16-20 Eylül 2013 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüneburadan ulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Geride kalan hafta içerisinde küresel piyasalarda siyasi gelişmeler ve ekonomik veriler gündemde yer alırken, varlık fiyatlarında sert dalgalanmalar gerçekleşti. Bir yandan ABD ve müttefikleri tarafından Suriye’ye yapılacak olası bir askeri müdahale beklentileri, bir yandan da yeni haftada açıklanacak kritik ekonomik veriler, piyasa katılımcılarının gündeminde yer alan ana başlıklar olarak dikkat çekti.

Eylül ayının ikinci işlem haftasında yatırımcıların odaklandığı öncelikli gelişmelerden bir tanesi hiç kuşkusuz, halka karşı kimyasal silah kullanıldığı gerekçesi ile ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirebileceği bir askeri operasyon idi. ABD Senatosu’nda bu hafta içi konuya ilişkin yapılacak oylamanın ertelenmesi ile gevşeyen endişeler sonrasında FOMC toplantısı ağırlıklı olarak konuşulmaya başlandı. Ancak Rusya ve ABD yetkilileri arasındaki diyaloğun nasıl sonuçlanacağı ve Suriye’nin kimyasal silahların teslimi konusunda sergileyeceği tutum yakından takip edilmeye devam ediliyor. ABD’nin yanında Orta Doğu’ya ilişkin Rusya ve Fransa ile birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin açıklamaları yeni haftada da sürecin askeri bir operasyonla mı yoksa bürokratik yollarla mı çözüme ulaştırılmaya çalışacağı yatırımcılara ipuçları verebilecek maddeler arasında yer alıyor.

Savaş spekülasyonları ile birlikte kritik FED kararları öncesinde açıklanan veriler piyasalarda yer bulurken, beklentilerin altında olumlu gelen istihdam talepleri dikkat çekti. Ancak yapılan açıklamalarda, ABD’nin iki eyaletindeki bilgisayar sistemlerinde yapılan güncellemelerin etkili olmuş olabileceği ifade edildi. Diğer taraftan İngiltere’den gelmeye devam eden olumlu ekonomik göstergeler, ada ülkesine ilişkin beklentilerin iyimserleşmesini sağlarken, Sterlin’de genel olarak hafta boyunca yukarı yönlü hareketler gözlemlendi. Yurt içinde ise, %4.4 tahminlerin üzerinde yayınlanan büyüme oranı etkili olurken, gözler TCMB’nin bu haftaki faiz beyanatına çevrildi.

Küresel piyasa katılımcılarının gündemi geride kalan hafta içerisinde daha çok ABD’nin Suriye’ye ilişkin alacağı kararlar ve FOMC’un para politikalarına odaklanırken, beş günlük yeni işlem döneminde de piyasaları yine hareketli bir gündem bekliyor olacak.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Ayın ortasında gelindiğinde varlık fiyatlarında yeni trendlerin oluşmasına neden olabilecek son derece önemli haberlerin bu haftanın gündeminde olacağı söylenebilir. 18 Eylül’de tamamlanacak FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar parite ve emtia fiyatlarında sert dalgalanmaların gerçekleşmesine neden olabilecekken, içeride TCMB’nin faiz beyanatı ve son haftalarda olumlu bir ekonomik gidişat sergileyen İngiltere verileri yakından izlenecek gelişmeler arasından öne çıkıyor.

“Piyasalar karar vermek için FOMC toplantısını bekliyor”

Son aylarda küresel piyasaların öncelikli gündem maddesi olan FED’in parasal genişleme programında yapılabilecek değişikliklere ilişkin beklentiler nedeni ile bu haftaki FOMC toplantısı büyük bir önem taşımaktadır. Toplantı sonrasında yayınlanacak kararlar ve Başkan Bernanke’nin konuşması piyasalar tarafından büyük bir merakla beklenmektedir.

Analistlere yapılan anketlerde, katılımcıların çoğunun FED’in aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alım miktarını bu haftaki toplantısından sonra azaltmaya başlayacağını beklediği görülüyor. Mortgage krizinden bu yana gevşek para politikası ile ABD ekonomisindeki toparlanmaya destek vermeye çalışan FED’in, ülkeden genel anlamda gelen olumlu ekonomik veriler sonrasında parasal genişleme miktarını ne kadar azaltacağı konusunda ise tam bir fikir birliği olduğu söylenemez. Enflasyonun düşük oranlarda kalmaya devam etmesi ve istihdam piyasasındaki iyileşme, FED yetkililerinin aylık değerli kağıt alımlarının yavaşlatılması konusunda adım atmasına neden olabilir. Eylül ayı toplantısı bu yönü ile son FOMC toplantıları içerisinde belki de en kritik öneme sahip dönemeçlerden biri olabilir. 10 milyar Dolar gibi düşük sayılabilecek miktarlarda bile aylık tahvil alımlarının azaltılması (programın 85 milyardan 75’e indirilmesi) FED’in sonraki adımları açısından sinyaller içerebileceği için yakından izlenecektir. Parasal genişlemenin belirli bir miktar azaltılması ve bu hamlenin Bernanke’nin konuşması da dahil, yapılan açıklamalar ile devamını gelebileceği yönünde desteklenmesi halinde Dolar’da sert değer kazanımları görülebilir. Diğer taraftan tahvil alımlarında bir değişiklik yapılmaması halinde, karar metni ve Başkan Ben Bernanke’nin konuşmasının satır araları dikkatle analiz edilmelidir. ABD’nin ekonomik görünümüne ilişkin kullanılacak kelimeler ve parasal genişlemenin geleceğine yönelik verilecek ipuçları, dünyanın en büyük ülkesinin para biriminde sert hareketlerin gerçekleşmesine yol açabilir.

“Makro veriler yakından izlenecek”

Haftanın en önemli gelişmesi olarak takip edilecek FOMC toplantısının yanında piyasada gözler açıklanacak ekonomik göstergelerde olacak. Son yapılan BOE toplantısında para politikasına ilişkin oylama sonuçlarının görüleceği tutanaklar ile birlikte ülkenin enflasyon rakamları öne çıkarken, ABD’den ise konut verileri ve yine İngiltere gibi CPI dataları gündemde olacak. Diğer taraftan haftanın ilk günü ECB Başkanı Draghi’nin Berlin’deki konuşması ve ZEW Enstitüsü’nün Euro Bölgesi ve Almanya için yayınlayacağı ekonomik hassasiyet rakamları yakından takip edilecek. Son iş günüde ise FOMC üyelerinin konuşmaları büyük önem taşırken, Çarşamba günkü toplantının sonuçlarına göre yetkililerin ifadeleri piyasalarda sert etkilere neden olabilir.

“Yurt içinde TCMB kararları bekleniyor”

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın piyasaları şaşırtan son açıklamaları sonrasında bu hafta PPK’nın (Para Politikası Kurulu) alacağı kararlar yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri paralelinde TRY’nin aşırı değersizleşmesi konusunda TCMB’nin yeni bir önlem alıp almayacağı izlenecekken, Başçı’nın konuşmaları sonrasında politika faiz oranında bir adım atılması tahmin edilmiyor. Başkan, geçtiğimiz haftalardaki konuşmalarında piyasa katılımcılarının faiz tarafında bir beklentiye girmemeleri konusunda uyarılarda bulunmuştu. PPK’nın döviz ihalelerinde, yada faiz koridorunda yukarı yönlü yeni bir hamle kararı alması TRY’de yükselişlerin görülmesine neden olabilecekken, merkez bankasının kritik FED kararları öncesinde politikalarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek bekle-gör stratejisini benimsemesi, TRY’de değer kayıplarının oluşmasına yol açabilir.

Yeni haftada piyasalar için öne çıkan bu gelişmelerin yanında Suriye’ye ilişkin gelişmeler ve 22 Eylül’de yapılacak Almanya seçimleri yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Euro’nun değeri açısından büyük önem taşıyan para birliğinin en büyük ülkesindeki seçime ilişkin gündeme yansıyacak spekülasyonlar kıtanın ortak para biriminde etkili olabilecekken, yatırımcılar, haftanın kritik gelişmesinin FOMC toplantısının sonuçları ve Bernanke’nin konuşması olduğunu unutmamalıdırlar.

EUR/USD ANALİZİ

“FOMC toplantısı sonrası EURUSD seyri netleşebilir”

Eylül ayının ilk iki haftasını yoğun makro-ekonomik verilerle atlatmış bulunmaktayız. Bu iki haftalık süreç içerisinde Avrupa merkez bankası başkanı Draghi basın açıklaması ile piyasalarda sert hareketler gerçekleştirirken ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisinin olumsuz sonuçlanması piyasaları hayal kırıklığına uğrattı. Her ne kadar bu veriler önem derecesi yüksek ve piyasaları etkilemiş olsa da gündem maddesi hiç şüphesiz ki ABD’nin Suriye’ye düzenleyeceği olası operasyondu. İlk başta savaş ifadelerini keskin bir şekilde ifade eden ABD başkanı Obama daha sonra senato ve meclis oylamalarına ihtiyaç olduğunu ifade etti ve ardından da Rusya’nın kimyasal silahları uluslararası denetim mekanizmalarca denetlenmesi konusundaki teklife olumlu yaklaştığını ifade etti. Yani başlarda sorun çözümü için askeri operasyon şart denilirken şimdi ise demokratik yolla ifade edebileceğini piyasalar ile paylaştı.

EURUSD paritesini bütün bu gelişmelerle birlikte incelediğimizde 1,3157 seviyesinden (bollinger bandının orta kanal noktası) destek alarak yukarı yönlü çıkışlarına devam ettiğini ve bu çıkışla 1,3325 seviyesine kadar yükseldiğini gözlemlemekteyiz. Bu yükseliş sonrasında tekrar kısmi olarak satış baskısına maruz kalan EURUSD haftayı 1,3294 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. EURUSD paritesinin son hareketleri aslında orta vadeli olarak yükseliş baskısının güçlü olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda da 1,3157 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen husus, işlem stratejileri için vade kavramının çok net bir şekilde anlaşılmasıdır. Çünkü EURUSD paritesi orta vadeli yükseliş baskısına devam etmek isterken bir yandan da uzun vadeli olarak düşüş baskısının hala daha etkin olduğunu görmekteyiz. Bir yandan 1,3157 desteğinden güç toplayarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmek isteyen alıcılar, diğer taraftan da uzun vadeli olarak 1,3490 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüşlerin devam edeceğini düşünen satıcıların birbirleri ile kıyasıya mücadele ettiğini söyleyebiliriz. Bu hafta sonuçlanacak olan FOMC toplantı tutanakları verisi de EURUSD paritesi ile ilgili hangi vadenin daha etkin bir şekilde hareket edeceğine ilişkin önemli bir sinyal verecektir. Özellikle de FOMC toplantı tutanakları ile 1,3490 bariyerinin geçilip geçilmemesi dikkatle takip edilmelidir. Eğer 1,3490 bariyeri geçilemezse yeniden 1,3157 desteği test edilecek ve ardından da orta vadeli trend sorgulanacaktır. Aksi takdirde yani FOMC ile parite 1,3490 bariyerini geçerse artık boğa piyasası devrede olacaktır ve bu durum EURUSD paritesini 1,40 seviyesini taşıması için önemli bir adım atılmış olacaktır.

Pivot: 1,3490

Destek; 1,3295-1,3225-1,3157

Direnç; 1,3400-1,3490-1,3600

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

“Yükselişlerde güç için tepki satışı şart”

Genellikle piyasa işlemlerini incelediğimizde güçlü trendler için muhakkak soluklanmak ve bu soluklanmanın akabinde tekrar trend yönlü hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Özellikle bu soluklanma dönemleri genellikle trend kanalları içerisinde daha etkin bir şekilde gerçekleşmektedir. Piyasa açılışı ile birlikte yukarı yönlü bir boşluğun oluştuğunu gözlemlediğimiz GBPUSD paritesi 1,5955 seviyesine kadara yükselmiş ve şuanda da 1,5954 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Haftalık grafikte yükseliş kanalının üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1,5985 bariyeri bu bağlamda tepki satışı oluşturacak mı sorusunu sormamızı sağlayan en önemli seviyelerden birisidir. Eğer GBPUSD paritesi tepki satışları gerçekleştirmek istiyorsa 1,5985 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi ile 1,5848 ve 1,5750 desteklerinin hedeflenmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Ancak 1,5985 seviyesi üzerinde günlük kapanışın gerçekleşmesi durumunda ise yükselişler bir müddet daha devam edecektir ve 1,6080 seviyesinin üzerine çıkmak için önemli bir adım atılacaktır.

NOT: Oluşacak olası tepki satışları yükseliş trendi için sadece bir düzeltmedir. Düzeltmeden daha fazla ileriye gidebilmesi için yani yükseliş trendini değiştirebilmesi için de 1,5705 desteğinin altında günlük kapanış yapması gerekmektedir. Bu nedenle de tepki satışları oluşsa bile bunu şuanda sadece düzeltme olarak düşünmemiz gerekmektedir. Çünkü trend yükseliştir.

Pivot: 1,5705

Destek; 1,5848-1,5750-1,5705

Direnç; 1,5985-1,6080-1,6179

USD/JPY ANALİZİ

“97,30 yükselişlerin devamı için önemlidir”

USDJPY paritesi Japonya’dan gelen açıklamalar sonrasında Yen’in değer kaybetmesi üzerine 98,85 seviyesini geçerek yükselişler için önemli sinyaller vermiş ve bu tutum USDJPY paritesinin hafta içerisinde 100,60 seviyesine kadar yükselmesini sağlamıştır. Dolar endeksinin olumsuz gelen tarım dışı istihdam verisi sonrasında değer kaybetmeyi sürdürmesi ile satış baskısına maruz kalan USDJPY haftayı 99,36 seviyesinde kapatmıştır. Genel olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisinde hareketlerine devam ettiğini gözlemlediğimiz USD/JPY paritesi için 97,30 desteği dikkatle takip edilmelidir. 97,30 desteği üzerinde kaldığı müddetçe parite için yukarı yönlü hareketlerin devam etmek isteyeceğini, geçtiğimiz haftanın tepe noktası olan 100,60 bariyerinin geçilmesi durumunda ise yükseliş baskısının daha da netleşeceğin ifade edebiliriz.

Pivot: 97,30

Destek: 98,50-97,30-95,80

Direnç: 100,60-102,20-103,70

USD/TRY ANALİZİ

“PPK toplantısı bu hafta dikkatle takip edilmelidir”

TCMB başkanı Erdem Başçı’nın keskin açıklamalar gerçekleştirdiği toplantısında bizden faiz artışı beklentisi içerisinde olmayınız, kur baskısını döviz ihaleleri ile gerçekleştireceğiz ve kur’un 1,92 seviyesine kadar gerilemesini sağlayacağız ifadelerinden sonraki ilk PPK toplantısında ve gözler faiz oranlarında artış gerçekleşip gerçekleşmemesidir. Genellikle alt ve üst bant faiz oranlarında değişiklikler gerçekleştiren TCMB bu haftaki toplantısında bu tutumunu devam ettirecek mi yoksa başkan Başçı’nın da dediği gibi müdahaleler sadece döviz ihalesi olarak mı devam edeceğiz. PPK toplantısından çıkacak sonuçta gerek BİST endeksinde gerekse TRY’de sert hareketlerin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Salı günü açıklanacak PPK toplantısı sonrasında Çarşamba akşamı da FOMC toplantı tutanakları mevcuttur ve bu tutanaklar sonucunda da Dolar endeksinde sert hareketler gözlemlenecektir. Özetle özellikle Salı ve Çarşamba günü USDTRY paritesi için volatilitenin yüksek olacağı bir gün gözlemleyeceğiz.

Teknik olarak baktığımızda 1,9740 desteğinin önemli olduğunu, USDTRY paritesinin bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürmesi durumunda müdahalelerin yetersiz kalacağını ve paritenin yükseliş trendinde yukarı yönlü çıkışlarına devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Makro-ekonomik gelişmelerinin yoğun olduğu bir ortamda özellikle USDTRY gibi paritelerde bekle-gör politikasını uygulamak ve piyasalarda net işlem fırsatları oluşana kadar avını bekleyen aslan misali sabırlı olmak en önemli işlem stratejisi olarak belirlenmiştir.

Pilot: 1,9730

Destek; 1,9960-1,9850-1,9730

Direnç; 2,0270-2,0430-2,0540

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

ABD’nin Suriye’ye düzenleyeceği olası askeri operasyonun son görüşmelerden sonra askıya alınması ve özellikle de Suriye’nin kimyasal silah kullanımını uluslararası denetleme mekanizmasında denetime tabi tutacağı ile ilişkin Rusya ile anlaşması sonrasında yükselişlerin sınırlandığını gözlemlediğimiz ham petrol fiyatları 110,40 ile 106,40 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmiştir. Yükseliş kanalı içerisinde hareketlerine devam eden ham petrol fiyatlarında 102,20 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Peki, 102,20 seviyesi test edilecek mi sorusuna ise geçtiğimiz hafta test edilse de kırılamayan 106,40 desteğinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini, tepki satışlarının devam edebilmesi için 106,40 desteğinin kırılması gerektiğini, aksi takdirde düzeltme düşüşlerinin sonuna geldiğimizi net bir şekilde söyleyebiliriz.

Pivot; 102,20

Destek:106,40-104,80-103,60

Direnç: 110,40-112,20-113,90

ALTIN ANALİZİ

“FOMC sonuçları, Altın’daki hareketleri hızlandıracaktır”

Emtia fiyatları son zamanlarda FED’in parasal genişleme ile ilgili kararını beklerken bir yandan da ABD’nin olası Suriye operasyonu dikkatle takip edilmektedir. Özellikle de gündemin Suriye operasyonu ile ilgili ayrıntıları ile yoğun oluşu operasyon olacak mı düşüncesinin oluşmasına neden olurken Altın fiyatlarının bu düşünce neticesinde yükseliş gerçekleştirdiğini gözlemledik. Ancak ABD’nin verdiği kararlarda değişikliğe gitmiş olması, operasyon ile ilgili çıkan seslerin azalmasına neden olurken operasyon “out, demokratik çözüm in” olması Altın fiyatlarının yükselişlerinin sonlanmasına neden oldu. Buna ilaveten FED’in parasal genişleme ile ilgili sonucuna odaklanan piyasalar parasal genişlemenin azalacağı düşüncesi ile emtia fiyatlarında satış baskısının devam ettiğini, 1350 desteğinin kırılarak 1305 seviyesine kadar gerilediğini gözlemledik. Bu süreçten sonra daha rahat bir şekilde altın fiyatlarında aşağı yönlü baskının devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen unsur Altın fiyatlarının tepki alışlarına maruz kalıp kalmamasıdır. Bu bağlamda da 1305 desteği tepki alışlarının oluşup oluşmayacağı konusunda bize önemli sinyaller verecektir. 1305 desteği üzerinde kalması durumunda tepki alışları gerçekleştirmek isteyecek olan Altın fiyatları, 1305 desteğinin kırılması durumunda ise satış baskısına devam etmek isteyecek ve 1270 ile 1180 destek noktalarının hedeflenmesini sağlayacaktır. 1305 desteğinden toparlanmak isteyecek olursa tepki alışları nereye kadar devam eder sorusuna 1385 seviyesi olarak belirleyebiliriz. Çünkü burası daha önce üzerinde ısrarla durduğumuz yükseliş kanalının alt noktası olarak belirlenmiştir.

Genel görünüm olarak 1432 bariyeri altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini, 1270 ve 1180 seviyesinin hedef olduğunu, bu nedenle de yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot; 1432

Destek: 1305-1270-1180

Direnç; 1358-1385-1432

altin

Add a Comment