“Bugün günlerden FOMC”

18 Aralık 2013 – Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Haftanın ilk işlem günlerinde küresel piyasalarda ekonomik takvim verilerinin etkili olduğu görülürken, FED’in para politikasına yönelik kaygılar, varlık fiyatlarına yön veren ana unsur olarak dikkat çekti. Dün başlayan ve bugün sonlanacak olan FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar piyasalar açısından kritik bir önem taşımaktadır.

Dış piyasalarda haftanın ilk iki günü, ekonomik takvimde yer alan veriler parite ve emtialardaki fiyat değişimlerinde etkili olurken, yurt içinde ise rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile dün sabah başlatılan gözaltılar politik risklerin artacağı endişesi ile sert satışların görülmesine yol açtı. Bu sabah Asya cephesinden gelen rakamlara göz attığımızda ise Çin’de konut fiyatlarının artmaya devam ettiğini, Japonya’da ise Kasım ayında dış ticaret açığının arttığını görüyoruz.

Bu gelişmelerin yanında piyasalar için Çarşamba gününün kritik bir dönemeç olabileceğine ifade etmekte fayda var. Ekonomik takvimi üzerindeki önem derecesi yüksek verilerin yanında TSİ 21:00’da tamamlanacak olan FOMC toplantısından çıkacak kararlar ve ardından düzenlenecek basın toplantısı, altından Dolar’a, borsalardan tahvil faizlerine kadar bir çok finansal araç üzerinde sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabilir. Bu nedenle tüm dünyada dikkatlerin FOMC kararları ve FED Başkanı Ben Bernanke’nin konuşmalarında olacağını dile getirebiliriz.

“Beklenen gün geldi; Gözler FOMC toplantısında”

Küresel piyasa katılımcılarının merakla beklediği ve global finansal enstrümanların fiyatına yön veren FED’in para politikasına ilişkin sorular, bugün tamamlanacak olan FOMC toplantısı ile cevap bulmaya çalışacaklar. Piyasa katılımcıları, FED’in, aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alım miktarını azaltıp azaltmayacağını dikkatle izleyecekler.

Piyasalarda yer alan anket sonuçları incelendiğinde beklentilerin, FED’in tahvil alım miktarını bugün azaltmayacağı yönünde ağırlıkta olduğu görülüyor. Son gelen olumlu tarım dışı istihdam değişimi, işsizlik oranı verileri ve büyüme rakamlarına rağmen Banka’nın parasal genişlemesini yine de bu toplantısında azaltmayacağını düşünen analist ve ekonomistlerin çoğunlukta olmasının nedenlerinin başında, Başkan Bernanke’nin Şubat ayında görevini Janet Yellen’a teslim edecek olması olarak gösterilebilir. Bernanke’nin, yeni gelecek Başkan’ın tahvil alımlarına ilişkin kararı kendisinin açıklamasına izin vermesi beklenirken, Mart ayından önce para politikasında da herhangi bir değişiklik yapılacağının tahmin edilmediği görülüyor. Ancak piyasalarda varlık alımlarının azaltılacağını düşünen ekonomistlerin sayısının da artış gösterdiğinin altını çizmek gerekmektedir.

FOMC toplantısında parasal genişlemenin beklentiler doğrultusunda değişiklik yapılmaması halinde, sürpriz bir karar çıkmasını fiyatlayan yatırımcıların pozisyonlarını güncellemeleri ile Dolar’da bir miktar değer kayıpları görülebilir. Diğer taraftan FED, piyasaları şaşırtarak tahvil alım miktarını sembolik bir miktar ile azaltsa bile, bu hamle piyasalarda büyük yankı bulabilir. Bu gibi bir durumda ise FED’in parasal sıkılaştırmaya başladığı düşüncesi Dolar’da sert yükselişlerin gerçekleşmesini sağlayabilir. Bu paralelde bir çok parite ve emtia fiyatından keskin hareketler görülebilir.

İlk senaryomuzdaki, FED’in para politikasında değişiklik yapmaması durumunda TSİ 21:30’da Bernanke’nin yapacağı konuşma bir kat daha önem kazanacaktır. Bu noktada da Başkan’ın ağzından tahvil alımlarının yakın bir zamanda azaltılıp azaltılamayacağına yönelik ipuçları aranacak ve Bernanke’nin her bir kelimesi yakından izlenecektir.

“İngiltere’de dikkatler istihdam verileri ve BOE tutanaklarında”

Ada ülkesinde bugünün gündeminde BOE’nin (İngiltere merkez bankası) abu ayın başında yapılan toplantısının açıklanacak tutanakları ve istihdam verileri yer alıyor. BOE’nin Para Politikası Komitesi’nin (MPC), faiz ve toplam parasal genişlemenin değiştirilmemesi kararını, 9 üyenin tamamı ile almış olması bekleniyor. İstihdam verilerinde ise herhangi bir değişiklik gerçekleşmesinin beklenmediği görülürken, alacaklı sayım değişiminde önceki veriye göre daha olumsuz bir tablo olabileceği tahmin ediliyor. İngiltere’de işsizlik olanaklarından yararlanmak isteyenlerin sayısındaki azalmanın daha düşük bir miktarda gerçekleşmesinin beklendiği, alacaklı sayım değişimi verisinde gözlemlenebiliyor. BOE’nin yayınlanacak toplantı tutanakları ve istihdam verileri Sterlin üzerinde etkili olabileceği dikkatle takip edilecekken, BOE Başkanı Carney’nin eşik olarak ifade ettiği işsizlik oranının %7’ye yaklaşması, Banka’nın para politikalarını sıkılaştırabileceği yönünde yorumlanarak ada ülkesinin para biriminin sert değer kazanımları göstermesine yol açabilir. Olumsuz gelecek veriler ise FOMC öncesinde Sterlin’de kayıplara neden olabilir.

“FOMC öncesinde konut verileri takip edilecek”

Kritik FOMC toplantısından önce, FED’in dikkatle izlediği bilinen konut sektörüne ilişkin veriler bugün yakından takip edilecek. Hükümetin Ekim ayında kapalı kalmasından dolayı bazı verilerin açıklanmasında aksaklıklar oluşmuştu. Bu yüzden bugün konut başlangıçları verisinin Eylül, Ekim ve Kasım ayı rakamlarının birlikte açıklanması bekleniyor. Kasım ayı yapı ruhsatları verisi ise yine konut başlangıçları rakamları ile birlikte yatırımcıların merceği altında olacak. FOMC kararlarından önce bu verilere olan piyasa hassasiyeti artabilir ve piyasa katılımcıları özellikle Kasım ayı konut başlangıçları ve yapı ruhsatları verilerine odaklanabilir. Rakamların olumlu bir tablo çizmesi halinde Dolar’da değer kazanımları görülebilecekken, konut sektörüne ilişkin beklentileri karşılayamayacak rakamlar, ABD para biriminde değer kayıplarının gerçekleşmesine neden olabilir.

Öne çıkan bu gelişmelerin yanında Alman Ifo iş ortamı endeksi, ham petrol stok rakamları ve Yeni Zelanda büyüme oranı verilerinin piyasalar tarafından masaya yatırılacağını söyleyebiliriz. Ancak dikkatler ABD ve FOMC üzerinde yoğunlaşacaktır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:00 EUR Alman Ifo İş Ortamı İndeksi 109,7 109,3

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi -35,2K -41,7K

11:30 GBP İşsizlik Oranı 7,6% 7,6%

11:30 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9

11:30 GBP BOE Politika Faiz Oranı Oylaması 0-0-9 0-0-9

12:00 CHF ZEW Beklentileri 31,6

EUR Ecofin Toplantısı

13:00 GBP CBI Gerçekleştirilmiş Dağıtıcı Ticaretleri 9 1

15:30 USD Yapı Ruhsatları 0,99M 1,04M

15:30 USD Konut Başlangıçları 0,95M

15:30 USD Konut Başlangıçları (Eylül Verisi) 0,91M 0,89M

15:30 USD Konut Başlangıçları (Ekim Verisi) 0,92M

15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) 0,4% 0,2%

17:00 USD Hizmet PMI 56.4 55.9

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -3,300M -10,585M

21:00 USD FOMC Toplantısı

21:30 USD FOMC Basın Konferansı

23:45 NZD GDP (çeyreklik) 1,1% 0,2%

EURUSD ANALİZ

“Kritik gün geldi çattı”

Aralık ayının ilk haftasında ABD’den gelen Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisinden sonra tüm piyasaların gözü bugün sonuçlanacak olan FOMC toplantısında ve parasal genişleme miktarında herhangi bir değişiklik olup olmayacağı olarak bilinmekteydi. Bu süre içerisinde ABD’den ve diğer ülkelerden gelen verilerle piyasalar kendi dinamiklerini oluştururken bugün artık sadece tek bir habere odaklanacağız. O da FOMC olacaktır. Bu bağlamda da piyasaya fısıldayanların FOMC toplantısı öncesinde sert hareketler gerçekleştirebileceğini ve bu nedenle de dikkatli olmamız gerektiğini söyleyebiliriz.

Günün konusu FOMC olmuşken, tutanakların sonucunun EURUSD paritesinde 1,40 mı yoksa 1,35 mi hedeflenecek sorusunun cevabını aramaktayız ve karşımıza parasal genişleme miktarı çıkmaktadır. Parasal genişleme de azalma gerçekleştirilir ya da azalım sözü verilirse Dolar’ın değerlenmesi ile EURUSD için 1,3490 ile 1,3315 seviyeleri tekrar konuşulmak isterken, parasal genişleme ile ilgili oyalayıcı cevaplar ve parasal genişlemenin yapılmayacağını belirtecek imalar da paritenin 1,3850 ile 1,3960 seviyelerine çıkışı için önemli bir sinyal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3720 ile 1,3805 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdürmeye devam etmektedir. Dün ABD borsaları açılışı sonrasında kısmi olarak düşüş gerçekleştiren EURUSD paritesi daha sonra Avrupa borsaları kapanışı öncesinde yükselişler gerçekleştirerek 1,3800 seviyesine yaklaşmak istedi. Şuanda da 1,3772 seviyesinde hareketlerini sürdüren parite için yukarıda belirtmiş olduğumuz bant aralığı dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. FOMC öncesinde sert hareketler gözlemleyemezsek bant içi hareketler kendisini gösterecektir ancak toplantı tutanaklarının açıklanması ve akabinde FED başkanı Bernanke’nin başkan olarak yapacağı son konuşma ile paritenin bu bant dışına çıkılması beklenilmektedir.

Pivot: 1,3805

Destek: 1,3760-1,3720-1,3680

Direnç; 1,3805-1,3850-1,3890

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“FOMC açıklamaları sonrasında yükseliş trendi devam edecek mi?”

“Genel anlamda baktığımızda günlük grafikte yükselen takoz görünümlü bir hareket mevcut ve bu kanalın alt noktası 1,6195 seviyesinden geçmektedir. Eğer kanalın alt noktası olan 1,6195 desteği aktif bir şekilde devam eder ve bu kanal kırılmazsa GBPUSD paritesi için yeniden yükseliş baskısı oluşmak istenecek ve bu sefer 1,6465 direnci geçilme isteği güçlenecektir. Ancak 1,6195 desteğinin kırılması hem kısa vadeli düşüşleri hızlandıracak hem de trend değişimi için önemli bir adım atılacaktır. Bu da 1,60 seviyesinin yeniden gündeme gelmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda da bu hafta FOMC tutanakları sonucu ile paritenin 1,6195 desteğini kırıp kırmaması takip edilmelidir.”

Yukarıdaki açıklamalarımızı haftaya bakış analizimizde sizlerle paylaşmış ve yatırımcılarımıza 1,6195 desteğinin ne kadar önemli olduğunu ifade etmiştik. GBPUSD paritesinin haftanın açılış gününden itibaren gerçekleştirmiş olduğu hareketleri incelediğimizde dün 1,6222 seviyesine kadar gerilediğini görmekteyiz. Bu düşüş acaba yeni düşüşlerin önünü açacak mı diye sorduğumuzda paritenin 1,6195 desteğini kıramadığını gözlemledik. Eğer parite bu destek noktasını kıramazsa yukarıda da ifade ettiğimiz gibi yeniden yükseliş beklentisi içerisine gireceğiz ve bu tutum 1,6465 seviyesinin önünü açacaktır. Ancak bugün günlerden FOMC ve çıkacak olan sonuç dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. FOMC tutanakları sonucunda parite eğer 1,6195 desteğini kıramazsa yukarı yönlü hareketler kendisini çok net gösterecektir. Aksi takdirde günlük grafikteki yükseliş kanalı kırılarak trend değişimine neden olacaktır.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,6325 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ve bu durumun pariteyi 1,6195 desteğine doğru geriletme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot: 1,6325

Destek; 1,6255-1,6210-1,6160

Direnç; 1,6325-1,6360-1,6405

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

TCMB’nin dünkü toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemesi piyasalar üzerinde çok etki yaratmasa da yurtiçinde gündemimiz emniyetin gerçekleştirmiş olduğu operasyon nedeniyle gözaltına alınan kişilerin piyasalar üzerinde etkisinin çok net bir şekilde olduğu olarak gözlemlenmiştir. BİST endeksi %5,2 değer kaybıyla günü tamamlarken USDTRY ise yeniden 2,05 seviyesine yaklaşmıştır. Şuanda da 2,0370 seviyesinde hareketlerine devam eden kur için akşam sonuçlanacak FOMC tutanakları önem arz etmektedir. Bu toplantı öncesinde de dünkü operasyon sonrasında %5,2 değer kaybı gözlemlediğimiz BİST-100 endeksinin de açılışına ve gün içi hareketlerine dikkat etmek gerekmektedir.

Kuru teknik olarak incelediğimizde 2,0265 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve uzun bir süredir test edip her seferinde satış baskısına maruz kaldığı 2,05 seviyesine kadar yükselmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyen Forex katılımcılarının kurun 2,0265 desteğini kırmasını beklememiz gerekmektedir.

Pivot: 2,0265

Destek; 2,0345-2,0265-2,0215

Direnç; 2,0440-2,0500-2,0610

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Düşüşlerini genişletemeyen ve her fırsatta 103 seviyesi yakınlarında hareketlerini sürdüren USDJPY paritesi Asya seansı ile birlikte 102,56 seviyesinden başlatmış olduğu yükselişlerle 103,02 seviyesine kadar yükselmiş ve şuanda da 103 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 102,40 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite 102,40 desteği üzerinde kalabilirse bu haftanın zirve noktası 103,28 direncinin geçilme ihtimali güçlenecektir.

Pivot: 102,40

Destek: 102,70-102,40-102,00

Direnç: 103,28-103,60-103,91

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

“FOMC tutanakları ve 100,00 seviyesi önemli”

Haftalık grafiği incelediğimizde 200 haftalık basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da 4 yıldır devam eden kanal nedeniyle 91,30 üzerinde yükseliş beklentisinin devam ettiği ham petrol, son zamanlarda 100 seviyesinin etkisi altında kalmıştır.

Günlük grafikte 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,73 ile ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası olan 100,00 seviyesinin ham petrol fiyatları için orta vadeli önem taşıdığını, yükselişlerin devam edebilmesi için bu bariyerlerin geçilmesi gerektiğini net bir şekilde ifade etmekteyiz. Ancak geçtiğimiz hafta ham petrol fiyatları gerek 98,73 gerekse 100,00 seviyesi altında günlük ve haftalık kapanış gerçekleştirerek düşüşlerin, yükselişlerden daha olası bir ihtimal olduğunu gözlemlemekteyiz.

Kritik FOMC toplantısı öncesinde haftalık performansa baktığımızda 98 seviyesi yakınında hareket etmekte ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,73 altında günlük kapanışlarına devam etmektedir. Bugünkü FOMC toplantı tutanaklarına dikkat etmeli ve özellikle de yükselişler için aceleci davranmamalıyız. Özellikle de 100 seviyesi üzerindeki günlük kapanışlar ham petrol fiyatlarının 105 ve 112 seviyelerinin test edilebilmesi için önemli adımların atılmasına katkı sağlayabilir. Ancak ham petrol fiyatları orta vadeli olarak 100 seviyesi altında kalması durumunda uzun vadeli olarak kritik olarak belirlenmiş olan 91,30 destek noktası test edilmek istenecektir.

Pivot; 98,15

Destek: 97,25-96,50-95,60

Direnç: 98,73-100,00-101,00

petrol

ALTIN ANALİZ

“FOMC tutanakları, var olan düşüş trendini değiştirmeyecektir”

Piyasaların merakla beklediği, yılın en son ve en önemli toplantısı olarak bilinen FOMC bu akşam sonuçlanacak ve gerek toplantıdaki açıklamalar gerekse akabinde gerçekleştirilecek başkan konuşması Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenler üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olacaktır. Bu açıklamalar öncesinde altın fiyatlarının son durumunu özetlersek;

Haftalık grafikteki düşüş kanalını incelediğimizde uzun vadeli düşüş trendinin devamı için önemli olan kanalın üst noktasının 1355, orta vadeli düşüş trendinin için önemli olan kanalın orta noktasının 1292 ve yine uzun vadeli düşüşlerin devamı için önemli olan 1200 seviyesi altın fiyatlarının bundan sonraki kritik seviyeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyelere ilaveten kısa vadeli olarak dikkatle takip edeceğimiz 1255 dolar direnci bu hafta ve önümüzdeki süreçlerde dikkatle takip etmemiz gereken seviyeler olarak belirlenmiştir.

Yukarıdaki seviyeleri yorumlarsak eğer Altın fiyatlarının yeniden 1355 dolar seviyesini test edebilmek için öncelikle 1255 dolar direncini daha sonra da 1292 dolar seviyesini geçmesi gerektiğini, bu şartların sağlanması durumunda 1355 dolar direncine doğru hareket imkânı olabileceğini ifade edebiliriz. Ancak genel görünümün uzun vadeli 1355, orta vadeli olarak da 1292 direnç noktaları altında kaldığı müddetçe düşüş baskısı olduğunu bildiğimizden dolayı olası yükselişlerde yer almaktansa bu çıkışları sabırla bekleyerek mümkün olabildiğince kanala yakın noktalarda düşüş trendinin gereklerini gerçekleştirmemiz önemli bir strateji olarak belirlenmiştir. Hedef olarak da daha önceki raporlarımızda da paylaştığımız gibi 1180 ve 1120 destek noktalarının test edilme ihtimalinin hala daha güçlü bir ihtimal olduğunu düşünmekteyiz.

“Bugün günlerden FOMC”

Dün başlayan ve bugün akşam sonuçlanacak olan FOMC toplantı tutanaklarına geldiğimizde özellikle konumuz parasal genişleme miktarında bir azalma olacak mı olmayacak mı olacaktır. FED başkanı olarak son konuşmasını yapacak olan Bernanke, yeni başkan koltuğa oturmadan herhangi bir aksiyon alması beklenilmezken piyasalardaki beklentilerin kararsız kalması olası senaryoları da konuşmamızı sağlamaktadır. Bu bağlamda da parasal genişleme miktarında bir azalma gerçekleşmez ve ifadelerinde herhangi bir azalım ifadesi geçmezse altın fiyatlarının yukarıda belirlediğimiz kanal noktalarından 1292 dolar seviyesini test etme ihtimali mevcuttur. Ancak FOMC toplantısı sonucunda ve FED başkanı Bernanke son konuşmasında parasal genişleme miktarında olası bir azalma gerçekleştirir ya da azalması ile ilgili net bir açıklama yaparsa var olan düşüş trendindeki Altın için satış baskısının oluşacağı bir senaryo karşımıza çıkacaktır ve bu tutum Altın fiyatlarının yeniden 1198 dolar seviyesine yaklaşmasına katkı sağlayacaktır.

NOT: FOMC tutanaklarından çıkacak olan sonuçlardan ziyade, sonucun Altındaki düşüş trendini değiştirip değiştirmemesi sorgulanmalıdır. Bu bağlamda da sonuç ne olursa olsun düşüş trendinin şuan için bozulmayacağını, olası yükselişlerin satış fırsatı olarak devam edilmesi gerektiği yönündeki beklentilerimizin devam ettiğini söyleyebiliriz. ( Düşüş trendi nasıl olsa bozulmayacak diye her yükselişleri satış olarak değerlendirmek riskimizi büyütür ve sermayemizi kaybetmemizi sağlar. Bu bağlamda da trend gereği açılacak satış noktaları dikkatle incelenmelidir)

Pivot; 1255

Destek: 1233-1211-1198

Direnç: 1244-1255-1268

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment