5 Temmuz 2011 LiderForex Sabah Analizi

EUR/USD ANALİZ

Üst düzey bir yetkili, Avrupa Merkez Bankası’nın teminat olarak Yunan tahvilleri almaya devam edeceğini açıkladı. Ancak Avrupa Merkez Bankası, tahvil alımlarının durdurulması için tek bir şart gösterdi: Tüm önemli kredi derecelendirme kuruluşlarının bunu temerrüt olarak beyan etmesi. Avrupa Merkez Bankası, yalnızca Standard&Poor’s, Moody’s ve Fitch’in tümünün birden tahvillerin alınmasını temerrüt olarak değerlendirmesi durumunda, Yunan tahvillerinin alım kararından vazgeçecek. ECB yetkilisinin açıklaması, S&P’nin Pazartesi günü, Alman ve Fransız bankalarınca da desteklenen gönüllü yapılandırmanın, “seçici temerrüt” olarak kabul edileceğini duyurmasının ardından geldi. Merkez Bankası’nın Yunan tahvillerini satın alması, bankaları neredeyse tamamen ECB’ye bağımlı olan Yunanistan için kritik bir önem taşıyor. Analistler de ECB’nin Yunanistan’dan desteğini çekmesinin, mali krizdeki ülkenin bankacılık sisteminin tamamen çökmesine yol açacağından korkuyordu. S&P ve Fitch, 2. kurtarma paketine özel sektör yatırımcılarının dâhil edilmesini temerrüt olarak kabul edeceklerini açıkladı. Ancak Moody’s hâlâ daha böyle bir açıklamada bulunmadı.

Haftanın açılış gününde ABD borsalarının tatil olması nedeniyle sakinliğini koruyan parite Asya borsalarının açılması ile beraber satış baskısına maruz kalarak 1,45 seviyesinin altına düşmeyi başardı. Gün içerisinde 1,4567 seviyesine kadar yükselen ancak S&P’nin Yunanistan’ın kredi notunu düşürmesi ile gerileyen parite 1,4494 seviyesine kadar gerilese de 1,45 seviyesi üzerinde tutunarak 1,4550 seviyesine kadar yükseldi. 1,4550 seviyesinden sonra gelen satışlarla beraber 1,4470 seviyesine kadar gerileyen EUR/USD paritesi şuanda 1,4483 seviyesinde hareketine devam etmektedir. 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,4370 paritedeki gidişat için önemli bir destek konumundadır. Yaşanan geri çekilmeler belirttiğimiz 50 günlük hareketli ortalama ile sınırlı kalabilir ve tekrar yükselişlerine devam edebilir. Eğer parite bu seviyeye kadar geriler ve hatta bu desteği kırarsa o zamanda satıcılı piyasanın hala daha var olduğunu ve bu durumun gerçekleşmesiyle EUR/USD paritesinde 1,4073 seviyelerine kadar tekrar gerileme görülebilir. ABD borsaların açılması ile beraber daha net hareketleri görebileceğimiz EUR/USD paritesinde yarından itibaren yoğun haber akışına maruz kalacaktır. Bu haberler paritede sert hareketler yaşatacaktır ve bu yüzdende EUR/USD ile ilgili pozisyonlarda dikkatli olunmalıdır. Açıklama zamanı girilecek veya var olan açık pozisyonlarda muhakkak stop loss ve take profit seviyeleri belirlenmelidir.

Pivot;1,4450

Destek; 1,4460-1,4420-1,4375

Direnç; 1,4490-1,4525-1,4555

GBP/USD ANALİZ

CNN’de konuşan ABD Konut ve Şehir Kalkınması Başkanı Shaun Donovan, konut fiyatlarında daha ciddi düşüşlerin yaşanmasının pek olasılık dâhilinde olmadığını, asıl sorunun fiyatlardaki yükselişin ne zaman geleceğiyle ilintili olduğunu belirtti. Birçok uzman, ABD’nin en sorunlu ve krizden toparlanmayı başaramamış olan konut sektöründe, fiyatların bu yazın sonu ya da sonbahar itibariyle yükselişe geçmesini bekliyor. Konut satışlarının son 9 ayın 6’sında artış kaydettiğine dikkat çeken yetkili, haciz davaları azaldıkça, konut fiyatlarının da düşüşünü sonlandıracağı ve yükseleceğini savundu. ABD’de ikinci el konut satışları, Nisan’da yüzde 11 ve Mayıs ayında ise yüzde 8.2 arttı. S&P/Case Schiller Endeksi ise yıllıklandırılmış konut fiyatlarının Nisan ayında son 17 ayın en düşük seviyesine gerilediğine işaret ediyor.

Haftanın açılışında genel olarak alıcılı bir gün geçiren GBP/USD paritesi Asya borsalarının açılması ile beraber gerilemeye başladı. Gün içerisinde 1,6140 seviyesine kadar yükselen ancak 1,6150 direncini geçemediği için gerileyen GBP/USD paritesi bu seviyeden başlattığı geri çekilmeleri 1,6031 seviyesine kadar sürdürdü. Şuanda da1,6045 seviyesinde hareketine devam eden parite için bollinger bandının orta kanal noktası 1,6110 önemlidir. Parite eğer yükselişine devam etmek istiyorsa önce bu direnci geçmek isteyecektir. Aksi takdirde tekrar 1,5910 seviyesine kadar satış hareketinin devam etmesi beklenmektedir. Paritede satış baskısının başlayabilmesi için 1,5900 desteğini kırması gerekmektedir. Böyle bir durumda trendin de artık düşüş olabileceğinden bahsedebileceğimiz gibi hedefleri de 1,5650 ve 1,5250 olarak belirleyebiliriz. Eğer GBP/USD paritesi geçen haftadaki gibi bu hafta da 1,59 desteği üzerinde tutunabilirse paritedeki yükseliş trendinin hala devam ettiğini ve bu yüzden de ilk hedefin 1,65 seviyesi olabileceğinden bahsedebiliriz. Yarın ABD’den gelecek öncü tarım dışı istihdam ile başlayacak veri akışı perşembe günü İngiltere Faiz Oranı ve cuma günü Tarım Dışı İstihdam haberi ile devam edecektir. Temel faktörlerin ağır bastığı bugünlerde girilecek işlemlerde dikkatli olunmalı ve muhakkak kısa vadeli gir-çık yaparak kazanç elde edilmelidir.

Pivot;1,6020

Destek; 1,5990-1,5950-1,5910

Direnç; 1,6075-1,6115-1,6140

USD/JPY ANALİZ

Geçen haftadan itibaren başlattığı kısa vadeli alımlar kendisinin Asya borsaları ile beraber göstermektedir. Gün içerisinde 80,55 seviyesine kadar gerileyen USD/JPY paritesi bu destekten aldığı güçle yükselişine devam etti ve gün içerisinde 80,80 seviyesine kadar yükseldi. ABD borsalarının tatil olması nedeniyle sakin bir seyir izleyen parite Asya borsalarının açılması ile biraz daha canlandı ve 81 seviyesinin üzerine çıkmayı başardı. Gece 81,09 seviyesine kadar yükselen USD/JPY paritesi şuanda 81,03 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Parite için uygulanabilecek iki strateji vardır. 1. Strateji teknik olarak kısa vadeli yükseliş beklentisi içerisinde olduğumuz USD/JPY paritesi için alım pozisyonlarında yer almak. 2. Strateji ise yaşanacak bu yükselişleri uzun vade beklentisi düşüş olan parite için uygun satış fırsatı olarak belirlemek. USD/JPY paritesi yaşanacak olan kısa vadeli yükselişlerden sonra tekrar düşmeye çalışacak ve kendisini önce 79,50 desteğine yaklaştıracaktır. Yarından itibaren başlayan veri akışı paritede sert hareketlere neden olabilir. Temel faktörlerin ağır basacağı bu günlerde gelen haberleri doğru yorumlamak ve bunlara göre uygun pozisyon almak karımızı maksimize etmek açısından önemlidir.

Pivot;80,70

Destek; 80,80-80,50-80,40

Direnç; 81,20-81,30-81,45

PETROL ANALİZ

Yunanistan’a yapılan yardım konusunda anlaşmaya varılmasının ekonomik toparlanmayı teşvik edeceği beklentisiyle New York’ta petrol fiyatları iki haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Vadeli kontratlar, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan konusunda uzlaşmasıyla yüzde 0.6 oranında yükseldi. Brent tipi petrol de yüzde 0.3 değerlendi. Ağustos vadeli ham petrolün varili Nymex’te 53 sent yükselerek 95.47 dolar oldu. 30 Haziran’da kontrat 95.42 dolar olarak 2 haftanın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 32 arttı.

Haftanın açılış gününde sakinliğini koruyan parite genel olarak 95 dolar seviyesinin üzerinde gün boyunca tutunmaya çalıştı. 95,46 dolar seviyesine kadar yükselen siyah inci 95,80 direncini geçemedi ve geri dönmeye çalışmaktadır. Şuanda da 94,72 dolar seviyesinde hareketine devam eden Petrol’de bu direncin geçilememesi satışları hareketlendirebilir ve petrol fiyatlarını 90 dolar seviyesine yaklaştırabilir. Siyah İnci’nin 89,60 ile 95,80 dolar seviyeleri arasında sıkıştığını ve bu seviyelerden herhangi birisinin geçildiğinde sert hareketlere maruz kalabileceğini daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Yarından itibaren başlayan yoğun haber akışı Petrol fiyatlarında sert hareketlere neden olabilir. Makro-Ekonomik haberler nedeniyle Temel Analizin ağır basacağı bu günlerde gelen haberleri doğru yorumlamak ve bunlara göre uygun pozisyon almak karımızı maksimize etmek açısından önemlidir. Temel faktörlerle işlem girerken de muhakkak belirttiğimiz destek dirençleri kontrol etmeli ve bu seviyelere göre de işlem pozisyonları alınmalıdır.

Pivot; 94,00

Destek; 94,50-93,45-92,30

Direnç; 95,80-96,70-97,80

ALTIN ANALİZ

Altının 6 haftanın en düşük seviyesine inmesi ve dolardaki gerilemenin yatırımcıyı altına yöneltmesiyle metal fiyatları Londra’da üç günde ilk kez yükseldi. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın bu hafta faiz artıracağı spekülasyonuyla Dolar, Euro karşısında üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası’nın 7 Temmuz’daki toplantısında gösterge faiz oranını yüzde 1.25’ten 1,5’a çıkarmasını bekliyor. Faiz artırımı olduğu takdirde Euro da yükselebilir.

Sarı Maden haftanın açılış gününde 1489 dolar seviyesinden almış olduğu güçle yükselmek isteği ile gün içerisinde 1497 dolar seviyesine kadar yükseldi ancak ABD borsalarının tatil olması nedeniyle düşük işlem hacimli olması gün içerisindeki hareketleri de sınırlandırmakta. Altın 1497 dolar seviyelerinden sonra geri çekilerek gün boyunca 1495 dolar seviyelerinde hareketine devam etti. Şuanda da1495 dolar seviyesinde olan Altın için 100 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1489,26 dolar desteği önemlidir. Altın eğer bu desteği kıramazsa tekrar yükseliş atağını başlatacaktır. Bu durumda görülmesi gereken ilk seviye olarak 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1511,61 dolar direnci belirlenmiştir. Uzun vade beklentilerinin yükseliş olması altın için düşüşlerde alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği söyleyebiliriz. Bu durumda da sarı maden eğer 100 günlük hareketli ortalama seviyesini kırarsa 1478 ve 1474 dolar seviyelerine kadar geri çekilebilir. Bu seviyeler uzun vade için 1. Alım noktaları olabilir. Eğer 1489 dolar desteği kırılmazsa 1500 direncinin üzerine çıkmaya çalışacaktır ve bu durumda da 1. Alım noktasını buraya kaydırarak alımlarda yer alabilirsiniz. Makro-Ekonomik haberlerin etkisini göstereceği ilerleyen günlerde Altında da sert hareketlerin olmasını beklemekteyiz. Bu yüzden açık olan pozisyonlarınızı ve açıklama zamanı gireceğiniz pozisyonlarda muhakkak stop loss ve take profit belirleyiniz.

Pivot;1489

Destek; 1480-1474-1465

Direnç; 1498-1504-1512

Kudret AYYILDIR

Baş Analist / LiderForex