11-15 Kasım 2013 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüneburadanulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Geride kalan hafta küresel piyasalarda büyük merkez bankalarının faiz kararları ve ABD ekonomisine ilişkin beklentiler ağırlıklı olarak gündemde yer aldı. Parite ve emtia fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasına neden olan ABD verileri ve ECB’nin sürpriz faiz indirimi ise öne çıkan başlıklar arasında değerlendirilebilir.

Yoğun bir ekonomik veri akışına sahip olan geçtiğimiz hafta piyasalarda önemli gelişmeler gerçekleşti. Perşembe günü piyasadaki değişiklik yapılmaması beklentilerinin aksine politika faiz oranını 25 baz puan indiren ECB’nin kararı haftaya damgasını vuran ilk olaylardandı. Euro Bölgesi’nde işsizliğin Birlik tarihinin en yüksek seviyesinde kalmaya devam ettiğini gösteren veri ve enflasyonun ise son 4 yılın en düşük rakamına gerilemesi Banka’nın hamle yapma ihtimalini güçlendirdiği görülmüştü. Ancak piyasa katılımcılarının, 7 Kasım’da yapılan toplantıda bir faiz indirimi beklemediği, yapılan anket sonuçlarından görülebilmekteydi. Buna rağmen, ECB’nin enflasyon ve para stabilitesine karşı ne kadar hassas bir Banka olduğu bir kez daha görüldü ve ECB, %0.50 olan politika faizini %0.25’e düşürdü. Açıklamanın ardından Euro’da sert değer kayıpları gözlemlenirken, bu gelişme haftanın öne çıkan olayları arasında yer aldı. Para politikalarını açıklayan bir başka merkez bankası olan BOE ise faiz ve toplam parasal genişleme miktarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Hafta içinde İngiltere’den açıklanan yapı ve hizmet PMI verileri ise ada ülkesinden son aylarda gelen olumlu verilere paralel bir şekilde beklentilerin üzerinde açıklandı.

Haftanın öne çıkan gelişmeleri arasında ABD’den gelen veriler son derece kritik bir yer tuttu. Perşembe günü dünyanın en büyük ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde %2.8 ile tahminlerin üzerinden büyüdüğü görülürken, rakam ikinci çeyrekteki %2.5’in bile üzerinde gerçekleşti. Haftanın son iş günüde ise Perşembe günkü ECB sürprizinin arından piyasaları ABD cephesinden de şaşırtıcı gelişmeler bekliyordu. Yatırımcıların merakla beklendiği tarım dışı istihdam değişikliği verisi, hükümetin 16 gün boyunca kapalı kaldığı Ekim ayında 204 bin olarak gerçekleşirken, tahminlerin oldukça üzerine çıktı. Beklentiler ise 121 bin ile son 7 ayın en düşük rakamının gelmesi yönünde idi. FED’in parasal genişleme miktarını daha yakın bir tarihte azaltmaya başlayabileceği düşüncesini destekleyen tarım dışı istihdam verisinin ardından Dolar’da sert yükselişler izlendi.

Haftanın kapanışına yakın saatlerde FED Başkanı Ben Bernanke yaptığı konuşmasında para politikasına çok fazla değinmezken, hafta sonu Çin’den gelen enflasyon verisinin beklendiği kadar yükselmediği görüldü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ise sanayi üretimi %10.3 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Yoğun geçen bir haftanın ardından piyasa katılımcılarını nispeten daha sakin bir 5 günlük işlem döneminin beklediği söylenebilir. Ancak parite ve emtia fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasına neden olabilecek veriler ve gelişmeler yine gündemin ilk sırasında yer alacak ve yakından takip edilecek. Haftanın ilk iş günü ise Fransa, ABD ve Kanada’da banka tatil olduğu görülüyor.

“ABD’de FED Başkan adayının ilk sınavı”

Öncelikle ABD cephesine göz attığımızda istihdam talepleri, federal bütçe dengesi ve ticaret dengesinin yanında, haftanın son iş günüde kapasite kullanımı ve sanayi üretimi rakamlarının öne çıktığı görülüyor. Ayrıca FED Başkanı Bernanke’nin ve Başkan yardımcısı Yellen’ın konuşmalarının yakından takip edileceğini ifade edebiliriz. FED’in para politikasındaki olası değişikliklerin zamanına ilişkin ipucu yakalayabilmek adına ABD verileri önem taşırken, 14 Kasım’da FED Başkan adaylığı için Senato Bankacılık Komitesi’nden Yellen’ın onay almasında herhangi bir sürpriz yaşanmaması bekleniyor. Janet Yellen, Komite önündeki konuşmasında kendi vizyonuna ilişkin bilgiler verebilecekken, Komite üyelerinden de gelecek sorular Yellen’ı para politikası hakkında neler düşündüğünü açıklamaya itebilir. Tahvil alım miktarına ilişkin yapılacak tartışmalar ise sert fiyat değişimlerine yol açabilir. Bernanke’nin konuşmasında ise katılımcılardan gelecek soruların Başkan tarafından cevaplandırılacağı bir bölüm olması bekleniyor. Bernanke’nin para politikasına ilişkin kullanacağı ifadeler piyasalarda sert hareketlerin görülmesine neden olabileceği için yakından takip edilecek.

“Faiz indirimi sonrası gözler Euro Bölgesi’nde”

ECB’nin politika faizini beklenmedik bir şekilde düşürülmesinin ardından bu hafta Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden açıklanacak veriler yatırımcıların merceği altında olacak. Ayrıca haftanın sonlarına doğru Eurogroup ve Ecofin toplantıları yakından izlenecek başlıklar arasında yer alıyor.

Euro Bölgesi için Perşembe günü yoğunlaşmaya başlayacak hafta, Birlik geneli için yayınlanacak ve Almanya, Fransa gibi Euro kullanan büyük ülkelerden de gelecek GDP (büyüme oranı) verisi dikkatle incelenecek. Haftanın ilk günlerinde Almanya Merkez Bankası ve aynı zamanda ECB üyesi olan Weidmann konuşması ve sanayi üretimi sonrasında Euro Bölgesi’nden büyüme oranları ve ECB’nin aylık bülteni incelenecek. Ayrıca Perşembe günü Eurogroup toplantısı ve Cuma günü de Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı kıtadaki gelecek ekonomi politikaları açısından yakından takip edilecek. 31 Ekim’de ön yayını duyurulan enflasyon verilerinin nihai rakamları ise yine haftanın son işlem gününde yatırımcıların merceği altında yer alacak.

“Sterlin için kritik hafta”

Kasım ayının yeni haftasında en yoğun veri akışına sahip ülkeler arasında İngiltere’nin önde geldiği söylenebilir. Haftanın ikinci günü ada ülkesi için yayınlanmaya başlayacak ekonomik göstergeler Sterlin’de sert değişikliklere neden olabilir. Özellikle BOE’nin geçen haftaki politika kararlarını verirken dikkate aldığını belirttiği enflasyon raporu ve Banka’nın Başkanı Mark Carney’nin sunumu merakla bekleniyor.

Salı günü açıklanacak CPI verisinin, BOE’nin enflasyon hedeflemesi politikası çerçevesinde belirlediği %2’lik orana bir miktar daha yaklaşmasının beklendiği görülüyor. Verinin Ekim ayında %2.7’den %2.5’e gerileyeceği tahmin edilirken, aynı gün yayınlanacak rakamda konut fiyatlarının artış hızının yükseleceği öngörülüyor. Ancak bu veriler ve Perşembe günkü perakende satışlar göstergesinin yanında hafta ortasının çok daha kritik olacağı ifade edilebilir.

BOE’nin gevşek para politikası için belirlediği eşiklerden olan işsizlik oranı Sterlin’in değeri için büyük önem taşıyor. Banka işsizlik %7’ye gerileyene kadar para politikasının genişlemeci kalacağı taahhüdünde bulunurken, ileriye yönelik rehberlik politikası ile bu rakamın 2016 yılına kadar gerçekleşmeyeceğini tahmin ettiklerini belirtiyor. İngiltere şu anda işsizlik %7.7’de ve açıklanacak rakamda herhangi bir değişiklik gerçekleşmesi beklenmiyor. Oranın %7.7’nin altında açıklanması, BOE’nin parasal genişleme programını daha yakın bir tarihte daraltmaya başlayacağı düşüncesini gündeme getirebilir ve bu paralelde Sterlin’de sert yükselişler gözlemlenebilir. Ancak rakamın tahminlerin üzerine çıkması ise BOE’nin para politikasında genişlemeci kalmayı sürdüreceği beklentisi ile ülkenin para biriminde düşüşlere yola açabilir. Diğer taraftan alacaklı sayım değişimi rakamı da işsizlik oranı ile aynı anda yayınlanarak, yatırımcıların takibinde olacak.

İstihdam rakamları yayınlandıktan sonra TSİ 12:30’da BOE’nin enflasyon raporun yayınlanacak ve Banka’nın Başkanı Carney, raporun sunumunu yapacak. Raporda BOE’nin İngiltere ekonomisine ilişkin tahminlerinin de yer alması beklendiği için, Banka yetkililerinin ada ülkesinin ekonomik gidişatı hakkında ne düşündükleri görülebilir. Bu da BOE’nin ilerideki para politikalarına ışık tutabileceği için Sterlin’de sert fiyat hareketlerinin gerçekleşmesini sağlayabilir.

Hafta geneline bakıldığında Avrupa’nın gündemde daha çok yer alacağı bir işlem döneminin piyasaları beklediği söylenebilir. Ancak FED’in para politikasını ne zaman kısmaya başlayacağına yönelik beklentiler yine gündemde yer almaya devam edecektir. Kanada ve Japonya gibi büyük ülkelerden açıklanacak önemli rakamlar da göz önüne alınırsa, yine Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarından gelecek haberler yatırımcıların gündemini meşgul edecek başlıklar arasında yer almaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

Dolar endeksinin son zamanlarda yaşadığı düşüşler sonrası toparlanması ve yukarı yönlü çıkışlarına devam etmesi, bu çıkışları destekleyecek olumlu ABD verilerinin oluşması ve son olarak da Euro bölgesi için son zamanlarda gerçekleştirilen açıklamalar nedeniyle değer kaybeden Euro, EURUSD paritesinin aşağı yönlü hareketler gerçekleştirmesine katkı sağlamış ve parite hafta içerisinde 1,3294 seviyesine kadar gerilemiştir. Daha önceki analizlerimizde 1,3880 ve 1,4000 seviyelerinin önemli olduğunu, bu bariyerler altında kaldığı müddetçe kanal içi hareketlerine devam edeceğini ifade etmiştik. 1,3880 seviyesinin haftalık grafikteki daralan kanal, 1,40 seviyesinin ise aylık grafikte simetrik kanal olarak daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Nitekim beklentilerimiz doğrultusunda EURUSD paritesi (teknik + temel analiz) aşağı yönlü baskı oluşturdu. Geçtiğimiz haftaki analizimizde de bu düşüşlerin devamı gelip gelmeyeceği sorusunu 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3315 seviyesi karar vereceğini belirtmiştik. Geçen hafta gerçekleşen makro-ekonomik gelişmeler ve bu nedenle de paritenin 1,3294 seviyesine kadar gerilemesi aslında belirtmiş olduğumuz seviyenin kırılmasını sağlamıştır. Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen husus ise gerçekleşen haftalık kapanışın (1,3366) 200 haftalık basit hareketli ortalama üzerinde olmasıdır. Bu nedenle de satıcılar bu düşüşe rağmen huzurlu değildir. Şuanda ilk bariyer 1,3315, bu destek kırılması sonrasında kanalın alt noktası olan ve aynı zamanda da 100 haftalık basit hareketli ortalama olarak gözlemlediğimiz 1,3016 desteği de önemli ikinci bariyer olarak belirlenmiştir. Genel görünüm ise paritedeki kanal içi hareketlerin devam etmesi ve kanalın alt noktası olan 1,3016 desteğinin hedeflenmesi olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 1,3615

Destek; 1,3315-1,3181-1,3016

Direnç; 1,3448-1,3615-1,3746

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

1,6255 seviyesine kadar gerçekleştirilen yükseliş sonrasında her seferinde satış baskısına maruz kalan ve bu satış baskısı ile 1,5890 seviyesine kadar gerileyen GBPUSD paritesi bu hafta gerçekleştirmiş olduğu satış baskısı ile yine bu destek noktasına yaklaşmak istedi ancak 1,5890 desteğini kıramayarak tekrar 1,6255-1,5890 arasındaki bant hareketine yöneldi. (Geçtiğimiz hafta GBPUSD paritesi 1,5902 seviyesini test etti) Genel olarak baktığımızda uzunca bir süredir 1,6255 ile 1,5890 seviyeleri arasında bant hareketler gözlemlediğimiz GBPUSD paritesinde daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılmasını beklemek gerekmektedir. Özellikle de satıcıların daha aktif bir şekilde hareket edebilmesi için paritenin 1,5890 desteğini aşağı yönlü kırması gerekmektedir. Böyle bir durumda 1,57 ve 1,55 hedeflerinden bahsedebiliriz. Aksi takdirde bir müddet daha 1,5890-1,6255 arası bant hareketine devam edecektir.

Pivot: 1,6255

Destek; 1,5890-1,5750-1,5605

Direnç; 1,6120-1,6255-1,6305

gbpusd

USD/JPY ANALİZİ

Üçgen Formasyonuna DİKKAT!

Uzun bir süredir USDJPY paritesi ile ilgili kanal içi hareketler ile ilgili sizleri bilgilendirmiş ve 97,50 ile 99,10 seviyelerinin önemini paylaşmıştık. Dolar endeksinin değerlenmesi ile yükselişler gözlemlediğimiz USDJPY paritesi hafta içerisinde 99,40 seviyesine kadar yükseldi ancak bu çıkışı çok fazla sürdüremediğinden yeniden 99,10 seviyesine kadar gerileme gözlemledi. Bu süreçten sonra bu seviyede çıpalanan USDJPY paritesi için haftalık grafiği incelediğimizde çok net bir şekilde üçgen formasyonu gözlemlenmektedir. Bu nedenle de formasyon gereği kanalın alt ve üst noktaları dikkatle takip edilmelidir. Çünkü özellikle de sert hareketler öncesinde ilgili varlık bu üçgen içerisinde sıkışarak küçülür ve en son ki kırılış hamlesi bir sonraki hamlelerde daha net hareketler olması için çok önemli sinyaller verecekmiş görüntüsünü yansıtacaktır. Bu bağlamda da bu hafta 99,40 direncini takip edeceğiz. Üçgen formasyonu devam edecek ise paritenin 99,40 direncini geçememesi, bu formasyon kırılışı gerçekleştirilerek daha sert hareketler için formasyonun üst kanal noktası olan 99,40 direncinin geçilmesi ya da kanalın alt noktası olan 97,60 desteğinin kırılması gerekmektedir. Bu nedenle de bu hafta formasyon kırılacak mı sorusunu sorgulayacağız.

Pivot: 97,60

Destek: 98,50-97,60-96,55

Direnç: 99,40-100,60-101,70

usdjpy

USD/TRY ANALİZİ

Dolar endeksinin değer kaybetmesi, TCMB’nin döviz müdahalelerine rağmen Türk lirasının güçsüz kalması USDTRY paritesinin yukarı yönlü çıkışını desteklemiş ve kur geride bıraktığımız hafta 2,0516 seviyesine kadar yükselmiştir. Bundan sonraki süreçte USDTRY paritesindeki son durum nedir sorusuna ise teknik olarak 1,99 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe geçtiğimiz haftanın tepe noktası olan 2,0516 direncini geçmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite geçtiğimiz haftanın tepe noktası olan 2,0516 direncini geçebilirse kanal içi hareketlerine (yükseliş trendi) daha net devam edeceği için 2,08 ile 2,10 seviyelerini hedeflemek ve 2013 yılı rekor tepe noktasını tazelemek isteyecektir. Özetle 1,99 seviyesi üzerinde yükseliş baskısı devam etmek isteyecektir.

Pilot: 1,9900

Destek; 2,0206-2,0086-1,9900

Direnç; 2,0516-20670-2,0835

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrol fiyatları gerek teknik göstergeler gerekse temel makro-ekonomik gelişmeler neticesinde aşağı yönlü hareketler gerçekleştirmiş ve bu düşüncenin devam ettiği gözlemlenmiştir. Geride bıraktığımız hafta gerçekleşen düşüşlerle 93,08 seviyesine kadar satış baskısını gözlemlediğimiz ham petrol de mevcut düşüşler daha ne kadar devam eder ve bu düşüşler sürekli olur mu sorusunda özellikle 2009 Mart’tan itibaren devam eden yükseliş kanalı karşımıza çıkmaktadır. 90,85 olarak belirlenen bu kanal öncesinde de 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 91,60 seviyesinin de güçlü bir destek noktası olduğu görülmektedir. Yani yukarıda belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktası aslında var olan düşüşlerin sınırlanmasını sağlayacak en önemli dönüş noktalarıdır. Bu bağlamda da düşüşler devam mı edecek yoksa sonlanacak mı sorusunun cevabını yukarıda belirtmiş olduğumuz 2 seviye ve bundan sonra sonuçlanacak makro-ekonomik gelişmeler karar verecektir. Eğer ham petrol fiyatları yukarı belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktasını kırabilirse satıcıların daha da aktif bir şekilde piyasada yer alacağını ifade edebilir ve böyle bir düşünce yapısı ile 85,00 seviyesinin hedeflenmesi sağlanabilir. Aksi takdirde, yani ham petrol belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse önümüzdeki süreçte yeniden kanal içi hareket düşüncesi piyasada yer alabilir ve bu düşünce ham petrol fiyatlarının 100 seviyesine yaklaşmasını sağlayabilir.

Pivot; 98,91

Destek: 93,08-91,60-90,85

Direnç: 95,97-98,91-100,55

petrol

ALTIN ANALİZİ

“1272 desteği dikkatle takip edilmelidir”

Uzun bir süredir altın fiyatları ile ilgili yaşanılacak olası yükselişlere şüphe ile yaklaştığımızı, düşüş trendi devam eden Altın için yaşanılacak kısa vadeli yükselişlerin satış fırsatı olabileceği ve 1360 direnci altında kanalın alt noktası olan 1272 seviyesine kadar gerilemek isteyeceğini sizlerle paylaşmıştık. Altın fiyatları 1360 direnci altında kalmayı sürdürmesi sonrasında ECB başkanı Draghi’nin emtia fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulaması ve akabinde ertesi gün açıklanan ABD Tarım dışı istihdam ve GDP verilerinin beklenenden iyi gelerek bu satışları desteklemesi ile Altın fiyatları hafta içerisinde 1281 seviyesine kadar geriledi ve haftayı 1288 seviyesinde kapattı.

Bu süreçten sonra düşüşler kaldığı yerden devam edecek mi sorusuna ise kanalın alt noktası olarak belirlediğimiz 1272 desteğinin karar vereceğini, bu destek noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda 1243 ve 1208 destek noktalarının hedeflenmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Aksi takdirde yani Altın 1272 desteğini kıramazsa tepki alışı gündeme gelecektir ve bu da kanalın üst noktası olan 1320 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayacaktır. Özetle bu hafta 1272 desteği dikkatle takip edilecektir.

Pivot; 1360

Destek: 1272-1243-1208

Direnç; 1300-1320-1340

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment