkmasının yatırımcıları satışa yöneltmesiyle metal fiyatları düşebilir. Altın, bu hafta Moody’s’in Portekiz’in notunu indirmesiyle yüzde 3.5 kadar değer kazandı. Londra Metal Borsası’nda işlem gören ham petrol ve altı sanayi metali de yükseliş kaydetti. Avrupa Merkez Bankası dün yaptığı toplantıda, yüzde 1,25 olan gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 1,50 olarak belirledi. Merkez Bankası Başkanı Trichet, basın toplantısında yaptığı açıklamada artan enflasyon riski nedeniyle faizlerin artırıldığını söyledi. Sarı maden 1489 dolar seviyesinden almış olduğu güçle haftanın başından itibaren yükselişine devam etmektedir. 1534 dolar seviyesine kadar yükselen sarı maden şuanda 1531 dolar seviyesinde hareketine devam etmektedir. Altın için yükselişlerin devam etmesini ve uzun vade beklentileri olan 1565 ile 1618 doların hala daha geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden sarı maden de yaşanacak herhangi bir geri çekilme alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Bu süreçten sonra altın fiyatlarının gidişatını etkileyecek olan bugün ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranları verisi ile 11 Temmuz pazartesi günü başlayacak olan 2. Çeyrek bilançolarıdır. Gelecek olan haberler Dolar’ın değer kaybetmesine neden olursa altın gibi kıymetli metallerin değerlenmesine neden olabilecekken dolar’ın değer kazanması ise emtialarda sert satışlara maruz kalabilir. Ayrıca altın fiyatların şuan ki seviyesi ile 2 haftanın en yüksek seviyesinde ve bu durum daha önceki senaryolar gibi gerçekleşirse altın fiyatlarında kar realizasyonlarının yaşanmasına ve bu yüzden sert satışlara neden olabilir. Bu yüzden haftanın son işlem günü altında yaşanacak olan dalgalanmalara dikkat etmeli ve muhakkak kısa vadeli gir çık yaparak karlı pozisyonlar elde edilmelidir.

Pivot;1523

Destek; 1529-1525-1519

Direnç; 1534-1541-1549

Kudret AYYILDIR

Baş Analist / LiderForex