20 Haziran LiderForex Akşam Analizi

EUR/USD ANALİZ

Borç krizindeki Yunanistan’da erken seçim çağrılarının yükselmesiyle, kemer sıkma programlarının uygulanması risk altına girdi; Euro, dolar karşısında 3 günden bu yana ilk kez düşüş kaydetti. Euro’da satış eğilimi olduğuna dikkat çeken Westpac Banking Group’un üst düzey döviz stratejistlerinden Sean Callow, Yunanistan’ın sorunları çözmek için kredi veren ülkelerin beklentisini karşılayacak siyasi kararlılığa sahip olamadığını düşündüklerini belirtti. Yunanistan başbakanı Papandreou, geçtiğimiz haftadan bu yana parlamentoda kemer sıkma politikaları için destek bulmaya çalışıyor. Muhalefet lideri Antonis Samaras ise erken seçim çağrısını yineledi. Euro Bölgesi maliye bakanları, bu sabah erken saatlere kadar devam eden toplantıda, Yunanistan’a verilecek 2. kurtarma yardımına özel sektör katkısının nasıl olacağı yönünde aralarında var olan farklılıkları azalttı. Ancak Yunanistan’ın temerrüde düşmesine yol açmadan özel sektör katkısının nasıl sağlanacağı gibi kritik detaylar konusunda henüz bir anlaşmaya varamadılar. Yapılan açıklamada nihai planın Temmuz ayının başlarına kadar hayata geçirmesinin amaçlandığı belirtildi. AB ve IMF’nin 110 milyar Euro’luk kurtarma paketinin 5’inci dilimi, 3,3 milyar Euro’su IMF’den olmak üzere 12 milyar Euro’dan oluşuyor.

EUR/USD paritesi haftanın açılış gününde satıcılı bir gün geçirmeye çalışmaktadır. 1,4290 seviyelerinden başlayan düşüşler paritenin 1,4190 seviyesine kadar devam etmesine neden olmaktadır. Yunanistan’daki belirsizlik Euro’nun değer kaybetmesine neden olmaktadır ve bu durum paritenin gerilemesine neden olmaktadır. 1,4190 seviyesinden gelen yükselişler paritedeki belirsizliğin devam edeceğini göstermektedir. Şuanda da 1,4236 seviyesinde hareketine devam eden EUR/USD paritesi 1,4180 desteğini kırabilirse satışlar yoğunlaşacak ve kendisini 1,41 seviyelerine yaklaştıracaktır. Eğer parite bu desteği kıramazsa tekrar yükselecek ve gün içerisinde gördüğü en yüksek seviye olan 1,4290 seviyesini geçmek isteyecektir. Yarın akşam FED toplantısı başlayacak ve bu toplantı Çarşamba akşamı son bulacaktır. Piyasaların kararsızlığı yine piyasaların FED’den gelecek olan haberler neticesinde netleşecektir. Bu yüzden de bu zamana kadar uzun vadeli pozisyonlar almak yerine kısa vadeli gir-çık yaparak kazançlı işlemler elde edebilirsiniz. Gün içerisinde makro-ekonomik haberlerin olmaması paritenin sakin seyretmesine neden olabilir. Ancak ABD borsalarının açılması ile hareketliliğine kaldığı yerden devam edebilir.

Pivot;1,4180

Destek; 1,4200-1,4130-1,4090

Direnç; 1,4270-1,4130-1,4090

GBP/USD ANALİZ

Princeton Üniversitesi profesörüyken 2000’de Japonya Merkezi Bankası’nın ülkeyi 10 yıl boyunca stagflasyona maruz bırakan politikalarını kıyasıya eleştirmiş olan Fed Başkanı Ben Bernanke, şimdi kendisi aynı durumla karşı karşıya kalmak zorunda olabilir. Yeni bir tahvil alım programı için tüm kapıları kapatan Fed yetkililerinin, artan işsizlik ve yavaşlayan büyüme sebebiyle, ABD ekonomisi için yapabilecekleri de azalıyor. Bu durum, ABD ekonomisi için de Bernanke’nin ifadesiyle “sinir bozucu” seviyede bir toparlanma senaryosuna sebebiyet veriyor. Fed’in eski mali işler direktörü ve akademisyen Vincent Reinhart, 3. tur tahvil alım programının, ikincinin “rehine”si olacağına yönelik bir benzetmede bulundu. Reinhart, herhangi bir parasal genişlemenin, “kendiliğinden tetiklenen bir felaket senaryosu”na dönüşme riski olduğuna dikkat çekti. Salı günü 2 günlük toplantısına başlayacak olan Fed yetkilileri, para politikası stratejilerini görüşecek. Yavaşlamanın geçici olduğunu savunan ABD Merkez Bankası yetkilileri, Japonya’daki depremin ve yüksek petrol fiyatlarının etkilerinin gevşemesiyle, büyümenin ikinci yarıda toparlanacağına söylüyor.

GBP/USD paritesi haftanın açılış gününde 1,6108 seviyesine kadar geriledi ve bu gerilemeden sonra tekrar yükselmeye çalışmaktadır. Gün içerisinde 1,6172 seviyesine kadar yükselen GBP/USD paritesi 1,6175 direncini geçmesi durumunda alımlar hızlanabilir. Gün içerisinde önemli bir destek olan 1,6110 desteği kırılmadan satışların baskın olduğundan bahsedemeyiz. Parite bu desteğin üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerine devam etmesi ve kendisini 1,62 seviyesinin üzerine atması beklenmektedir. Bugün ABD borsalarının açılması ile hareketliliğine devam etmesi beklenen GBP/USD paritesinde 1,62 direncinin üzerine kendisini atması durumunda bollinger bandın orta kanal noktası olan 1,6350 seviyesine kadar yükseliş gözlemlenebilir. Yarın başlayacak olan FED toplantısının Çarşamba günü sonuçlanacak olması paritenin Çarşamba günü FED’den gelecek olan haberlerle yönünü belli edeceğini göstermektedir. Gün içerisinde belirlenen destek-direnç kırılışlarına göre pozisyon almalı ve işlemleri muhakkak gün içerisinde kapatmak riskinizi minimize etmek açısından önemlidir. Çarşamba akşamına kadar piyasalarda yaşanacak belirsizlik haberlerin sonuçlarına göre yönünü belirleyecektir. Bu zaman içerisinde kısa vadeli gir-çık yaparak pozisyonlar alabilir ve karlı işlemler elde edebilirsiniz.

Pivot;1,6110

Destek; 1,6140-1,6075-1,6020

Direnç; 1,62001,6225-1,6285

USD/JPY ANALİZ

Japonya’nın ihracatı, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10,3 ile beklentilerin üzerinde geriledi. Ekonomistler, ülkenin ihracatının geçen ay yüzde 8,4 gerileyeceğini tahmin ediyordu. Japonya Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle ülkenin ihracatı geçen ay yıllık bazda 10,3 oranında azalarak 4,76 trilyon yen (6 milyar dolar) oldu. Ülkenin ithalatı ise Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 oranında artarak 5,61 trilyon yene yükseldi. Dolayısıyla Japonya’nın cari açığı geçen ay 853,7 milyar yene (10,6 milyar dolar) ulaştı. Ülkenin cari açığı 2009 yılı Ocak ayında 967,9 milyar yenle en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Ülkedeki otomotiv sektörünü vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından şirketler, enerji kesintileri ve parça tedariki konusunda yaşanan sıkıntılarla mücadele ediyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota’nın üretimi, mayıs ayında deprem öncesi seviyenin ancak yarısına ulaşabildi. Bakanlığın verilerine göre, Japonya’nın otomobil ihracatı mayıs ayında yıllık bazda yüzde 38,9, ABD’ye olan ihracat miktarı yüzde 14,6, Çin’e ihracatı yüzde 8,1, Avrupa Birliği’ne ihracatı ise yüzde 8,8 oranında geriledi.

Haftanın açılış gününde 80 seviyesine kadar gerileyen USD/JPY paritesi 80,50 direncine yaklaşmak istemektedir. Eğer parite bu direnci geçerse gün içerisindeki yükselişler kendisini gösterebilir. Uzun vade beklentilerinin düşüş olması yükselişlerde uygun satış fırsatları doğurmaktadır. FED’in toplantısından çıkacak sonuca göre yönünü belirleyecek olan USD/JPY paritesinde olası bir değer kaybı paritenin 79,50 desteğini kırmasına neden olabilecekken Dolar’daki olası değer kazancı pariteyi 81 direncinin üzerine çıkmasına neden olacaktır. Toplantı öncesinde haftanın açılış gününde ABD borsalarının açılacak olması paritede hareketli zamanların olmasına neden olacaktır. Bu yüzden de ABD borsaları açılışındaki hareketleri takip etmek ve destek-direnç kırılışına göre pozisyon almak karınızı maksimize etmek açısından önemlidir.

Pivot;80,50

Destek; 80,00-79,90-79,70

Direnç; 80,30-80,70-80,90

PETROL ANALİZ

Küresel ekonominin zayıfladığı spekülasyonu ve Yunanistan’ın borç krizinin benzin talebini düşüreceği endişesiyle petrol New York’ta değer kaybetti. Petrol vadelileri, 6 hafta içindeki en büyük haftalık kaybını yaşadıktan sonra bugün yüzde 1 kadar düştü. Avrupa hükümetleri iflasın eşiğindeki Yunanistan’a yardım konusunda anlaşmaya varamazken Japonya’nın ihracatı mayıs ayında ekonomistlerin tahminlerinden daha çok geriledi. Yarın açıklanacak olan ABD’deki geçtiğimiz ay gerçekleşen konut satışları bir önceki yıla göre daha düşük gelebilir. National Australia Bank ekonomisti Ben Westmore konuyla ilgili “Avrupa’nın durumu piyasalardaki baskın etki olmayı sürdürüyor.” yorumunda bulundu.

Haftanın açılış gününde satıcılı işlemlerin baskın olduğu siyah inci gün içerisinde 91,50 desteğine kadar geriledi ancak buradan aldığı güçle tekrar kendisini 92 dolar seviyesi üzerine çıkartarak yükselmek istemektedir. Şuanda da 92,12 seviyesinde hareketine devam eden siyah inci gelen spekülatif haberlerin etkisinde hareket etmektedir. Petrol fiyatlarının düşmeye devam edeceği ve Petrol fiyatların 4 ayın en düşük seviyesine geldi artık yükselişler başlayacak açıklamaların yaratmış olduğu belirsizlik petrol fiyatlarında aşağı-yukarı hareketlerine devam etmesini sağlamaktadır. Bu durumun netlik kazanması Çarşamba günü FED’den gelecek olan haberin sonucuna bağlı olacaktır. Gelecek olan haberler Dolar’ın değer kaybetmesine neden olursa Petrol fiyatlarına olan talebin artmasına dolayısıyla da Petrol fiyatlarında yükselişlere neden olabilir. Eğer gelecek olan haber Dolar’ın değer kazanmasına neden olursa siyah incinin gerilemesine neden olabilir. Bu gerileme 89,30 desteğini kırması durumunda haftalık trendin düşüş olarak belirtilebileceği ve satışların derinleşmesine neden olabilir. Bu yüzden Çarşamba gününe kadar yapılacak gir-çıklarla karlı pozisyonlar elde edilebilir. Çarşamba günü gelecek olan haber neticesinde siyah incinin yönü belli olacaktır ve bu yöne göre de uzun vadeli pozisyonlar alınabilir. Petrol fiyatların 89 dolar seviyesi altında hedef 80 olarak belirlenirken 89 dolar seviyesi üzerinde ise 105 dolar seviyesi hedef belirlenebilir.

Pivot; 93,15

Destek; 91,45-90,25-89,00

Direnç; 92,65-94,60-95,70

ALTIN ANALİZ

Avrupa hükümetlerinin Yunanistan’ın borç krizini çözme konusunda anlaşmaya varamamaları ve ABD’nin ekonomisinin zayıflayabileceği işaretleri ile yatırımcının kıymetli metallere yönelmesi sonucu altın daha da değer kazanabilir. “Piyasalar Avrupa’nın Yunanistan üstündeki tartışmasını nefeslerini tutmuş bekliyorlar.” diyen Investec Bank traderı Darren Heathcote, “Eğer kötü haberler alırsak Euro bundan darbe alır, ama iyi haberler alırsak Euro toparlanır ve altın da bu eğilime uyar.” yorumundan bulundu. Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Temmuz’un ortalarına doğru Avrupa Birliği ve IMF’nin geçen yıl verilen 110 milyar Euro’luk yardımının 5. diliminin ödeneceğinin tahmin edildiğini söyledi. Ancak, tüm bunlar Yunan Hükümeti’nin 28 milyar Euro’luk harcama kesintilerini ve ekonomik reformlarını onaylamasına bağlı.

Sarı maden haftanın açılış gününde 1534 ile 1540 seviyesi arasında sıkışıp kalmakta ve gün içerisinde bu seviyelerin arasında hareketine devam etmektedir. Sarı maden geçen hafta yaşadığı geri çekilmeden almış olduğu güçle yükselmek istemektedir. Çarşamba günü FED toplantı sonuçları ve faiz oranı açıklaması sonuçlanacaktır. Eğer çıkacak sonuç faiz oranlarında artışa gitmesi yönünde olacaksa altın fiyatlarında sert satışlar görülebilir. Aksi durumda yani FED faizlerde değişikliğe gitmez ve düşü faiz politikasına devam edeceğiz açıklamasından bulunursa doların değer kaybetmesine ve bu nedenden dolayı da Altına olan talebin artmasına neden olacaktır. Çıkacak sonuca göre hareketlerine devam etmesi beklenen Altın fiyatlarında yükselişin olması durumunda 1565 ve 1618 dolar hedeflenirken, düşüşlerin olması durumunda 1500 ve 1470 dolar seviyeleri hedeflenebilir.

Pivot; 1528

Destek; 1532-1522-1515

Direnç; 1545-1550-1554

Kudret AYYILDIR

BaşAnalist / LiderForex