18 Temmuz 2011 LiderForex Sabah Analizi

EUR/USD ANALİZ

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), stres testi sonuçlarını açıkladı. Stres testi, Euro Birliğinin aktiflerinin yüzde 65’ini oluşturan 21 ülkeden 90 bankaya uygulandı. Testte iki senaryo uygulandı. İlk senaryoda, makro ekonomik tahminler temel alındı. İkinci senaryoda ise 2011-2012 döneminde yaşanabilecek ekonomik bir şok senaryosu uygulandı. Bu kriz senaryosuna göre, Euro Bölgesi’nde gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) bu yıl yüzde 0,5 daralacak, Avrupa Birliği borsaları yüzde 15’ten fazla değer kaybedecek, emlak piyasasında yine bir patlama yaşanacak. EBA stres testi sonuçlarına göre 90 bankadan, 8’i testte başarısız olurken, 16 banka sınırı zor geçti. Başarısız olan 8 bankadan 5’i İspanya, 2’si Yunanistan ve biri Avusturya bankası oldu. Uluslararası Finans Enstitüsü, EBA’nın stres testi sonuçlarını yayımlamasının piyasalarda kaygıyı şiddetlendirebileceğini belirtmişti. Stres testine en fazla 25 banka ile İspanya, 13 banka ile Almanya, 6 banka ile Yunanistan katıldı. Geçen yıl yapılan stres testine Avrupa’dan 91 banka katılmıştı. Başarısız olan 7 bankadan 5’i İspanyol, 1’i Alman ve 1’i Yunanistan bankasıydı.

EUR/USD paritesi haftanın açılışı ile beraber gerilemeye devam etmektedir. 1,4125 seviyesinde haftayı kapatan parite açılıştan itibaren 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,4040 seviyesine kadar yaklaştı. 1,4051 seviyesinden geri dönen ve 1,41 seviyesinin üzerine kendisini atmaya çalışan parite şuanda 1,4080 seviyesinde hareketine devam etmektedir. EUR/USD paritesinde temel faktörlerin paritede agresif hareketler gösterdiğini ve bazı zamanlar teknik analiz dışında hareket ettiğini görebiliyoruz. EUR/USD paritesinde 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,4040 desteği paritenin seyri açısından önemlidir. Eğer parite günlük kapanışını ( Türkiye saati ile 00.00’da paritenin 1,4040 seviyesi altında olup olmaması) 1,4040 seviyesi altında gerçekleştirirse EUR/USD paritesinde geri çekilmelerin devamını beklemek ve tekrar 1,3837 seviyelerini görmemiz kolaylaşacaktır. Aksi takdirde yani EUR/USD paritesi 1,3837 seviyesinden almış olduğu güçle yükselişine devam etmek ister ve düzeltme hareketine kaldığı yerden devam ederse bu sefer de hedef olarak 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,4298 seviyesi olarak belirlenebilir. Haftanın açılış gününde haber akışının az olması paritenin ABD borsaları açılışına kadar sakin gideceğinin göstergesi olabilir. Bu yüzdende haftanın ilk işlem günü ABD borsalarının açılışına dikkat edilmelidir.

Pivot;1,4175

Destek; 1,4035-1,4000-1,3950

Direnç; 1,4125-1,4150-1,4225

GBP/USD ANALİZ

ABD’de yaşam maliyeti Haziran ayında, enerji fiyatlarının 2008 yılından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin, otomobil, giyim-kuşam ve otel fiyatları gibi diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki artışı gölgelemesi sonucu, son bir yıl içinde ilk kez düşüş gösterdi. ABD’de tüketici fiyatları endeksi Haziran ayında yüzde 0.2 düştü. Bloomberg’in araştırmasına katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bu verinin yüzde 0.1 düşmesi bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek tüketici fiyatları endeksi ise Haziran ayında, önceki ay gibi yüzde 0.3 arttı. Beklenenden daha fazla bir artış gösteren çekirdek enflasyon, ayrıca, son üç yıldaki en büyük çaplı iki aylık düşüşü gerçekleştirdi.

GBP/USD paritesi bollinger bandı içerisinde hareketine devam etmektedir. EUR/USD paritesindeki sert düşüş nedeniyle gerileyen ve 1,5790 seviyeleri görülen GBP/USD paritesi buradan toparlanarak tekrar yükseldi ve bollinger bandının üst noktasına kadar yükseliş gözlemlendi. Bollinger Bandının üst noktası aynı zamanda 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,6185 direncinden geri dönen parite şuanda 1,6103 seviyesinde hareket etmektedir. Kırmızı renkli kanalın içerisinde hareketine devam eden GBP/USD paritesinde düşüşlerin devam etmesi durumunda ilk hedef olarak kanalın alt noktası olan 1,5960 seviyesi belirlenebilir. Gelen makro-ekonomik haberlerin paritede agresif hareketlere neden olduğunu gözlemlersek GBP/USD paritesindeki belirsizliğin devam edeceğini de kısa vadeli söyleyebiliriz. Paritede net yükseliş ya da düşüşlerin olabileceğini gözlemleyebilmemiz için GBP/USD paritesinin kanal içerisindeki hareketine son vermesi ve kanalı kırmasını bekleyebiliriz. Ayrıca GBP/USD paritesinde 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,6185 desteği paritenin seyri açısından önemlidir. Eğer parite günlük kapanışını ( Türkiye saati ile 00.00’da paritenin 1,6185 seviyesi altında olup olmaması) 1,6185 seviyesi altında gerçekleştirirse GBP/USD paritesinde geri çekilmelerin devamını beklemek ve tekrar 1,5960 ile 1,5880 seviyelerini görmemiz kolaylaşacaktır. Aksi takdirde yani GBP/USD paritesi 1,5780 seviyesinden almış olduğu güçle yükselişine devam etmek ister ve düzeltme hareketine kaldığı yerden devam ederse bu sefer de kanalı kırması kolaylaşacaktır ve parite için hedef olarak Fibonacci %61,8 ve %76,4 düzeltme seviyeleri olan 1,6270 ve 1,6450 seviyeleri olarak belirlenebilir. Haftanın açılış gününde haber akışının az olması paritenin ABD borsaları açılışına kadar sakin gideceğinin göstergesi olabilir. Bu yüzdende haftanın ilk işlem günü ABD borsalarının açılışına dikkat.

Pivot;1,6160

Destek; 1,6065-1,6035-1,6000

Direnç; 1,6140-1,6200-1,6225

USD/JPY ANALİZ

Asya piyasalarında, Avrupa’nın borç sorununun kötüleşmekte olduğuna yönelik endişelerle, Euro Dolar karşısında son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, hisse senetleri üçüncü günde de değer kaybetmeye devam etti ve tahviller değer kazandı. Avrupa liderleri, bölgedeki sekiz bankanın stres testini geçememesi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin temerrüde düşmüş ülkelerin tahvillerin teminat olarak kabul edilmeyeceğini tekrarlaması sonrası, Avrupa borç sorununun kontrol altına alınmasını sağlamak için bu hafta özel bir zirve düzenleyecek. ABD Başkanı Barack Obama ise, borçlanma limitinin son tarihi olan 2 Ağustos’un yaklaşması ile birlikte, hafta sonu her iki parti üyelerini açık kısma tedbirleri konusunda ikna etmeye çalıştı.Singapur’da Lion Global Investors Ltd.’den şef yatırım uzmanı Simon Flood, Bloomberg Television’a yaptığı değerlendirmede, “Şu anda önemli oranda kararsızlık durumu var” dedi ve “Şu anda yatırımcıları endişelendiren en büyük risk, ABD’de ne olacağı. Öte yandan, insanlar Avrupa’daki gelişmeleri de yakından izliyor” yorumunda bulundu.

Güçlü Yen nedeniyle 78,46 seviyesine kadar gerileyen USD/JPY paritesi gelen haberler neticesinde Yen’in kısmi olarak değer kaybetmesine neden olmaktadır. Japonya Maliye Bakanlığından gelen haberlerde müdahalenin gerektiği zaman olabileceği ve bunun için de Mart ayında gerçekleşen depremi örnekleyen yetkililer gerekli görüldüğü zaman müdahalenin olabileceğini söylemiş ve bu haber neticesinde Yen kısmi olarak değer kaybetmişti. 79,50 desteğini kırdıktan sonra diğer önemli seviye olan 78,25 desteğine yaklaşan ancak kıramayan parite için bu desteğin kırılması paritedeki uzun vade satışların devam edeceğinin göstergesidir. Eğer parite bu desteği kırarsa 76,50 seviyelerine kadar gerilemesi kaçınılmaz olacaktır. Aksi takdirde yani parite 78,46 seviyesinden başladığı yükseliş hareketine devam ederse bu yükselişlerin 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 80,48 seviyesine kadar sürmesini bekleyebiliriz. Deniz günü nedeniyle bugün Japonya borsalarının tatil olması Salı gecesi Japonya borsasının açılışında hareketlerin agresifleşebileceğini söyleyebiliriz. ABD’den az veri akışı olması paritenin ABD borsaları açılışında hareketlenmesine neden olacaktır. Bu yüzden de ABD borsaları açılışına dikkat etmeli ve destek-direnç kırılışlarına göre pozisyon alınmalıdır.

Pivot; 78,85

Destek; 79,00-78,50-78,20

Direnç; 79,50-79,90-80,25

PETROL ANALİZ

ABD’nin üçüncü büyük bankası Citigroup Inc., daha yüksek yatırım bankacılığı ücretleri ve sorunlu varlıklara bağlı zararların azalmasının etkisi ile, karını yüzde 24 artırdı. New York merkezli ve CEO Vikram Pandit tarafından yönetilen Citigroup’ta yatırım bankacılığı gelirlerinin yüzde 61 artması, Perşembe günü JPMorgan Chase & Co.’nun iyi çıkan sonuçlarının ardından, Citigroup’un da karının neden iyi çıktığını açıklıyor. Pandit’in satmak istediği sorunlu varlıkları içeren birim olan Citi Holdings’deki zararların azalması da bankanın karlılığına katkıda bulundu. Bu sonuçlar, ilk çeyreğe göre düşen işlem gelirlerini dengeledi ve Pandit yönetiminde bankanın üst üste altıcı çeyreği de karla geçirmesine neden oldu. YCMNet Advisors’ın kurucusu ve Ceo’su Michael Yoshikami, “İvme, zararlardan uzaklaştı ve küçük çaplı kazançlara yöneldi” dedi ve “Bu da, Citigroup’un uzun dönemde tekrar karlı bir kuruluşa dönüşmesinin başlangıcı” yorumunda bulundu.

Siyah inci geçen hafta yapmış olduğu hareketlerle yükseliş beklentisi içerisinde olan yatırımcıyı biraz olsun rahatlattı. Ancak psikolojik bir direnç olan 100 seviyesi geçilmeden de yükseliş hareketi devam etmeyecektir. 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 92,95 seviyesinden güç alan siyah inci eğer 100 dolar direncini aşarsa yükselişlerine devam etmek isteyecektir ve uzun vade hedef olan 105-115 dolar seviyelerinin önünü açmış olacaktır. Eğer siyah inci 100 dolar direncini geçemez ve tekrar geri dönmeye çalışırsa bu sefer de 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 92,75 seviyesi test edilmesi beklenilebilir. Bugün makro-ekonomik haberlerin petrol için etkisiz olduğunu ancak ABD borsaları açılışı sonrasında hareketlenebileceğini söyleyebiliriz. Bu yüzden de haftanın açılış günü ABD borsalarının açılışına dikkat etmeli ve destek-direnç kırılışlarına göre işlemler girilmelidir. Uzun vade pozisyon almak isteyen yatırımcılar düşüşlerde alım pozisyonu alabilir ve 100 dolar direncinin geçilmesi ile var olan alımlarına devam edebilirler.

Pivot;95,75

Destek; 96,70-95,00-94,35

Direnç; 99,40-100,30-101,40

ALTIN ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa’nın ülke borç krizinin, çözüm için istek ve kararlılık göstererek üstesinden gelebileceğini söyledi. Financial Times Deutschland’a yaptığı değerlendirmede, Trichet, “Doğal olarak, Avrupalılar bu konuyu yönetebilir” dedi ve “Bu bir teknik sorunu değil. Bu, kararlılık ve isteklilik sorunu” yorumunda bulundu. Trichet, Euro’nun bir tehlike olmadığını ve “güvenilirliği yüksek bir para birimi” olarak kalmaya devam ettiğini söyledi ve Avrupa Merkez Bankası’nın temerrüde düşmüş bir ülkenin tahvillerini teminat olarak kabul etmeyeceğini tekrarladı. Trichet, “Eğer bir ülke temerrüde düşerse, bu ülkenin ihraç ettiği tahvilleri, normal ve geçerli teminat olarak kabul edemeyiz” dedi ve “Çünkü Yönetim Konseyi’nin gözünde, bu durum, güvenlik ve istikrar konusunda bir çıpa olabilme dirayetimizi bozar” yorumunda bulundu. Seçici temerrüde ya da temerrüde yönelen karar alınması hakkında ise Trichet, “Hükümetler, Eurosistem’in, kabul edebileceği teminatı sunduğunu kabul etmek durumundalar” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kriz sırasında çok yavaş davranıp davranmadığına ilişkin bir soru üzerine, Trichet, “En azından hayır. Mevcut koşullarda, bu türde tartışmaların tamamıyla yersiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Avrupa borç krizi, ABD kredi notu düşebilir uyarıları güvenilir yatırım aracı olan sarı madene olan talebi artırdı ve altın rekor üzerine rekor kırdı. Daha önce 1578 dolar seviyesi ile rekor deneyen sarı maden geride bıraktığımız hafta 1596 dolar seviyesine kadar yükseldi ve uzun vade beklenti olan 1600 dolar seviyesini de gerçekleştirmiş oldu. Geçen hafta 1543 seviyesinde hareket eden altın için 1600 dolar seviyelerinin hedef olduğunu belirtmiştik. Nitekim bu gerçekleşti. Şimdi sarı maden için acaba tamam mı devam mı olacaktır. Çünkü her yeni rekor seviyesinden sonra alıştığımız tepki satışları bu seferde kendisini gösterecek mi yoksa altın 1600 doları geçtikten sonra mı gerçekleşecek bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Eğer altında kar realizasyonları oluşursa 1560 ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1527 dolar seviyesine kadar geri çekilmesi kaçınılmaz olacaktır. Ancak altın için genel görünüme baktığımızda düşüşlerde alımların önerilebileceği ve altın fiyatlarının 1618 dolar seviyesini geçebileceğini söyleyebiliriz. Bu hafta gerek Euro bölgesindeki sorunlu ülkelerden gelecek olan haberler gerekse ABD’den gelecek olan bilanço ve makro-ekonomik haberler altının seyrini etkileyecektir. Bu yüzden de uzun vadeli pozisyon açmak yerine kısa vadeli destek-direnç kırılışlarına göre pozisyon açmak riskinizi minimize etmek adına önemlidir.

Pivot;1585

Destek; 1590-1580-1575

Direnç; 1600-1605-1618

Kudret Ayyıldır

BaşAnalist / LiderForex