16 – 20 Kasım 2015 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

Piyasalar ECB ve FED’e odaklandı!

Küresel piyasaların uzun zamandır en çok merak ettiği ve sorguladığı soruların başında FED (ABD Merkez Bankası ) ve ECB’nin (Avrupa Merkez Bankası )olası stratejileri yer almaktadır.

  • FED, Aralık ayında faiz artışına gidecek mi?
  • FED, Aralıkta faiz artışı gerçekleştirecekse, beklentinin altında mı yoksa üzerinde mi artış sağlayacak?
  • ECB para politikasını daha fazla genişletecek mi?
  • ECB, mevduat faizini düşürecek mi?
  • ECB, mevduat faizini düşürecekse, beklentinin altında mı yoksa üzerinde mi azaltacak?

Son haftalarda gerek ECB başkanı gerekse FED başkanı ve FOMC üyelerinin açıklamaları ile varlık fiyatlamalarında önemli hareketler görmekteyiz. EURUSD paritesi, uzun zamandır dikkatle takip edilen yükseliş trendini sonlandırdıktan sonra satıcılı seyrini 1.0815 ve 1.0670 seviyesine kadar sürdürdü. Bu hafta 1.0670 seviyesinden toparlanarak düşüş trendi içerisinde tepki alımları oluşturmaya çalışan EURUSD, haftanın son işlem gününde şu sıralar 1.0720 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde, sonlanan yükseliş trendinin güncel alt noktasının 1.1080 seviyesinden geçtiğini, paritenin bu bariyer altında hareketlerine devam etmesi durumunda satıcılı seyrini 1.0670 altına taşıyarak 1.0565 ve 1.0460 seviyelerini hedeflemek isteyeceğini ifade edebiliriz.

Yeni düşüş öncesinde tepki alımları görebilir miyiz?

Düşüş trendi içerisinde yeni satış fırsatları oluşmadan önce düzeltme hareketlerine maruz kalır mıyız sorusunun cevabı için 1.0840 – 1.0900 bölgesi dikkatle takip edilmelidir. EURUSD paritesi eğer bu bölge üzerinde fiyatlama kaydedebilirse, 1.1080 direncine doğru tepkiler görülebilir. Paritenin bu hafta 1.0830 seviyesine kadar yükselmesi ancak çıkışlarına devam edememesi nedeniyle tepkisel düşünceler için makro taraftan destek bulması gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü parite de satıcılı seyir düşüncesinin FED ve ECB politikasına bağlı kalarak güçlendiğini görmekteyiz.

EURUSD1

EURUSD

GBPUSD ANALİZ

Son haftalarda GBPUSD paritesinde 1.5505 bölgesinden gerçekleştirilen dönüşlerin satıcılı seyir açısından önemli olduğunu vurgulamış, 1.5505 altında kaldığı müddetçe yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiği hususunu sizlerle paylaşmıştık.

GBPUSD paritesi, Kasım ayının ilk haftasında gerçekleştirmiş olduğu aşağı yönlü baskıyı 1.5025 seviyesine kadar taşımış, bu hafta da mevcut düşüşün tepki alımlarında önemli çıkışlar kaydetmiştir. 1.5025 seviyesinden başlatılan yükselişlerin 1.5245 seviyesine kadar sürdüğünü, haftanın son işlem günü de şu sıralar 1.5215 seviyesine yakın fiyatlamaların devam ettiğini görmekteyiz.

Trend içerisinde düzeltme hareketleri nereye kadar gidebilir sorusunun cevabı için Fibonacci Retracement %38.2, %50 ve %61.8’lik oranlar dikkate alınır ve eğer mevcut hareket bir düzeltme ise maksimum %61.8’lik orandan dönüş kaydetmesi beklenilir.

1.5495 – 1.5025 arasındaki düşünün düzeltmesini değerlendirdiğimizde;

  • Fibonacci Retracement %38.2 oranına tekabül eden seviye: 5205
  • Fibonacci Retracement %50 oranına tekabül eden seviye: 5260
  • Fibonacci Retracement %61.8 oranına tekabül eden seviye: 5315

1.5025 seviyesinden başlatılan yukarı yönlü çıkışlar eğer tepki alımı olarak nitelendirilecekse paritenin ilgili çıkışlarını maksimum 1.5315 seviyesine kadar taşıması ve ardından tekrar geri dönüş kaydetmesi beklenilir. (Bu hafta 1.5245 seviyesi test edildi) Bu tarz bir stratejide 1.5025 tekrar test edileceği gibi mevcut dönüşün başladığı noktadan itibaren en az 470 pip’lik (1.5495 – 1.5025 arası fark) bir satış rallisi telaffuz edilebilir.

1.5025 seviyesinden başlatılan yukarı yönlü çıkışlar eğer tepkisel bir çıkış değil de trendi değiştirmeyi amaçlayan bir hareketse, 1.5315 seviyesi üzerindeki hareketler beklenmelidir. Bu tarz bir stratejide 1.5505 seviyesi tekrar hedef alanımızda olabilir. Ancak trend değişikliği için 1.5505 seviyesi üzerindeki günlük kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Özetlersek, yeni hafta için tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabını arayacağız. Fibonacci Retracement %50 ve %61.8’lik orana tekabül eden seviyeler ,bu aşamada dikkat edilmesi gerekilen kritik bariyerler olarak kaydedilmiştir.

GBPUSD1

gbpusd

USDTRY ANALİZİ

1 Kasım seçim sonucu ile önemli bir satış baskısı gözlemlediğimiz USDTRY, 6 Kasım tarihinde ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte mevcut satışları telafi eden yükselişlerin oluşumunu sağladı ve hafta başındaki GAP’i de bu sebeple kapatmış oldu. Yaşanılan son yükselişlerden sonra kur tarafında pozitif bir süreç ön planda görülmesi beklenirken kurun yukarı yönlü çıkışlarını 2.9300 üzerinde devam ettirememesi ve Türk Lirasının güçlü bir hafta geçirme isteği, USDTRY’de yeniden satış baskısının oluşmasını sağladı.

USDTRY hafta içerisinde 2.9280 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrini 2.8570 seviyesine kadar taşıdı ve analizin hazırlandığı şu sıralar 2.8740 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir.

Orta vadeli teknik beklentiler ne diyor?

USDTRY kurunu günlük grafikte incelediğimizde,

1 Ağustos 2014 tarihinden beri devam eden yükseliş trendi ve bu trendi destekleyen 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamaların (seçim fiyatlaması nedeniyle) altına sarkması, orta vadeli görünüm değişiyor mu sorusunu sormamızı sağlamıştı.

6 Kasım tarihinde ABD’den gelen olumlu Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte ilgili ortalamaların üzerine çıkarak pozitif sinyaller verse de bu hafta yeniden ortalamaların altına sarkması, mevcut ortalamalara güvenin azalmasını sağlamıştır.

Bu bağlamda da sadece 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamalara bağlı yön tayini gerçekleştirmek yerine, ilgili ortalamaları destekleyecek başka göstergeleri de grafik içerisinde yer vermemizin mevcut riski azaltabileceğini söyleyebiliriz.

USDTRY için orta vadeli yükselişlerin devam etmesini gerektirecek sebepleri incelersek;

  • 5600 – 3.0750 arasında yaşanılan yükselişler sonrasında gerçekleşen tepki satışlarının (özellikle seçim sonrasındaki düşüşler) Fibonacci %61.8’lik orana tekabül eden 2.7567 ile sınırlanması,
  • 5600 seviyesinden başlatılan yukarı yönlü harekette dip noktaların birleşmesi sonrasında elde edilen trend çizgisinde alt noktanın 2.7680 seviyesinden geçmesi ve kurun bu seviye üzerindeki hareketlerini sürdürmesi,
  • Seçim ile birlikte gerçekleştirilen düşüşlere rağmen, 200 günlük üssel ve basit hareketli ortalama (2.7445 – 2.7455) üzerinde günlük kapanışlarına devam etmesi,
  • FED’in faiz artırımı konusundaki istekli tutumu nedeniyle Dolar – Türk Lirası kıyaslamasında Türk Lirasının üstünlüğünü net bir şekilde göremiyor olmamız nedeniyle kurdaki düşüşlerin sınırlı kalması,

mevcut sebeplerin en dikkat çekenleri olarak kaydedilmiştir.

Yukarıda maddeler halinde aktardığımız açıklamalar, orta vadeli yükselişlerin devam edebilme ihtimallerini kuvvetlendirmektedir. Her ne kadar 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamaların altına sarksa da trend görünümünün değişmesini destekleyecek bir çalışmanın şuan için yeterli olmadığını, ayrıca 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamanın mevcut fiyatlama baz alındığında önemli bir bölge olarak seyrini koruduğunu görmekteyiz. Bu aşamada orta vadeli görünümde bir değişiklik mevcut olmadığını söyleyebiliriz.

USDTRY Günlük

Kısa vadeli olarak USDTRY için nasıl bir strateji planı oluşturmalıyız?

4 saatlik grafiği değerlendirdiğimizde 2.93 – 2.80 arasındaki yatay görünüm içerisinde 2.8930 ve 2.8550 seviyelerinin kontrol noktaları olduğu görülmektedir. Bandın alt ya da üst noktasına doğru gerçekleşecek olası hareketler için kontrol noktasının dışındaki fiyatlamalar dikkatle takip edilmelidir. Agresif fiyat hareketleri izlemek içinse bandın (2.93-2.80) dışında gerçekleşecek art arda 4 saatlik kapanış dikkatle takip edilmelidir.

USDTRY1

USDTRY

HAM PETROL ANALİZİ

Son haftalarda oldukça popüler olarak analizlerimizde bahsetmiş olduğumuz 49.55 – 43.36 bandının bu haftaki fiyatlamalar nedeniyle sonlandığına şahit olmaktayız. Her ne kadar ilgili seviyeler arasında sıkışık görünüm yer alsa da 165 günlük üssel hareketli ortalama altındaki fiyat hareketlerinin devam etmesi, mevcut bant dışı hareketlerde aşağı yönlü bir kırılmanın sürpriz bir gelişme olmamasını sağlamaktadır.

Ham Petrol fiyatı, hafta içerisinde 45.10 seviyesinden başlatmış olduğu aşağı yönlü hareketlerini 41.36 seviyesine kadar taşıdı ve analizin hazırlandığı şu sıralar, 42.05 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir. Yaşanılan bu geri çekilmeden sonra Ham Petrol fiyatında aşağı yönlü baskılar daha istekli bir şekilde devam eder mi, yoksa ilgili düşüş öncesinde belirli tepkisel çıkışlar oluşturur mu sorusunun cevabını aramaktayız.

Günlük grafiği incelediğimizde aşağı yönlü baskılar gerek 165 günlük üssel hareketli ortalama gerekse düşüş trendinden net bir şekilde görülmektedir.

  • Düşüş trendinin üst noktası: 46.95
  • Düşüş trendinin alt noktası: 40.50

Yukarıda paylaşmış olduğumuz seviyelerden özellikle 40.50 destek noktası, Ham Petrol fiyatının tepki alımı gerçekleştirecek mi sorusunun cevabını aramamız için önemli bir seviyedir. Ham Petrol fiyatı eğer 40.50 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse, yukarı yönlü çıkışlarını trendin üst noktasına doğru taşımak isteyebilir. Ancak bu düşünce oluşsa da düşüş trendinin devamına ilişkin düşünce güncelliğini koruyacaktır. Bu tutum, kısa vadeli alıcıların ilgili düzeltmeden yararlanması anlamına geleceği gibi orta vadeli satıcıların da ilgili çıkışları trend yönlü değerlendirmesi ihtimalini güçlendirmektedir.

Ham Petrol fiyatının 40.50 seviyesini test etmeden tepkisel çıkışlarını devam ettirmesi durumunda ise sonlanan bandın alt noktası olarak kaydedilen 43.36 bariyerinin kontrol noktası olduğu, tepkilerin tamam mı devam mı sorusunda dikkat edilmesi gerekilen bir bariyer olduğu unutulmamalıdır.

NOT: Yeni hafta açılışında Ham Petrol fiyatı için Rollover (Fiyat Değişimi) uygulaması mevcuttur. Ayrıntılı bilgi almak için Rollovertarihlerivekoşullarınıinceleyiniz.

Ham Petrol1

Ham Petrol

ALTIN ANALİZİ

FED’in Aralık ayında faiz artırımı konusundaki istekli tutumu, bu düşüncenin FED Başkanı Janet Yellen ve FOMC üyelerce desteklenmesi, kıymetli madenlerin aşağı yönlü baskısını hızlandırmasına katkı sağlamaktadır. Özellikle de Altın fiyatının bu hafta gerçekleştirmiş olduğu satış baskısı ile yıl içindeki dip nokta olarak kaydedilen 1070.80 seviyesine yaklaşmasını sağladı. 1074 olarak kaydedilen haftanın dip noktası sonrasında tepkisel çıkışlar oluşturmaya çalışan Altın, haftanın kapanışı öncesi analizin hazırlandığı şu sıralar 1081 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir.

Teknik olarak Altın fiyatı için bundan sonraki süreçte nasıl bir strateji benimsemeliyiz sorusunun cevabını aramaktayız. Ancak bu sürece geçmeden önce bundan sonraki zamanlarda Altın fiyatını etkileyecek temel faktörler üzerine kısaca değinelim.

  • ABD’den gelecek önem derecesi yüksek verilerin sonuçları, (Enflasyon, Büyüme, İstihdam, İşsizlik, vb)
  • ABD’den gelecek önem derecesi yüksek verilerin FED’in faiz artırımı konusundaki tavrına etkisi. Özellikle de veri sonuçlarının Aralık ayındaki faiz toplantısında bir adım atılıp atılmamasına ilişkin spekülasyonu.,
  • ABD’den gelecek verilerin Dolar Endeksi, ABD borsaları ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı üzerindeki etkisi,
  • ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranının %2.00 seviyesi üzerinde fiyatlamalarını sürdürüp sürdürmeyeceği,
  • Spekülatörlerin Altın’daki uzun pozisyonlarında talebi artıracak bir gelişmenin olup olmaması,

Yukarıda maddesel olarak vurguladığımız hususlar, Altın fiyatının bundan sonraki süreçte etkileyebileceği temel gelişmeler olarak dikkate alınabilir.

Teknik Beklentilere Geçelim!

2013’ün ilk çeyreğinden beri devam eden aşağı yönlü kanal çizgileri ve mevcut mumlardaki spike’lar dikkate alındığında, 1070-1050 bölgesinin önemli olduğunu görmekteyiz. Uzunca bir süredir devam eden düşüşlerde tepki alımları oluşur mu oluşmaz mı sorusunun cevabını aramaktayız. 1070 – 1050 bölgesi, işte bu aşamada dikkatle takip edilmesi gerekilen bir bölgedir.

  • Altın fiyatı eğer 1070-1050 bölgesinde düşüşlerini sınırlamaya çalışırsa, bu düşünce yapısı düşüş trendi içerisinde tepki alımları oluşturuluyor şeklinde yorumlanmak istenebilir. Ancak bu tarz bir düşünce yapısının oluşabilmesi için özellikle makro-ekonomik gelişmelerle desteklenmesi gerektiği hususu unutulmamalıdır. Özellikle ABD’den gelecek olumsuz datalar ve neticesinde FED’in faiz artışını öteleyici sppekülasyonu, tepki alımları için önemli bir kaynak olarak kaydedilebilir. Böyle bir durumda, 1130 direncine doğru tepkiler görülebilir. Tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabı içinse 1130 bariyeri ayrıca ele alınmalıdır.
  • Altın fiyatı eğer 1070-1050 bölgesi altında hareketler gerçekleştirmek isterse, (tercihen günlük kapanış) bu düşünce yapısı, mevcut satıcılı seyrin devam edebilme ihtimalini kuvvetlendirebilir. Böyle bir durumda 1027 başta olmak üzere 1006 ve 985 destekleri telaffuz edilebilir.

Özetlersek, aşağı yönlü baskılarda oldukça istekli olan Altın, mevcut düşüşler içerisinde tepki alımlarına maruz kalacak mı? Bu sorunun cevabı için 1070 – 1050 bölgesi dikkatle takip edilmelidir.

ALTIN1

Altın

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment