Forex Piyasaları Sabah Analizi

EUR/USD ANALİZ

ABD’de borçlanma limitine ilişkin tartışmalar sürerken, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, sert bir çıkışta daha bulundu. Uzun vadeli bütçe açığının azaltılması konusunda ABD Senatosu’nda hâlâ bir karara varılmadı. Gruplar hâlinde çeşitli görüşmelerde bulunan senatörler arasında, bütçe açığının düzeltilmesi için çalışan 2 etkin grup öne çıkıyor.  Gruplardan birisinin üyelerinden Oklahamalı Cumhuriyetçi Parti mensubu Tom Coburn, bir anlaşma zemininin bulunabileceği konusunda artık emin olmadığını savundu. Bu sırada Geithner ise Kongre’deki konuşmasın, borçlanma limitinin 2 Ağustos’a kadar yükseltilmesi gerektiğini bir kez daha ifade etti. Tonunun sertleştiren Geithner, bunun siyasiler ve yasa koyucular uzlaşı sağlayamasa bile yapılması gerektiğini savundu. ABD Hazine Bakanı, borçlanma seviyesinin yükseltilmesinin bir seçenek değil, kredibilitenin korunması için bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

ABD borsası açılışı öncesi belirli seviyeler arasında sakin seyrine devam eden EUR/USD ABD’den gelen olumsuz haberlerle birlikte yükselmeye çalıştı. Yükselişler ABD borsası kapanmaya yakın kendisinden bahsetti ve parite yükseliş eğilimine başladı. 1,4030’daki Fibonnaci Fan’ın alt kanal noktasından aldığı güçle yükselmeye çalışan EUR/USD paritesi bu yükselişine devam ederse ilk gideceği seviye olarak 1,4355 seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolar’ın değer kaybetmesini fırsat bilen yatırımcılar pozisyonlarını alım yönünde oluşturarak paritenin yükselişinden kar elde etmek istemektedirler. EUR/USD paritesi için daha önce de söylediğimiz psikolojik bir destek seviyesi olan 1,40’ın kırılamaması durumunda satış baskısının azalacağını ve paritenin tekrardan toparlanma eğilimine gireceğinden bahsetmiştik. Bu nedenden dolayı sizlere göndermiş fırsat analizi neticesinde EUR/USD paritesindeki alım fırsatı nedeniyle 1,4230 seviyesinden açmış olduğumuz alım pozisyonumuzu korumaktayız ve parite de ters hareketlerin olması durumunda da 1,3990 seviyesine stop loss seviyesi belirleyip maksimum yükselişleri hedeflemekteyiz. Yükselişlerin devam etmesi durumunda beklediğimiz hedef seviyesi ise 1,48 olarak belirlenmiştir. Bugün akşam saat 9’da başlayacak olan FED Toplantı Tutanakları haberi gün içerisinde parite için önemli bir haber olup bu haberin sonucuna göre parite de sert hareketlerin olması kuvvetlidir.

Pivot;1,4190

Destek; 1,4140-1,4125-1,4045

Direnç; 1,4320-1,4380-1,4425

GBP/USD ANALİZ

ABD’deki şirketler ucuz faizin son günlerin yaşandığı endişesiyle, avantaj sağlamaya çalışıyor ve önümüzdeki aydan önce borçlanmalarını artırıyor.  Johnson&Johnson, Texas Instruments, Google gibi dev şirketler de, Great Plains Energy gibi küçük ölçekli şirketler de avantaj arayışına girdi.  Johnson&Johnson, Salı günü rekor seviyede borçlanırken, Texas Instruments Inc. de 10 yıldan bu yana ilk kez Pazartesi günü tahvil ihalesi düzenledi. Google Inc. ise ilk tahvil satışını yaptı.  Yatırım şirketleri son 2 günde 19 milyar dolar değerinde tahvil satışı gerçekleştirdi. ABD piyasaları, yılın en yoğun tahvil ihracı döneminden geçiyor.  Şirketler tarafından Nisan ayında yapılan tahvil satışları 59.6 milyar doları bulurken, Mayıs’ın daha ikinci haftasının sonunda toplam borçlanma 56.7 milyar dolara ulaştı.

Gelen enflasyon rakamlarındaki olumlulukla yükseliş eğilimine başlayan parite kendisini haber sonrası 1,63 seviyesine kadar çıkarsa da Dolar’ın güç kazanması paritedeki yükselişleri sınırlandırarak gerilemesine ve 1,62 seviyelerde hareket etmesine neden oldu. Yükseliş trendinin alt kanal noktasına yaklaştıkça alım baskısı ile karşılaşan parite Dolar’ın akşam saatlerinde güçsüzleşmeye başladığını görmesi ile alım pozisyonları netleşti ve kendisini tekrar 1,62 seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu. Şuanda da 1,6275 seviyesinde hareket eden GBP/USD paritesinde bugün makro-ekonomik haberlerin çokluğu nedeniyle sert hareketlerin yaşanması kuvvetli bir ihtimaldir. Yükseliş trendinin alt kanal noktasını kıramayarak şuan için yükseliş sinyalleri veren parite bu tutumuna devam etmesi durumunda ilerleyen zamanlarda daha net alımlar görülebilir.

Pivot;1,6200

Destek; 1,6180-1,6150-1,6100

Direnç; 1,6325-1,6355-1,6425

USD/JPY ANALİZ

Dünya Bankası, ABD dolarının küresel piyasalar üzerindeki egemenliğinin 2025 yılı itibariyle sona ereceğini düşünüyor. Euro ve Yuan’ın da çok paralı parasal sistem içinde benzer etkilere sahip olma gücü olduğuna inanılıyor. Doların piyasalarda hâkimiyetinin azalmasında, gelişmekte olan ülkelerin de yoğun etkisi görülüyor.  Hızla gelişme kaydeden Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Kore ekonomilerinin büyüme rakamları, son 14 yılda artış kaydetti. Gelişen ekonomilerin toplam büyüme oranları, küresel ekonominin toplam büyümesinin yarısında etkin oldu. Dünya Bankası raporuna göre, gelişmekte olan ekonomilerin bu yıldan 2025’e ortalama yüzde 4,7 büyüyeceği tahmin ediliyor. Aynı oran gelişmiş ekonomiler için yüzde 2,3 olarak öngörülüyor. Raporun başyazarlardan Mansoor Dailami, küresel ekonomi ve yatırımların dengesinin gelişen piyasalara doğru kaydığına dikkat çekti. Raporda doların 2025’e kadar şu anki zeminini Euro ve Yuan ile paylaşmak zorunda kalacağının altı çiziliyor.

Dolar’ın değer kazanması nedeniyle uzun bir süredir düşüş olan parite gün içerisinde yerini alımlara bıraktı. Parite gün içerisinde 81,75 seviyelerine kadar yükselse de uzun vade beklentilerinin düşüş olması ve akşam saatlerinde Dolar’ın değer kaybetmesi nedeniyle parite de gerileme başladı. Bu gerileme paritenin şuanda 81 seviyesine yakın yerlerde hareket etmesine neden oldu. USD/JPY paritesindeki yükselişlerinin sınırlı kalabileceğini ve yükselişlerin uzun vadede düşüşlere bırakacağı düşüncesindeyim. Bu yüzdende daha önceki analizlerimizde de belirttiğimiz üzere paritedeki yükselişler satış pozisyonları alınabilmesi için önemli bir fırsattır. Parite 82 seviyesini aşarsa maksimum yükselişlerin 83-83,50 ile sınırlı kalacağını ve uzun vade düşüşlerin de 79,50 desteği ardından 76,50 seviyesi olarak belirlendiğini söyleyebiliriz.

Pivot;81,50

Destek; 80,95-80,70-80,40

Direnç; 81,75-81,95-82,10

PETROL ANALİZ

ABD Ticaret Bakanlığı’nın konut başlangıçlarının Nisan ayında, 523,000’e gerilediğini açıklamasının ardından ham petrol yüzde 2,4 oranında değer kaybetti. Pazartesi günü Dolar Euro karşısında 29 Mart’tan beri en yüksek seviyeye çıkarak emtiaya olan ilgiyi azaltmıştı. Chicago’daki PFGBest’te araştırma yöneticisi olan Phil Flynn, “Kötü gelen konut verisi ekonomiye dair endişelerin üzerine eklendi. Eğer Dolar rallisini sürdürürse 2008’den beri en büyük düşüşün yaşanması mümkün” dedi.  New York’ta Temmuz 2008’de yaşanan ekonomik krizin petrol talebini azaltmasıyla emtia 147.27 dolardan 32.40 dolar/varile inerek rekor düşüş gerçekleştirmişti.

Dolar’ın değer kazanması ile beraber emtialarda yaşanan gerileme Petrol fiyatlarında da etkisini göstermiş durumdadır. Gün içerisinde 95,53 seviyesinde kadar gerileyen Siyah İnci önemli pivot seviyesi olan 94,90 desteğini kıramadı ve geri dönüş gerçekleştirdi. Bu geri dönüş ABD borsaları öncesi Dolar’ın değer kaybetmesi ile başlamış oldu. Şuanda da 98 seviyesinde hareket eden Petrol kendisini 100 Dolar’ın üzerine atmayı başarırsa petrol fiyatlarından daha net yükselişler gözlemleyebiliriz. Aksi takdirde 94,90 pivotu yine gün içerisindeki önemli destek seviyemizdir ve bu destek kırılmadığı müddetçe yükselişler kalıcı, düşüşler geçici olacaktır.

Pivot; 94,90

Destek; 96,30–93,40-92,10

Direnç; 100,00-102,30-103,80

ALTIN ANALİZ

George Soros bu yılın ilk çeyreğinde hedge fonunun elinde tuttuğu altın yatırımlarını boşalttığı gibi, altın ve gümüş çıkartan madencilik şirketi hisselerinin çoğunu da sattı. ABD sermaye piyasası kurallarına göre kamuya açıklama yapan Soros Fund Management’in Aralık 2010 sonunda 774 milyon dolarlık borsaya kote altın fonu hissesi bulunurken, Mart ayı sonunda biten ilk çeyrekte bu tutar 7 milyon dolara indi. Pittsburgh merkezli Janney Montgomery Scott’un yatırım stratejisti Mark Luschini ye göre Soros, altın yatırımına deflasyon kaygısıyla başlamıştı ve bu olasılık ortadan kalınca altın stokunu sattı. Luschini, “Şu anda deflasyon beklemek için bir neden yok ve eğer bu nedenle altın alıyorsanız, Soros’un sinyaline bakabilirsiniz” dedi. Luschini ancak şu anda ABD’de enflasyonun hala bir kaygı nedeni olduğunu ve yatırımcıların varlıklarının yüzde 3 ile 5 i arasındaki bir tutarını enflasyon ve dünya mali sistemindeki diğer sorunlara karşı altın olarak tutabileceklerini kaydetti.

ABD’den gelen olumsuz haberlere rağmen Dolar’ın değer kaybetmemesi emtia fiyatlarında gerilemeye neden olmuştur. Sarı Maden 1498 dolar seviyesine kadar yükseldi ancak gün içerisindeki satış baskısı Altın’ın 1505 pivotunu geçememesine neden oldu. Karakteristik özelliği nedeniyle bayrak formasyonlarına alışkın olduğumuz Altın bu formasyonu tekrar gerçekleştirerek 1480 dolar seviyesine kadar geriledi. Satışların baskın olması nedeniyle önemli bir destek seviyesi olan 1478 dolar desteğini de kıran sarı maden gün içerisinde 1470 dolar seviyesine yaklaştı ancak kıramayarak geri dönmüştür. Bu dönüş Dolar’ın değer kaybetmeye beraber başlaması ve Altın’ın tekrar kendisini 1490 dolar seviyesinin üzerine atması desteklerin güçlü olması ve Altın fiyatlarının yükselmek istemesidir. Bugün ABD’den gelecek olan haberle ciddi hareketlenmeler yasamasını beklediğimiz Altın’da kısa vadeli destek-direnç kırılışlarında isleme girilerek kar elde edebilirler.

Pivot; 1500

Destek; 1484-1478-1470

Direnç; 1505-1516-1527