09 – 13 Şubat 2015 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

EURUSD paritesinin 16 Aralık 2014 tarihinden beri devam eden düşüş trendinde üst nokta olarak ifade ettiğimiz 1.1390 direncini geçmesi ile mevcut düşüşlerine son verdiğini ve bu düşünce yapısı ile tepki alımlarını 1.1533 seviyesine kadar devam ettirdiğini görmekteyiz. Kısa vadeli tepki alımları ile ilgili düşünceler ön planda iken ABD’den gelen olumlu Tarım Dışı İstihdam verisi ve bu verinin sonucu ile birlikte EURUSD paritenin 1.1315 seviyesine doğru gerilemesi, mevcut tepki alımı konusunda kafa karışıklığına neden oldu.

1.1100 seviyesinden başlayan yukarı yönlü atak yeni haftada devam edecek mi?

Bu sorunun cevabını, mevcut kırılma gerçekleştirilen kanalın alt noktasının son durumuna göre kararlaştırabiliriz. Bu nokta 1.1260 olarak belirlenmiştir.

  • EURUSD paritesi eğer 1.1260 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse, kısa vadeli olarak tepki alımlarına devam etmek isteyebilir. Bu da 200 periyotluk üssel hareketli ortalamaya (1.1650) doğru yeni bir hareketi destekleyebilir.
  • 1260 destek noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda ise tepki alımı düşüncesi sona ereceği gibi son zamanların dip noktası olan 1.1100 seviyesi tekrar gündemimizde yer alabilir.

NOT: Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm senaryolar kısa vadeli işlem stratejileri için oluşturulmuştur. Orta ve Uzun vadeli işlem stratejileri, yukarıdaki düşünce yapısı ile farklı çalışmaktadır. Çünkü EURUSD paritesi için orta ve uzun vadeli düşüş trendi devam etmektedir.

Destek: 1.1260-1.1170-1.1100
Direnç: 1.1400-1.1535-1.1650

EURUSDH4

GBPUSD ANALİZİ

GBPUSD paritesi, 24 Temmuz 2014 tarihinden beri düşüş trendine devam etmekte, 34 günlük üssel hareketli ortalama (EMA) ise mevcut bu düşüşü desteklemekteydi. Parite bu hafta gerçekleştirmiş olduğu hareketlerle 34 günlük EMA üzerine çıkmış ve Perşembe günkü günlük kapanışı bu ortalama üzerinde gerçekleştirmiştir. Yaklaşık 6 aydır devam eden düşüş trendi mi sonlandı sorusunun cevabını aramaktayız. Özellikle bu tür zamanlarda aceleci davranmamak, art arda iki günlük kapanışa dikkat etmek gerektiğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da haftanın son işlem günü yani bugünün kapanışı kritik bir önem taşımaktadır.

GBPUSD1

Günlük kapanışa göre strateji planlayabileceğimizi ifade ettikten sonra şimdi de mevcut stratejiler üzerine değinelim.

  • Paritenin 34 günlük EMA üzerinde art arda iki günlük kapanış gerçekleştirmesi durumunda (yani bugünün kapanışının da 34 günlük EMA üzerinde olması durumunda) parite de yukarı yönlü bir isteğin etkili olabileceği bir haftaya girebiliriz. Bu tutum paritenin 1.5480 ve 1.5585 gibi seviyelere ulaşmasına katkı sağlayabilir.
  • 34 günlük EMA altında günlük kapanış gerçekleştirmesi durumunda ise GBPUSD paritesinin yeniden karar aşamasına geçmek isteyeceği, ancak bir yandan da satışların devam edeceğine ilişkin bir ön yargı oluşabilir. Bu yargı, paritenin aşağı yönlü baskısını 1.4950 seviyesine doğru ilerlemesine katkı sağlayabilir. Özellikle bu tarz bir senaryoda gerek İngiltere gerekse ABD’den gelecek veriler daha da önemli olacaktır.

Yukarıda GBPUSD paritesinin bugünkü kapanışına göre önümüzdeki hafta uygulanabilecek olan stratejiler üzerinde değinmiş olduk. Özellikle de yeni işlem stratejilere ilaveten mevcut pozisyonlarda da revizeler gerçekleştirebilmek için bu hususa dikkat etmek gerekmektedir. Ancak yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm stratejiler, kısa vadeli işlem stratejileri şeklinde değerlendirilmelidir. Orta (1.5958) ve uzun vadeli (1.6455) olarak düşüş trendi net bir şekilde devam ettiğini unutmayalım!

Destek; 1.5225-1.5140-1.5060
Direnç; 1.5350-1.5480-1.5585

GBPUSDDaily

USDTRY ANALİZİ

USDTRY kuru, son zamanlarda yaşanılan makro-ekonomik gelişmelerden oldukça etkilenerek önemli çıkışlar kaydetti ve bu çıkışlarla birlikte tarihi rekor seviyesini revize etti. Son revize, haftanın son işlem gününde ABD’den gelen olumlu Tarım dışı istihdam verisi sonrasında kurun yükselişlerini 2.4730 seviyesine taşıması ile gerçekleşmiştir.

Yeni yıla önemli bir başlangıç yapan ve henüz ikinci ayın ilk haftasını sonlandıran kur, mevcut yükselişler nedeniyle bir sonraki çeyrek beklentilerinin revize edilmesine katkı sağladı. Özellikle de hükümet ile merkez bankası arasındaki tansiyonun her fırsatta arttığı bir ortamda (faiz indirimi konusunda) kurdaki yukarı yönlü rallinin devam etme ihtimali güçlü seyrini sürdürmektedir. Burada mevcut kar realizasyonlarda yer almak yerine trend gereği bu düşüşlere alış fırsatı olarak değerlendirmek riskimizi minimize etmek adına önemlidir.

Uzun vadeli grafikleri incelediğimizde 31 Ekim 2010 tarihinden beri yükseliş trendinin etkili olduğunu, mevcut yükseliş trendi içerisinde de sırasıyla 5 Mayıs 2013 ve 23 Kasım 2014 tarihlerinde başlayan yeni yükseliş trendleri oluşturduğunu görmekteyiz. Bu tutum, yukarı yönlü çıkışların ne denli güçlü olduğunun bir kanıtı olarak karşımızdadır.

Uzun vadeli grafiğimize tekrar dönecek olursak özellikle yaşanılan bu yükseliş, kur için bir tepe noktası mı sorusu sorulmaktadır. Trendi görmemizi sağlayan RSI göstergesinin yaklaşık 10 yıllık grafiğini incelediğimizde tepe noktasının 82.65 – 84.40 bölgesinde olduğu, şu sıralar 75 seviyesine yakın hareket eden RSI için kur bazında henüz bir tepe oluşmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca fibonacci oranlarını da analizimiz içerisine kattığımızda, yükseliş baskısının fibonacci expansion (FE) %161.81’lik oranına tekamül eden 2.5531 seviyesinin hedeflenme ihtimalinin de güçlendiğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da FE %100’lük orana tekamül eden 2.4198 seviyesi üzerinde kalması durumunda, yaşanılacak olası geri çekilmeler (kar realizsyonu + tepki satışlarının) orta ve uzun vadeli olarak ALIŞ fırsatı şeklinde değerlendirilebilir.

Uzun vadeli grafiği ayrıntılı bir şekilde incelemek için tıklayınız.

Destek: 2,4475-2,4198-2,3897
Direnç: 2,4800-2,5000-2,5530

USDTRY

BRENT PETROL ANALİZİ

Gerek Ham gerekse Brent Petrol, belirli düşüşler sonrasında toparlanarak yukarı yönlü tepki alımı konusunda önemli adımlar atmakta ancak bu adımlar yeterli mi değil mi tartışması yaşanmaktadır. Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte Petrol fiyatlarına ilişkin tepkisel yükselişler tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. Ham Petrol ile ilgili gerekli bilgilendirilmeler zaten Ham Petrol analiz içerisinde yer almaktadır.

Brent Petrol analizine geçecek olursak öncelikle mevcut düşüş trendinin orta ve uzun vadeli olarak tam gaz devam ettiğini söyleyebiliriz. Burada dikkat edilmesi gerekilen husus, orta ve uzun vadeli mevcut düşüş trendi içerisinde kısa vadeli düzeltme yükselişleri gerçekleşecek mi? Bu sorunun cevabı için günlük grafikte kısa vadeli olarak uzunca bir süredir incelediğimiz düşüş trendi ve bu trendi destekleyen 55 günlük üssel hareketli ortalama kritik bir önem taşımaktadır.

Düşüş trendinde üst nokta ve aynı zamanda da 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 59.61 bariyeri kısa vadeli tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir.

Brent Petrol eğer yukarı yönlü tepki isteğini devam ettirmek istiyorsa 55 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde art arda günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Bu şart sağlanırsa 63.58 ve 67.56 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde 55 günlük üssel hareketli ortalama altında günlük kapanışlar devam edeceği için düşüş rallisi kaldığı yerden devam edebilir.

Destek: 54.70-52.00-49.74
Direnç: 59.61-63.58-67.56

BRENT_OILDaily

HAM PETROL ANALİZİ

43.57 seviyesine kadar geriledikten sonra düşüşlerini sınırlandıran ve ardından önemli yükselişler kaydeden Ham Petrol fiyatı, özellikle son gerçekleştirdiği hareketlerle adından sıklıkla bahsedilmesi sağlandı. Kısa vadeli önemli bir yükseliş kaydeden Ham Petrol, bu yükselişlerde belirli düzeltmelere maruz kaldı ve bu düzeltmeler Fibonacci oranları ile desteklendi. Mevcut düzeltme sonlandıktan sonra yükselişlerine devam eden Ham Petrol için bundan sonraki stratejiler nedir sorusunun cevabını aramaktayız.

hampetrol1

Yukarıdaki grafiği incelediğimizde Ham Petrol fiyatının 47.44 ile düşüşlerini sınırlandırdığını ve bu fiyatın da fibonacci retracement %61.8’lik orana tekamül ettiğini görmekteyiz. Düzeltmenin sonlandığına ilişkin düşüncemiz güncelliğini korurken artık yeni düşüncemiz, kısa vadeli olarak hangi seviyeler hedeflenmeli olacaktır. Böyle bir düşünce yapısı için Fibonacci Expansion uygulaması tam da aradığımız bir göstergedir.

Düzeltme sonlandıktan sonra ilgili trend içerisinde nereye doğru gidebilir için dikkatle takip ettiğimiz Fibonacci Expansion (FE) uygulamasında ilk dikkat edeceğimiz bariyer, FE %61.8’lik orana tekamül eden 53.94 olmalıdır. Ham Petrol fiyatı eğer yeni hedeflere doğru yol almak istiyorsa 53.94 direncini geçmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda yukarı yönlü tepki düşüncesini FE %100’lük orana tekamül eden 58.00 seviyesine doğru devam ettirmek isteyebilir.

Peki, 53.94 direnci geçilmezse ne olacak?

Ham Petrol fiyatı eğer bu bariyeri geçemezse tepki alımı konusundaki düşüncesini tekrar gözden geçirmek isteyebilir. Bu da orta ve uzun vadeli satıcılı seyrin devam etme düşüncesi, daha erken bir sürede etkisini hissettirmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda da yeni hafta da 53.94 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 50.65-49.58-47.65
Direnç: 52.60-53.94-55.08

HamPetrol

ALTIN ANALİZİ

Makro-Ekonomik gelişmelere bağlı olarak kıymetli madenlerde önemli yükselişler görüldü. Altın fiyatı, bu gelişmelere bağlı olarak 1306 seviyesine kadar ilerledi ancak devamını getiremedi. Altın fiyatının 1306 seviyesine kadar yükseldikten sonraki hareketleri incelediğimizde yükselişlerin zayıf, satıcılı seyrin ise biraz daha istekli olduğunu gözlemlemekteyiz. O halde, kısa vadeli alıcılar ile orta ve uzun vadeli satıcıların kıyasıya bir mücadele ettiğini ifade edebiliriz.

Altın Haftalık

Haftalık grafiği incelediğimizde Altın’ın güvenilir liman algısını kaybettiği 2013 Nisan’dan itibaren belirli seviyeler arasında kanal hareketinin günümüze kadar sürdüğünü, şu sıralarda da bu kanalın güncelliğini koruduğunu görmekteyiz. 1306 seviyesi, mevcut kanalın üst noktasıdır. Bu seviye, aynı zamanda da trend göstergesi olarak kabul ettiğimiz İchimoku Kinko Hyo indikatöründe bulutun üst noktası olmasından dolayı önemini artırmaktadır.

Yani, Altın 1306 direncini geçemediği müddetçe aşağı yönlü baskılarına orta vadeli devam etmek isteyebilir. Bu tutum kanalın alt noktası olan 1157 ve 1121 seviyelerinin yeniden gündeme gelmesini sağlayabilir.

Peki, böyle bir düşüş için hangi şartlar aranmalıdır?

1306 yani güvenilir liman algısını kaybettiği 2013 Nisan’dan itibaren devam eden kanalın üst noktası altında kalması durumu ilk şart olarak kabul edilebilir. Diğer şartları incelediğimizde ilk etapta dikkat etmemiz gereken strateji, 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1243 seviyesi altında gerçekleşecek art arda günlük kapanışlardır. (Bu seviye aynı zamanda da 4 saatlik grafikte mevcut düşüş trendinde kanalın alt noktası olarak önemlidir.) Yani, 1157 – 1121 gibi rakamların hedeflenmesi için 1306 direnci altında kalmayı sürdürmesine ilaveten 1243 seviyesi altında da art arda günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Ancak böyle bir durumda yukarıdaki hedeflerden söz edebiliriz. Aksi takdirde bir müddet daha 1243 – 1306 arasında hareketler görülebilir.

Yukarıdaki açıklamalar orta vadeli olarak dikkat edilmesi gerekilen stratejilerin başında yer almaktadır.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde haftanın son işlem gününde ABD’den gelen olumlu Tarım Dışı istihdam verisinin kıymetli madenler üzerinde oldukça sert bir etki bıraktığına şahit olduk. Gün içerisinde 1268.68 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrini 1233.68 seviyesine kadar devam ettiren Altın, mevcut kanalın da aşağı yönlü kırılmasına katkı sağladı. Bundan sonraki süreçte kısa vadeli olarak satıcılı seyir daha da istekli olma yolunda ilerleme kaydedebilir. 1254.70 ve 1265 gibi bariyerler, mevcut düşüşlerin devam edebilmesi adına önem arz etmektedir.

Destek: 1225.00-1205.00-1186.00
Direnç: 1254.70-1265.00-1273.70

GOLDH4

GÜMÜŞ ANALİZİ

Kıymetli madenlerde akla gelen finansal varlıkların başında, hiç şüphesiz ki Altın ve Gümüş yer almaktadır. Haftanın son işlem gününde İki kıymetli maden, ABD’den olumlu gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte sert satış baskısına maruz kaldı. Bu baskı, gümüş fiyatının gün içerisinde 16.68 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı. Haftanın kapanışı öncesi şu sıralar 16.868 seviyesi yakınında seyrini sürdürmektedir.

Gümüş hareketlerini genel çerçevede incelediğimizde 18.45 seviyesinden başlatılan satıcılı seyrin kaldığı yerden devam ettiğini görmekteyiz. Mevcut düşüşlerin 17.72 ile sınırlanması sonrasında devam eden satıcılı seyirde, 16.65 destek noktası önem arz etmektedir. Gümüş fiyatı eğer satıcılı seyrine devam edecekse, 16.65 destek noktası altında hareketlerine devam etmelidir. Böyle bir durumda 14.92 seviyesine doğru yeni bir hareket gözlemlenebilir. 16.65 destek noktasının aşağı yönlü kırılmaması durumunda ise günlük grafikte devam eden düşüş trendinde üst nokta olarak kaydettiğimiz 17.36 bariyeri yeniden gündemimizde yer alabilir.

O halde yeni haftanın stratejik kararını 17.36 ve 16.65 seviyeleri belirleyecektir.

Destek: 16,65-15.99-15,50
Direnç: 17.00-17.36-17.81

SILVERDaily

DAX30 ANALİZ

Dax30 endeksi uzunca bir süredir yükselişlerine devam etmektedir. Özellikle bazı bölgelerde gerçekleştirmiş olduğu düzeltme ve bu düzeltmeden sonra gerçekleştirdiği yükselişler dikkat çekicidir. Düzeltme sonlandıktan sonra hangi hedefe doğru yol almalıdır sorusunun cevabı için kullandığımız Fibonacci Expansion’da (FE), %61.8 ve %100’lük oranlar geçilerek %161.8’lik bölgeye doğru ilerleme kaydetmesi önem arz etmektedir. Hafta içerisinde 10988 seviyesine kadar yükselen ve haftanın son işlem gününde şu sıralar 10858 seviyesine yakın seyrini sürdüren endeks hareketlerinde FE %161.8 orana tekamül eden seviye 11199 olarak kaydedilmekle birlikte endeksin bu seviyeyi test etme ihtimali bir adım öndedir.

Genel görünüm olarak incelediğimizde de bir önceki zirve noktası olan 10098 destek noktası üzerinde pozitif düşüncemizin devam ettiğine ilişkin stratejimiz güncelliğini korumaktadır. 10098 öncesindeki ilk kritik bariyer ise bu haftanın en düşük seviyesi 10680 olarak belirlenmiştir.

Dax30 endeksi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğu yukarı yönlü hareketlerini bu hafta da tam gaz devam etti ve hafta içerisinde tarihi zirve olarak 10855 seviyesini test etti. Yükseliş beklentimizin her hafta devam ettiği endeks için olası tepki satışları, kısa ve orta vadeli yükseliş beklentimiz için önemli olmakla birlikte özellikle de yeni işlem stratejileri için bu tepki düşüncesi dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm, 10098 destek noktası üzerinde pozitif beklentimizin devam etmesi şeklindedir.

Destek: 1068010313-10098
Direnç: 10988-11199-11400

#DAX30Monthly

S&P500 ANALİZ

Geçtiğimiz haftaki bültenimizde 40 haftalık üssel hareketli ortalamanın (1970) hem kısa hem de orta vadeli önemli bir destek noktası olduğunu ve endeksin bu seviye üzerinde yükselişlerine devam etmek isteyeceğini vurgulamıştık.

S&P500 endeksi, hafta içerisinde 1973.50 seviyesine kadar gerilese de 40 haftalık basit hareketli ortalama üzerinde kalmayı başardı ve yükseliş trendi içerisindeki hareketlerine kaldığı yerden devam etti. Bu tutum endeksin 2057 seviyesine kadar yükselmesine katkı sağladı.

Yeni haftayı incelediğimizde 40 haftalık üssel hareketli ortalama önemini korumakla birlikte gerek kısa gerekse orta vadeli yükselişlerin devam edebilmesi için önemlidir. Şuanda bu ortalama 1974 seviyesinden geçmektedir. Endeks eğer bu ortalama üzerinde kalmayı sürdürürse tarihi zirve noktası olan 2088 seviyesine yaklaşmak ve yeniden karar vermek isteyebilir.

Destek: 2047-2011-1974
Direnç: 2088-2100-2125

#S&P500Weekly

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment