8 Haziran Forex Piyasası Analizleri

EUR/USD ANALİZ

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa´daki borç krizinin küresel ekonomik toparlanmayı riske atmasına izin verilemeyeceğini söylediler. Washington´da Merkel ile bir araya gelen Obama, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Merkel ile ekonomik endişeler ve Afganistan konusu üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Merkel´in sözcüsü Steffen Seibert, Merkel´in bir yemek sırasında Obama´ya Euro Bölgesi´nin borç krizini yeneceğini ve krizden güçlü bir şekilde çıkacağını söylediğini belirtti.

EUR/USD paritesi yaşadığı tepki satışlarından sonra 1,4560 desteğinden aldığı güçle yükselişine devam etmektedir. Dün 1,46 seviyelerinden başladığı atakla 1,4695 seviyesine kadar yükselen ve uzun bir süredir gördüğü maksimum yükseliş olarak kaydedilen bu seviyede çok tutunamadı ve akşam FED başkanı Bernanke’nin konuşmasından sonra biraz tepki satışına maruz kaldı EUR/USD paritesinin bu seviyeden dönmesinin 2. Bir nedeni ise paritenin bu yükselişin düzeltme seviyesi mi yoksa yükselişin devamlılığı mı bunun kararını verme aşamasında. Yükselişlerinin devam etmesi ve 1,49-1,51 seviyelerini görmesi kuvvetli bir ihtimal ancak 1,4710-1,14750 seviyeleri arasında paritenin dönme ihtimalinin olduğunu da göz ardı etmemek ve buna göre hareket etmek gerekmektedir. Bu yüzden paritenin bu haftaki gidişatına dikkat etmeli ve hangi seviyelerde ise buna göre işlem pozisyonu almamız gerekmektedir. Bugün Bej Kitap ile başlayan önemli haberler zincirine yarın Trichet’in konuşması, Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranı açıklaması, ABD istihdam Talepleri ve FED üyelerinin konuşmalarıyla piyasalarda dalgalanmalar olacaktır. Bu yüzden de destek direnç kırılışlarında işlemlere girmek riskimizi minimize edecektir. EUR/USD paritesinin 1,4750 direncini geçmesi durumunda satışların geçici bir süre daha unutulması ve hedeflerin ise 1,4940-1,5150 seviyesi olarak belirlendiğini söyleyebiliriz.

Pivot;1,4620

Destek; 1,4640-1,4555-1,4515

Direnç; 1,4700-1,4755-1,4825

GBP/USD ANALİZ

Atlanta’daki Uluslararası Para Konferansı’nda konuşan Fed Başkanı Bernanke, ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasının temel nedeni olarak yüksek yakıt fiyatları ve Japonya’da yaşanan krizi gösterdi. Bernanke, ikinci yarıyılda büyümenin daha iyi olacağını işaret etti. Ekonominin beklenenden daha fazla yavaşladığını belirten Bernanke, ekstra para politikalarının ekonomi için hala gerekli olduğunu vurguladı. Ülkedeki işsizliğin normalden daha düşük seviyelerde olduğunu dile getiren Fed Başkanı, “Yine de istihdam piyasasında bir nebze olumlu gelişme olduğunu görüyoruz” dedi. “Mali konsolidasyon için uzun vadeli plana ihtiyacımız var” diyen Fed Başkanı, enflasyon konusuna da vurgu yaptı. Yüksek enflasyonun ‘geçici’ olduğunu ifade eden Bernanke, enflasyonun düşük seviyelere geri döneceğinin altını çizdi. Başkan ayrıca Fed’in gerektiğinde enflasyonu kontrol altına almak için gereken adımların atılabileceğini vurguladı.

Bernanke’nin yapmış olduğu konuşmada genel anlamda yaşanılan kötü durumlara rağmen halen daha ekonominin iyi olduğunu savunması ve enflasyon için gerekli adımları atabileceğini söylemesi Dolar’ın diğer para birimlerine karşı değerlenmesine neden oldu. Dün İngiltere’den gelen olumsuz haberlere rağmen yükselişini sürdüren parite gün içerisinde 1,6471 seviyesine kadar yükseldi. Ancak gelen açıklamalar sonrası biraz gerileyen GBP/USD paritesi şuanda 1,6420 seviyesinde hareket etmektedir. Bollinger Bandının orta kanalından aldığı güçle yükselen GBP/USD paritesi bu tutumuna devam ettirirse bandın üst kanalı olan 1,6575 seviyesine kadar yükselmesi kolaylaşacaktır. Aksi takdirde yani GBP/USD paritesinin gerilemesi durumunda bandın orta kanal noktası olan 1,6340 seviyesine kadar düşmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot;1,6380

Destek; 1,6350-1,6310-1,6270

Direnç; 1,6460-1,6500-1,6550

USD/JPY ANALİZ

Japonya, 11 Mart’taki şiddetli deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Dai-Ichi nükleer santralindeki felaket gibi ağır bir nükleer kazaya hazırlıklı olmadıklarını ve meydana gelen hasarın da ilk başta tahmin edilenden daha büyük olduğunu bildirdi. Tokyo, BM’nin nükleer ajansı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) sunmak üzere hazırladığı raporda, tsunaminin ardından Dai-Ichi nükleer santralinde elektriğin kesilmesi ve soğutma sisteminin bozulmasının ardından üç reaktördeki çekirdeğin eridiğini, muhafaza kazanlarının büyük olasılıkla güvenlik korumalarının bozulduğunu açıkladı. Rapora göre, 1 nolu reaktördeki yakıt da daha önce tahmin edilenden bir saat önce erimeye başladı. Japonya’nın nükleer acil görev gücünün verileri ve UAEK’dan bir ekibin ön değerlendirmesiyle hazırlanan ve UAEK’ya sunulacak raporda, Tokyo hükümetinin ülkenin nükleer düzenleme kurulunun bağımsızlık sorunu bulunduğu kabul ettiği ve kontrol sisteminin güvenliğini artırma taahhüdünde bulunduğu da yer aldı. Raporun açıklanmasından bir gün önce hükümetin nükleer yetkilileri, hasar gören santralden sızan radyasyon miktarına ilişkin daha önceki tahminlerini iki katına çıkarmış ve reaktörlerin gördüğü zararın da daha önce tahmin edilenden fazla olduğunu belirtmişti. Yetkililerin ortaya koyduğu yeni tahminler, havaya yayılan radyasyon miktarının daha önce sanıldığı gibi Çernobil felaketinin onda biri oranında değil, yaklaşık altıda bir oranında olduğuna işaret ediyor. Japon nükleer güvenlik ajansı, bu seferki analizlerinde “gerçeği daha iyi yansıttığına” inanılan farklı bir metot kullandıklarını belirtiyor.

Uzun vade beklentilerinin 79,50 ve 76,50 seviyeleri olduğundan yükselişlerde satış fırsatların olabileceğinden bahsetmiştik. Dün 81,40 direncine yaklaşmak isteyen ancak bu direnci geçemeyen USD/JPY Bernanke’nin konuşması ardından gerilemeye başladı. Bu gerileme paritenin 79,75 seviyesine kadar düşmesine neden oldu. Asya borsaları ile başlayan bu gerileme sonrası tekrar toparlanmak isteyen USD/JPY paritesi şuanda 79,96 seviyesinde ve tekrar 80 seviyesinin üzerine çıkma düşüncesinde hareketine devam etmektedir. Paritedeki yükselişlerin devam edebilmesi için 79,50 desteğinin kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu düşüşten sonraki tepki alışı paritenin yükseliş baskısına maruz kalmasına neden olabilir.

Pivot;80,40

Destek; 79,75-79,60-79,45

Direnç; 80,70-80,85-81,00

PETROL ANALİZ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in bugün petrol üretimini artırıp artırmayacağına dair görüşmeler yapması beklenirken, petrol fiyatları 98 dolar seviyesinden işlem görüyor. Bağımsız petrol analisti Jim Ritterbusch, bugünkü toplantı öncesinde yatırımcıların endişeli olduğunu belirterek, “Petrol yatırımcıları kötü gelen işsizlik verisi, yakıt talebindeki azalma, tüketici güveni gibi düşük veriler nedeniyle emtianın kısa vadede yükseleceğine dair inancını kaybetmiş durumda” açıklamasını yaptı.

Petrol fiyatları haftanın açılış gününden itibaren belirli seviyeler arasında sıkışıp kaldı. 4 saatlik grafikte belirtilen kanal içerisinde hareketine devam eden siyah inci 97,85 dolar desteğinden geri döndü ve yükselişini 100 dolara çıkarmaya çalıştı. 99,50 direncinden geri dönen siyah inci şuanda 98,64 seviyesinde hareket etmektedir. Bugün petrol stokları verisi sonrası bu bandın dışına çıkması beklenen petrol fiyatlarında 97,85 desteğinin kırılması kanalın da kırılması anlamına geleceğinden sert satışlara maruz kalması görülebilir. Aksi takdirde yani Petrol fiyatlarının yükselmeye başlaması durumunda görülecek ilk hedef olarak kanalın üst noktası olan 100 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 100,40 ve bu direncin geçilmesi durumunda Petrol’ün ikinci önemli seviyesi 102,70 direncine kadar yükselmesi beklenmektedir. Bugün ham petrol stoklarında azalma beklenmektedir. Bu azalmanın gerçekleşmesi durumunda petrol fiyatlarında yükseliş gözlemleyeceğimiz gibi stoklarda yaşanacak artış siyah inciyi geriletecektir.

Pivot; 99,50

Destek; 97,85-96,90-95,70

Direnç; 100,40-101,50-102,70

ALTIN ANALİZ

Avrupa’daki borç sorunu, ABD ekonomisindeki yavaşlama ve doların değer kaybının yatırımcıları değerli metallere yöneltmesiyle altın bugünde yükselebilir. Geçen hafta açıklanan veriler, ABD’de Mayıs’ta istihdamın 8 ayın en düşük seviyesinde arttığını gösterdi. Pazartesi günü AB’nin Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, 20 Haziran’da Maliye Bakanları’nın görüşmesinden önce birliğin Yunanistan konusunda uzlaşıya varması gerektiğini söyledi. Londra’daki Fairfax IS’de analist olan John Meyer dünkü bir raporunda, “ABD’deki ekonomik büyümenin yavaşladığı spekülasyonu ve Yunanistan’daki krizin kötüye gitmesi altını destekliyor. Dolardaki değer kaybı da fiyatları desteklen unsurlar arasında” ifadesini kullandı.

Altın’ın tüm olumsuzluklara rağmen destek bulması acaba FED Başkanı tarafından dün engellendi mi? Daha önce yüksek enflasyonun Avrupa ekonomisini tehdit ettiğini ve enflasyonu kontrol altına almak için faizleri açık açık artıracağını söyleyen Trichet’ten sonra dün yüksek enflasyonun ‘geçici’ olduğunu ifade eden Bernanke, enflasyonun düşük seviyelere geri döneceğinin altını çizdi. Başkan ayrıca Fed’in gerektiğinde enflasyonu kontrol altına almak için gereken adımların atılabileceğini vurguladı. Özellikle “enflasyonu kontrol altına almak için gereken adımların atılabileceği” açıklaması acaba FED’in faizleri artırabileceği anlamına mı gelmektedir bunu FED’in ilk toplantısında göreceğiz. Bütün bu konuşmalardan etkilenen sarı maden 1553 seviyelerinden başlayan geri çekilmelerini 1538 dolar seviyesine kadar gerçekleştirdi. 1535 desteğini kıramayan ve tekrar geri dönen sarı maden şuanda 1540,38 seviyesinde hareket etmektedir. 1535 desteğinin önemli olması paritenin bu desteklerden geri dönmesini sağlamaktadır. Ancak altın bu desteği kırarsa satışlar hızlanabilir ve tekrar 1519 seviyeleri görülebilir. FED başkanının konuşmasından sonra bugün piyasalar Altına olan talebini artırması durumunda sarı maden tekrar 1550 seviyesinin üzerine çıkması beklenilebilir.

Pivot; 1533

Destek; 1530-1520-1509

Direnç; 1545-1555-1570

Kudret AYYILDIR

BaşAnalist / LiderForex