EUR/USD Direniyor…

EUR/USD ANALİZ

Ekonominin durumunu yansıtan şirketler arasında sayılan ABD’nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa Inc., siparişlerin artması ve yüksek maliyetli ergitme birimini kapamasıyla ilk çeyrekte beklenmedik şekilde kar açıkladı. Şirketin net gelirleri bir yıl önceki 308 milyon dolardan yüzde 69 düşüşle hisse başına 9 cent olmak üzere 94 milyon dolara geriledi. Yeniden yapılandırma maliyetleri ve diğer kalemlerden arındırılmış karlar ise hisse başına 10 cent olarak gerçekleşti. Beklenti, Alcoa’nın 4 cent zarar edeceği yönündeydi. Şirketin satışları 5.96 milyar dolardan 6.01 milyar dolara çıktı. Kazanç büyümesinin, her birimdeki beklenmedik karlar sayesinde olduğunu belirten Citigroup Inc.’in analistlerinden Brian Yu, temelde başarılı maliyet kontrollerinin yattığını söyledi. Dow Jones Endeksi’ndeki ilk kazanç rakamlarını açıklayan şirket olan Alcoa Inc., Ozak ayında Kuzey Amerika ve Avrupa’daki daha eski fabrikalarını kapattığını açıklaşmıştı.

EUR/USD paritesi ne yapmaya çalışıyor? 1,3035 desteğini kıramadığı için yukarı atak başlatmak isteyen EUR/USD paritesi neden 1,31 seviyesinin bir miktar üzerine çıktıktan sonra satış baskısına maruz kalmaktadır? 1,3150-1,3135 seviyeleri arasındaki bant devam edecek mi? Uzun vadede EUR/USD yükselecek mi düşecek mi? Bu soruların cevaplarını teknik olarak açıklayacak olursak;

Genel olarak baktığımızda EUR/USD paritesi 1,3035 ile 1,3150 seviyeleri arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. Alıcı&Satıcı mücadelesinde 1,3430 altında kaldığı için düşüş bekleyenler ile 1,3035 üzerinde kaldığı için yükseliş bekleyenlerin mücadelesi devam etmektedir. Teknik olarak 5 defa test edilen ancak geçilemeyen 1,3035 desteğinden gelen gücün pariteyi yukarı çıkarması beklenilmektedir. Ancak teknik olarak bu yükselişin hız kazanabilmesi için ya Avrupa’dan olumlu bir haber gelmesi gerekecek ya da ABD’den gelecek olan haberlerin Dolar’ı değer kaybettirmesi gerekmektedir. Teknik olarak çıkış beklentisi içerisinde olduğumuz EUR/USD paritesinin çıkışını yine temel analiz tetikleyecektir. Kısa vadeli beklentimizin 1,3035 seviyesi üzerinde yükseliş olduğunu belirttikten sonra orta ve uzun vadeli beklentimize geçecek olursak; EUR/USD paritesi günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3385 direnci altında kaldığı ve günlük kapanışını bu seviyenin altında kaldığı her durumda düşüş baskısına maruz kalması beklenilen bir durumdur. Ancak bu düşüşlerin devam edebilmesi için paritenin 1.3035.1.3000 ve 1,2970 gibi önemli ve kritik destekleri kırması gerekmektedir. Eğer parite birbirine yakın bu 3 desteği kırmakta başarılı olamazsa düşüş dinamiklerinin bozulduğunu ve paritenin uzun vadeli düşmek yerine yükselmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle de 1,3035 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe bollinger bandının içerisinde hareket etmek isteyeceğini ve böyle bir durumda da bollinger bandının orta ve üst kanal noktaları olan 1,3220 ile 1,3430 seviyesi hedefleneceğini söyleyebiliriz. 1,3035 desteğini kırması durumunda da 1,2970 ve kırılması ile 1,2850 seviyeleri hedeflenecektir.

Pivot;1,3135

Destek; 1,3035-1,3000-1,2970

Direnç; 1,3135-1,3180-1,3220

GBP/USD ANALİZ

Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Fed’in “aşırı esnek” politikalarına ilişkin endişelerini aktararak, yeni bir tur parasal genişlemeye gidilmemesi için baskılarını artırdı. ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki 6-9 aylık bir vade içinde ekonomiye sağlanan sıra dışı desteğin çekilmeye başlamasının gerektiğini söyleyen Kocherlakota, 2012 sonu, 2013 gibi şartların, faiz artışını gerektireceğini belirtti. Kaygıların enflasyon boyutunu da değerlendiren Dallas Fed Başkanı Fisher ise, küçük ve büyük ölçekli şirketlerin CEO’larının, bankanın tahvil alım programlarının enflasyon ateşini alevlediğini düşündüklerini aktardı. Fisher, “Kiminle konuşsam, daha fazla likidite istemiyor” dedi ve enflasyonist baskıların özellikle küçük ölçekli şirketleri zorladığını söyledi.

GBP/USD paritesi de tıpkı EUR/USD paritesi gibi alıcı&satıcı mücadelesi ile karşı karşıya kalmış ve belirli seviyeler arasında hareket etmektedir. 1,6080 direncini geçemediği için satış baskısına maruz kalan GBP/USD paritesi günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5810 desteği altında kapanış yapmadığı için yeniden yükselişlerine devam etti. Teknik olarak var olan satış baskısının devam edebilmesi için kırması gereken 1,5810 desteğini kırması gereken GBP/USD paritesi şuanda bu kırılışı gerçekleştirmemekte ve yeniden yukarı yönlü atak başlatmak istemektedir. Parite için orta ve uzun vadeli yönün net bir şekilde belirlenebilmesi için 1,6080 direnci üzerinde ya da 1,5810 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu seviyeler arasında bant hareketine devam etmek isteyecektir.

Pivot: 1,5930

Destek; 1,5840-1,5810-1,5780

Direnç; 1,5930-1,5970-1,6000

USD/JPY ANALİZ

Geçtiğimiz yılki depremin ardından hâlen daha ekonomisini toparlamaya çalışan Japonya’da makine siparişleri Şubat ayında analistlerin beklentilerini aşarak, sermaye harcamalarının, ülkenin toparlanmasına yardımcı olabileceğine işaret etti. Makine siparişleri Ocak ayında yüzde 3.4 artmasının ardından Kasım’da da yüzde 4.8 yükseldi ve Kasım’dan bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin medyan tahmini makine siparişlerinde yüzde 0.8 düşüş yönündeydi. Deprem sonrası inşaatlar, son 4 yılın 3’ün daralan ülkeye, yenin güçlenmesiyle azalan ihracatçıların kârlarına yardımcı olabilir. Japonya Merkez Bankası dün faizleri ve varlık alım programını sabit tuttu. Bugünkü rakamların sermaye harcamalarındaki kademeli toparlanmayı yansıttığını belirten Tokyo’da RBS Securities Japan Ltd.’ın başekonomisti Junko Nishioka, “Japon ekonomisinin ilk çeyrekte artı büyümeye, bu çeyrekte de genişlemeye geçmiş olması gerekiyordu” dedi.

84,20 direncini defalarca test eden ancak bu direnci geçemeyerek dönüşünü gerçekleştiren USD/JPY paritesinde gözler 80 desteğinin kırılıp kırılmamasına çevrildi. USD/JPY paritesinde düşüşlerin devam edebilmesi için paritenin 80 desteğini kırması ve bu destek altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite 80 desteği üzerinde kalmaya devam ederse 84 ve 85,50 seviyeleri hedef olarak belirtilmiştir. Ayrıca Japonya’dan olası parasal genişleme haberi gelmesi durumunda paritenin yukarı yönlü hareketlerine katkı sağlayacağını ve paritedeki belirlediğimiz hedeflere ulaşacağını söyleyebiliriz. Ancak eğer USD/JPY paritesi 80 desteğini kırabilirse mevcut uzun vadeli alış beklentimiz yeniden düşüşlere çevrilecektir.

Pivot: 81,20

Destek: 80,55-80,20-80,00

Direnç: 81,20-81,45-81,80

PETROL ANALİZ

İtalya ve İspanya’nın tahvil faizlerindeki sıçramanın, Avrupa’daki borç krizinin kötülediğine ilişkin endişeleri tetiklemesiyle ABD hisseleri beşinci gününde de düşüşünü sürdürdü. Standard&Poor’s 500 Endeksi, Kasım ayından bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. Ekonomiyi bağımlılığı en yüksek olan şirketlerin göstergesi Morgan Stanley Cyclical Index yüzde 2.7 düştü. Bank of America Corp. ve Caterpillar Inc. yüzde 3 değer kaybetti. Alcoa Inc., beklenmedik şekilde kâr açıklamasının ardından yüzde 5 primlendi. Dünyanın en büyük elektronik mağazası Best Buy Co., şirketin CEO’su Brian Dunn’ın istifasının ardından yüzde 5.9 geriledi. S&P 500 Endeksi yüzde 1.7 kayıpla 1,358.59 puana çekilirken, Dow Jones Endeksi de yüzde 1.7 düşüşle 12,715.93 puandan işlem gördü. Chicago Board’un Volatilite Endeksi VIX yüzde 8.4 sıçrayarak 8. gününde rekora doğru ralli yaptı. Amerikan borsalarında işlem hacmi 8.3 milyar hisse ile 16 Mart’tan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. İşlem hacmi üç aylık ortalamanın hâlen daha yüzde 21 altında seyrediyor.

Uzun vadeli petrol fiyatlarına baktığımızda 110 dolar seviyesinden başlattığı tepki satışlarına geride bıraktığımız hafta da devam etti ve 101 dolar seviyesine kadar geriledi. Tepki satışların devam edip edemeyeceğine ise bu hafta ABD’den gelecek olan makro-ekonomik haberler ve 1. Çeyrek ABD şirket bilançoları belirleyecektir. Çünkü şirket bilançoları ABD borsalarına direk olarak etki edeceğinden petrol fiyatları da ABD borsalarında yaşanılan hareketlerden nasibini alacaktır. Uzun vadeli baktığımızda haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97,20 dolar desteği uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği en önemli seviyedir. Petrol fiyatlarının bu destek üzerinde yükselişlerine devam edeceğini ve yeni rekor seviyeleri test edeceğini söyleyebiliriz. Hatırlanırsa daha önce (1 Mayıs 2011 ) 115 dolar seviyesinden başlayan satışlar 74 dolar seviyesine kadar devam etmişti. Bu düşüş sonrası toparlanan ve kademeli bir şekilde yukarı doğru hareket eden siyah inci de ilerleyen zamanlarda bu direncinde üzerine çıkıp yeni rekor seviyelerinin test edileceğini teknik olarak söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak da psikolojik bir destek olan 100 dolar seviyesi petrol fiyatlarının tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Eğer siyah inci 100 dolar desteği üzerinde kalmaya devam ederse tepki satışlarının biteceği anlamına gelecektir ve bu durumda uzun vadeli yükselişimizi tetikleyecektir.

Pivot;103,35

Destek; 99,95-98,75-98,00

Direnç; 102,50-103,35-104,70

ALTIN ANALİZ

Kaldıraçlı alım-satım işlemlerinde pozisyon alırken gerçekleştireceğiniz lot miktarı ve açmış olduğunuz pozisyon miktarına göre elde edilen marjin kavramı çoğu yatırımcıların dikkatinden kaçmakta ve kıymetli metaller arasında yer alan sarı madende açmış olduğu pozisyonlarda ciddi zararlar elde etmektedirler. Genel olarak yukarı yönlü beklentimizin devam ettiği altın fiyatlarında bazı zamanlarda kar satışlarının oluşabileceğini yatırımcılarla paylaşırken kısa vadeli yaşanılacak düşüşlerde satış pozisyonları alınabileceği gibi uzun vadeli beklenilen yükselişler için yaşanacak olası düşüşler alım fırsatı olmalıdır açıklamasını bildirmekteyiz. ( Örneğin altın fiyatları 1790 seviyelerindeyken 1800-10 seviyelerinin kritik olduğunu ve bu seviyelerin geçilmediği sürece kar satışlarına hazırlıklı olmamız gerektiğini daha önceki analizlerimizde belirtmiştik). Daha sonra da altın fiyatlarının görmüş olduğu kar satışlarına istinaden 1630-1590 seviyeleri arasından alım pozisyonlarının açılacağını ve 1530 seviyesi zarar durdur olarak belirtilirken 1800 ve 1920 seviyelerinde hedef olarak belirtilmesi gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. ( Nitekim de 1615 dolar seviyesinden açmış olduğunuz altın önce 1612 seviyesine kadar geriledi ve daha sonra hızlı bir çıkış gerçekleştirerek 1662 dolar seviyesine kadar yükseldi. Şuanda da 1655 dolar seviyesinde hareket etmektedir ve 1530 olan zarar durdur seviyemizi alım pozisyonu açtığımız seviye olan 1615’e çekerek mevcut zararımızı da sıfırlamış olduk. ) Genel olarak yapmış olduğumuz analizlerde ve beklentilerimizde 1800 ve 1920 seviyelerinin hedef olacağını bildirmekteyiz. Ancak burada önemli olan nasıl olsa altın fiyatları yükselecek diye 1660 dolar seviyelerinden alım işlemi gerçekleştirip altın fiyatının 1600’e geldiğinde acaba ne yapmalıyım yoksa düşecek mi stresi yaşamaması gerekmektedir. Finans piyasalarında işlem gören varlıkların yukarı ve aşağı yönlü hareketinden başka yapacağı bir seçeneği yoktur. Mühim olan bu dalgalanmalarda hangi seviyelerde nasıl işlem açmalı ve işlem açtığınız pozisyonun lot miktarı ne olmalıdır. Genel olarak anaparanızın %5’i ile işlem açmasını önerdiğimiz işlem stratejisinde zararın max bekleme süresi olarak yine anaparanızın %10’u olarak belirlenmiştir. Bu strateji ile yapılacak işlemlerde zarar elde edilse de anaparanın batma ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

Bütün bu açıklamalarla birlikte altın ile ilgili kısa vadeli beklentimizi özetlersek; Gün içerisin de1662 dolar seviyesi günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalamadır. Bu seviye üzerinde ya da altında yapılacak günlük kapanışlar altının kısa vadeli seyrini etkileyecektir. Özellikle bugünden itibaren altın fiyatlarının hangi seviyelerde kapanış yaptığına dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde de 1640 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe 1670 dolar seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot;1646

Destek;1646-1640-1631

Direnç; 1670-1680-1683

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR